Střípky z MDC: Ouředníček ztratil, motorky stále napínavé

Rubrika: Morocco Desert Challenge  
/ Aktualizováno:

Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem (Ford) vypadli po třetí etapě Morocco Desert Challenge 2019 z první desítky celkového hodnocení automobilů. Z jezdců českých týmů si v pondělí nejlépe počínal Skyler Howes, jenž etapu vyhrál a s nepatrným náskokem se ujal vedení mezi motorkáři.

*** Třetí etapa zavedla účastníky Morocco Desert Challenge 2019 ze Smary do Assy, měřila 372 kilometrů a znovu se celá jela jako rychlostní zkouška. Podobně jako v neděli se jednalo o de facto novou etapu. Posádky se musely vypořádat jak s techničtějšími písčitými úseky, tak s rychlejšími pasážemi s tvrdším povrchem. Nechyběl průjezd údolím připomínajícím savanu v oblasti černé Afriky, vyschlá řečiště nebo přejezdy přes soliska.

Moto: Navzdory bloudění dál kralují Howes a Pedrero

*** Leadeři průběžného pořadí Skyler Howes (Husqvarna) a Joan Pedrero (KTM) v úvodu pondělní speciálky společně s dalšími jezdci zabloudili. Přesto se o vítězství v etapě opět rozhodovalo mezi touto dvojicí. Američan hájící barvy českého týmu Klymčiw Racing byl o 16 sekund rychlejší než zkušený Španěl a se stejným náskokem vede po třech dnech i v celkové klasifikaci.

*** Skyler Howes: „Startoval jsem těsně za Pedrerem, ale už velmi brzy se mi ho podařilo předjet a udělat si slušný náskok. Ale pak jsem bohužel narazil na sporné místo v roadbooku a zvolil špatnou trasu. Naštěstí pro mě jeli všichni za mnou. Pokud vím, tak pouze jediné auto v tomto místě nebloudilo. Já jsem tady ztratil 20 minut.“

Skyler Howes & Joan Pedrero, Morocco Desert Challenge 2019
Skyler Howes (Husqvarna) a Joan Pedrero (KTM). Morocco Desert Challenge 2019. © MDC Media

*** Ze čtvrté na třetí příčku se díky pátému času (+15:48 min) v etapě posunul Paul Spierings (Husqvarna). Na vedoucího Howese však Nizozemec ztrácí už více než hodinu a čtvrt.

*** Nejlepším z Čechů zůstává Zbyněk Olmer jun. (KTM). Jezdec Czech Beer Rally Teamu si dnes připsal 15. čas (+27:32) a v průběžném hodnocení si o příčku polepšil. Nyní je devátý (+1:41:56 hod).

*** Petr Vlček (KTM, Klymčiw Racing) přišel o 12. místo, které mu patřilo po dvou úvodních dnech. Kvůli defektu zadního kola dorazil do cíle etapy na jednom ze sběrných kamionů, jejichž provoz pro pořadatele zajišťuje tým Tomáše Tomečka.

*** Třetí etapu nedokončil ani Vlčkův týmový kolega Marian Starý s Husqvarnou: „Dneska jsem absolvoval jenom dva menší pády, ale nádrž to nevydržela a pod šroubem praskla. Lil z toho benzín, bál jsem se, aby to od rozpáleného výfuku nechytlo. Jinak se mi jelo opravdu dobře, hrozně mě to bavilo.“

*** Průběžné pořadí dalších jezdců českých týmů:

24. Martin Novotný (Czech Beer, KTM) +2:44:20
25. Gee Motzkin (Klymčiw, KTM) +2:48:02
37. Zbyněk Olmer (Czech Beer, KTM) +4:35:40
51. Gilad Gotfried (Klymčiw, KTM) +6:04:45

*** Simon Vitse (Yamaha) si druhým etapovým vítězstvím v řadě upevnil vedení v kategorii čtyřkolek. Průběžně druhý Alex Brusselers (E-ATV) ztrácí téměř 40 minut. Ve společném hodnocení motorek a quadů je Vitse čtvrtý!

Jean-Pascal Besson, Morocco Desert Challenge 2019
Jean-Pascal Besson / Sébastien Delaunay, Peugeot 3008 DKR, Easy Rally Raid. Morocco Desert Challenge 2019. © MDC Media/Rallymaniacs

Auto: Besson si spravil náladu

*** Jean-Pascal Besson se spolujezdcem Sébastienem Delaunayem (Peugeot) dnes startovali později, neboť včerejší etapu kvůli technickým problémům nedokončili. Francouzi využili výhodné pozice, na rozdíl od několika dříve startujících posádek nebloudili a připsali si dílčí výhru s náskokem 8 minut a 38 sekund před Jérômem Pelichetem (MD).

*** Celkové vedení si i dnes upevnili Erik van Loon a Wouter Rosegaar s Toyotou. Nizozemská posádka byla dnes pátá (+19:44), na průběžně druhého Paula Ferreiru (Toyota) najela tři a tři čtvrtě minuty a v součtu má před Portugalcem k dobru 7 minut a 47 sekund.

*** Jérôme Pelichet (MD) se díky dnešnímu výkonu posunul ze 7. na 3. pozici (+43:37).

*** Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem (Ford) ztratili více než hodinu kvůli opravě utržené poloosy a v průběžném pořadí klesli z 8. na 12. místo (+1:49:01).

SxS: Novým leaderem Španěl Herrador

*** Z prvního etapového vítězství se v pondělí radovali Stéphane Chambon a Antoine Paque (Can-Am). Francouzi díky tomu poskočili ze 17. na 8. pozici (+54:46).

*** Francouz Philippe Pinchedez (Can-Am) ztratil více než půl hodiny (v etapě 9.) a přišel o vedení v závodě, kterého se ujal dnes třetí (+5:14) Španěl Javier Herrador (Can-Am). Pinchedez je se ztrátou necelých 12 minut druhý.

Alexej Višněvskij, Morocco Desert Challenge 2019
Alexej Višněvskij / Pavel Haranin / Vitalij Muryljev, MAZ 5309RR, MAZ-Sportauto. Morocco Desert Challenge 2019. © MDC Media/Photo Vision

Kamiony: První etapové vítězství pro Višněvského

*** Alexej Višněvskij (MAZ) vyhrál třetí etapu s náskokem minuty a 43 sekund před Roelandem Voermanem (MAN). Nizozemec udržel vedení v průběžném hodnocení a svůj náskok před druhým Peterem Versluisem (MAN) zvýšil na 14:27 min.

*** Na třetí příčku absolutně (+26:48) se posunul dnes čtvrtý (+4:25) Sergej Vjazovič s novým kapotovaným Mazem 6440RR. Bělorusův týmový kolega a vítěz etapy Višněvskij je celkově čtvrtý (+27:12).

*** Piloti týmu MAZ-Sportauto dnes předstihli Igora Bouwense (Iveco) a Martina van den Brinka (Renault), kteří klesli ze 3. na 5., resp. ze 4. na 6. příčku.

*** Od prvního mezičasu udával tempo Ton van Genugten s Ivecem týmu De Rooy. 10minutová penalizace však Nizozemce odsunula ve výsledcích etapy na 6. příčku (+11:57), celkově je sedmý (+39:39).

*** V úterý 16. dubna pokračuje soutěž čtvrtou etapou z Assy do Foum Zguidu. I tentokrát se celých 425 kilometrů pojede na čas. Na programu je průjezd největším vojenským prostorem na jihu Maroka. Trať by měla být po celý den velmi rychlá. Posádky se musí připravit na množství skoků.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu