Střípky z MDC: Van Genugtenův nápor a Vlčkův den

Rubrika: Morocco Desert Challenge  
/ Aktualizováno:

V dosavadním průběhu Morocco Desert Challenge 2019 píše každá z kategorií odlišný příběh. Mezi motocyklisty uniká vedoucí dvojice mílovými kroky zbytku světa, v kategorii automobilů si leader zkušeně hlídá pozici a mezi truckery to v polovině rally báječně vře.

*** V úterý pokračovala Morocco Desert Challenge 2019 čtvrtou etapou z Assy do Foum Zguidu. I tentokrát se celých 425 kilometrů jelo na čas. Na programu byl průjezd největším vojenským prostorem na jihu Maroka. Trať byla po celý den velmi rychlá a posádky se musely vypořádat s množství skoků.

Moto: Pedrero a Howes ve vlastní galaxii

*** Joan Pedrero (KTM) a Skyler Howes (Husqvarna) dnes totálně deklasovali konkurenci, když byli o více než hodinu rychlejší než nejbližší z jejich soupeřů. Zkušený Španěl dnes porazil amerického závodníka o minutu a šest sekund a vystřídal jezdce českého týmu Klymčiw Racing na čele průběžného hodnocení. V polovině soutěže však vedoucí dvojici dělí pouhých 50 sekund!

*** Skyler Howes: „Dnešní etapa byla rychlá, nebyla tak náročná fyzicky, ale spíš psychicky. Na některých rozcestích bylo obtížné zvolit správnou cestu. Dnes jsme udělali několik špatných rozhodnutí, ale naštěstí jsme tím neztratili příliš. Startoval jsem první a Pedrero mě dojel. Myslím, že Pedrero jel vpředu déle než já, ale mnohokrát jsme se prostřídali. Je to velká zábava, protože si při navigaci počíná velmi chytře, je velice zkušený. Opravdová legenda. Učím se od něj, hodně mi pomáhá, i když jsme soupeři. Je to moc příjemný člověk. V souboji s Pedrerem zatím platilo, že když jeden z nás udělal chybu, udělal ji i ten druhý. Pak jen těžko získáte nějaký čas. Myslím si, že další etapy v dunách by nás mohly trochu rozdělit. Strategie zůstává pořád stejná: jet co nejrychleji a udělat co nejméně chyb.“

Skyler Howes & Joan Pedrero, Morocco Desert Challenge 2019
Skyler Howes a Joan Pedrero. Morocco Desert Challenge 2019. © MDC Media

*** Nejlepším ze zbytku světa byl dnes Howesův týmový kolega Petr Vlček (+1:03:29 hod). Jenže v Americe žijící pardubický rodák nedokončil předchozí etapu a v celkové klasifikaci figuruje s 20hodinovou penalizací v hloubi pole.

*** Vysoko drží český prapor Zbyněk Olmer jun. (KTM). Jezdec Czech Beer Rally Teamu byl ve čtvrté etapě desátý (+1:19:42) a celkově se posunul z devátého na šesté místo (+3:01:22 hod). Na pátého Brita Richarda Dorse (KTM) ztrácí 12 minut.

*** Průběžné pořadí dalších jezdců českých týmů:
19. Gee Motzkin (Klymčiw, KTM) +4:11:33
23. Martin Novotný (Czech Beer, KTM) +5:06:58
36. Zbyněk Olmer (Czech Beer, KTM) +7:07:35
54. Petr Vlček (Klymčiw, KTM) +26:03:33
56. Gilad Gotfried (Klymčiw, KTM) +31:00:13

*** V kategorii čtyřkolek se z etapového vítězství radoval Francouz Antoine Vitse (Yamaha), který se v průběžném pořadí posunul na druhou příčku. S téměř 57minutovým náskokem dál vede Vitseův bratr Simon s další Yamahou.

Erik van Loon, Morocco Desert Challenge 2019
Erik van Loon / Alexandre Winocq, Toyota Hilux Overdrive, Ex-Dakar. Morocco Desert Challenge 2019. © MDC Media/Rallymaniacs

Auto: Van Loona nezastavila ani série defektů

*** Erik van Loon s Wouterem Rosegaarem (Toyota) si díky druhému etapovému vítězství upevnili vedení v celkovém hodnocení, přestože je na speciálce postupně přibrzdily čtyři defekty. Průběžně druhý Portugalec Paulo Ferreira (Toyota) byl dnes o 34 minut pomalejší. Díky tomu se rozestup vedoucí dvojice zvětšil už téměř na 42 minut.

*** Rémy Vauthier (Optimus MD) byl ve čtvrté etapě jen o tři minuty pomalejší než vedoucí Nizozemec. V celkovém hodnocení Švýcar přeskočil Jérôma Pelicheta (Optimus MD) a Vincenta Thijse (Toyota) a v polovině soutěže je na medailových pozicích. Za druhým Ferreirou zaostává o necelých 11 minut.

*** Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem (Ford) si v úterý připsali sedmý čas (+25:21 min) a v průběžné klasifikaci poskočili o čtyři pozice, z dvanáctého na osmé místo (+2:14:22).

*** Tomáš Ouředníček: „Kamení a kamení, gumy úplně oholené, každá zatáčka smykem, a přesto ani jeden defekt.“

Ton van Genugten, Morocco Desert Challenge 2019
Ton van Genugten, Iveco Powerstar, Petronas Team De Rooy Iveco. Morocco Desert Challenge 2019. © Team De Rooy

Kamiony: Van Genugten útočí

*** V kategorii kamionů vyhrál každou z prvních čtyř etap pokaždé někdo jiný. V úterý si s náročnou tratí nejlépe poradil Ton van Genugten s Ivecem týmu De Rooy. Navzdory minutové penalizaci Nizozemec porazil druhého Jana van de Laara (DAF) o devět a půl minuty.

*** O vedení přišel Roeland Voerman (MAN), který inkasoval 15minutovou penalizaci a klesl na třetí příčku (+2:43). Novým leaderem kategorie kamionů je Peter Versluis s dalším kamionem MAN. Van Genugten poskočil ze sedmé na druhou pozici (+2:27).

*** Sergej Vjazovič (MAZ) v úvodu čtvrté etapy vedl, ale po menších problémech se systémem přeplňování motoru byl v cíli klasifikován jako pátý, 17 a půl minuty za vítězným Van Genugtenem. V průběžné klasifikaci klesl na čtvrté místo (+6:12).

*** Martin van den Brink s Renaultem z dílen židovického MKR Technology ztratil více než 27 minut a průběžně je pátý. Na vedoucího Versluise ztrácí necelou půlhodinu, od čtvrtého Vjazoviče dělí Nizozemce 23 minut. Gert Huzink s dalším „českým“ Renaultem je devátý (+1:16:25).

*** Z vedoucí skupiny vypadl vítěz předchozí etapy Alexej Višněvskij se starším trambusovým kamionem MAZ. Bělorus třikrát měnil pneumatiku a propadl se ze čtvrté na osmou pozici (+49:55).

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu