Střípky z MDC: MAZ demonstruje potenciál, skvělý souboj motorkářů

Rubrika: Morocco Desert Challenge  
/ Aktualizováno:

Ozdobou druhé etapy Morocco Desert Challenge 2019 byl především pokračující souboj Skylera Howese a Joana Pedrera o vedení mezi motocyklisty. Nové leadery mají kategorie aut, kamionů i čtyřkolkářů.

*** Druhá etapa provedla účastníky MDC oblastí Západní Sahary. Startovala v Abettehu, po 402 kilometrech končila ve Smaře a celá se jela jako rychlostní zkouška.

Moto/Quad: Pat na špici

*** Skyler Howes jedoucí s Husqvarnou týmu Klymčiw Racing oslavil dnešní 27. narozeniny výborným druhým časem v etapě, přestože do ní startoval jako první a musel tak při navigaci spoléhat pouze sám na sebe. V cíli byl jen o 49 sekund pomalejší než Joan Pedrero s KTM. I to ale Španělovi stačilo, aby Američana v průběžném pořadí dostihl. Oba se po dvou dnech se shodným časem dělí o první příčku, navíc s výrazným náskokem před nejbližším z pronásledovatelů.

*** Joan Pedrero: „Sto kilometrů jsme jeli v mlze, což bylo obtížné a nebylo možné jet na hraně. Pak už bylo jasno a trať byla velice rychlá. Skyler to měl dnes těžké. Jel první a navigace byla opět velice obtížná. Roadbook je perfektní, ale je to náročná rally. Dobrý trénink na Dakar.“

*** Skyler Howes: „Dnes poprvé jsem na velké rally startoval jako první. Bylo to hodně rychlé, kamenité a poměrně nebezpečné, protože v takové rychlosti nejste schopní pokaždé předem správně odhadnout velikost kamenů před vámi. Obtížnost zvyšovala také mlha v úvodu. Při dotankování byl Pedrero šest minut přede mnou, ale v závěru jsem dokázal většinu ztráty smazat. Souboj s Joanem je velká zábava, protože umí být velice rychlý. Myslím, že rozhodne to, kdo udělá méně chyb.“

Joan Pedrero, Morocco Desert Challenge 2019
Joan Pedrero, KTM 450 Rally Replica, LS2 IES. Morocco Desert Challenge 2019. © MDC Media/Rallycool

*** Díky 3. času dne poskočil v celkovém hodnocení Ad Hofmans (Husqvarna) z 19. na 3. pozici. Na vedoucí dvojici však Nizozemec ztrácí už více než 47 minut!

*** Zbyněk Olmer jun. (KTM, Czech Beer Rally Team) zůstává nejlepší z českých jezdců. Dnes byl patnáctý (+56:20 min), celkově klesl ze 4. na 10. místo (+1:14:24 hod).

*** Průběžné pořadí dalších jezdců českých týmů:
12. Petr Vlček (Klymčiw, KTM) +1:26:17
23. Martin Novotný (Czech Beer, KTM) +2:02:24
26. Gee Motzkin (Klymčiw, KTM) +2:12:10
30. Marian Starý (Klymčiw, Husqvarna) +2:37:36
40. Zbyněk Olmer (Czech Beer, KTM) +3:22:55

*** Simon Vitse (Yamaha) byl dnes nejrychlejší mezi quadisty. Vítěze úvodní etapy Alexe Brusselerse (E-ATV) porazil o minutu a 13 sekund a celkově před Nizozemcem vede o minutu a 11 sekund. Třetí příčku udržel Vitseův bratr Antoine (Yamaha), jehož odstup však výrazně narostl (+42:42).

Erik van Loon, Morocco Desert Challenge 2019
Erik van Loon / Alexandre Winocq, Toyota Hilux Overdrive, Ex-Dakar. Morocco Desert Challenge 2019. © MDC Media/Rallymaniacs

Auto: Van Loon odčinil penalizaci

*** Erik van Loon zvládl druhou speciálku o 13 minut a 43 sekund rychleji než Paulo Ferreira (oba Toyota), který musel dvakrát měnit proraženou pneumatiku.  Nizozemec tak vystřídal Portugalce na čele průběžné klasifikace. Před svým soupeřem má nyní k dobru 4 minuty.

*** Porucha převodovky připravila o třetí příčku Jeana-Pascala Bessona (Peugeot). Na medailové pozice se tak posunul Jihoafričan Hennie de Klerk s Volkswagenem (+39:21).

*** Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem (Ford) obsadili v etapě 10. místo (+42:46) a v průběžném pořadí klesli ze 7. na 8. příčku (+1:00:14).

SxS: Sólista Lauwers stoupá

*** Richard Doux (Can-Am) vyhrál etapu s více než 5minutovým náskokem před Marcem Lauwersem (Can-Am), jenž jede rally bez navigátora. Doux díky tomu poskočil z 25. na 8. místo (+41:00).

*** Philippe Pinchedez s Jeanem Brucym (Can-Am) byli dnes čtvrtí (+14:18) a celkově vedou před Lauwersem o necelých sedm minut.

Roeland Voerman, Morocco Desert Challenge 2019
Roeland Voerman / Hugo Kupper / Simon Stubbs, MAN TGS, EVM Rally Team. Morocco Desert Challenge 2019. © MDC Media/Rallymaniacs

Kamiony: MAZ se dere vpřed

*** Roeland Voerman (MAN) vyhrál druhou etapu a v průběžné klasifikaci se posunul z 5. místa do vedení. Tři a tři čtvrtě minuty ztrácí druhý Peter Versluis s dalším Manem. Igor Bouwens (Iveco) byl dnes pátý (+9:09), ale i to stačilo, aby se celkově vyhoupl z 10. na 3. příčku (+18:48).

*** Vítěz úvodní etapy Martin van den Brink (Renault) byl v neděli devátý (+27:41) a klesl těsně za medailové pozice (+21:14). Více než hodinu na speciálce ztratil Gert Huzink, který s dalším Renaultem spadl ze 2. na 13. místo (+57:14).

*** Martin van den Brink: „Měli jsme dva defekty. Jednou jsem trefil kámen, ale druhou zničenou pneumatiku neumím jednoduše vysvětlit. Ale defekty nejsou na takové trati žádnou výjimkou. Po výměně druhého kola jsme už neriskovali a jeli bezpečně do cíle.“

*** K útoku zatroubily obě posádky továrního týmu MAZ. Sergeje Vjazoviče s novým kapotovaným 6440RR připravila o vítězství v etapě 10minutová penalizace. Šéf běloruského týmu tak v neděli obsadil druhou příčku (+1:02) a mezi truckery se stal „skokanem dne“, když se posunul ze 14. na 5. pozici (+24:06). Alexej Višnevskij s trambusovým 5309RR byl v etapě třetí (+6:28) a celkově si polepšil ze 13. na 7. místo (+28:55).

*** Sergej Vjazovič: „Dnešek byl dobrý a bezproblémový. Auto se chová skvěle, užíváme si jízdu a udržujeme vysoké tempo. Už to vypadalo na vítězství v etapě, ale teď jsme zjistili, že jsme na dvou místech o 13 a 21 metrů minuli skryté body. Ukázalo se, že jsme v prachu jeli mimo správnou cestu. Za každý bod jsme dostali 5minutovou penalizaci. S kamionem jsme moc spokojení a budeme bojovat dál!“

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu