Účast na Silk Way potvrdilo šest továrních týmů

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Jak se zdá, otevření Silk Way Rally pro motocyklisty a její zařazení do kalendáře světového šampionátu bylo opravdu skvělým tahem. Už tři měsíce před startem závodu potvrdily účast všechny významné tovární týmy, které se maratonským soutěžím věnují.

Silk Way Rally se pojede jako druhý podnik Mistrovství světa FIM v cross-country rally 2019. Zatímco úvodní Abu Dhabi Desert Challenge se účastnily jen tři tovární stáje, červencový maraton nevynechá z velkých hráčů nikdo.

Red Bull KTM Factory Racing

KTM počítá se startem Brita Sama Sunderlanda a Argentince Luciana Benavidese, kteří v Abu Dhabi pro rakouskou značku vybojovali double. Chybět nebude ani Španělka Laia Sanz. O účast usiluje také úřadující mistr světa a vítěz Dakaru 2019 Toby Price. Australan však musí nejprve doléčit zraněné zápěstí.

„Pro všechny, kteří tento sport milují, je objevování nových zemí vždycky úžasnou zkušeností. Pro jezdce i tým bude Silk Way Rally naprostou premiérou,“ říká manažer týmu KTM Jordi Viladoms. „Do Irkutsku přijedeme s nejlepším týmem, protože díky Samu Sunderlandovi a Lucianu Benavidesovi vedeme světový šampionát.“

Pablo Quintanilla, Dakar 2019
Pablo Quintanilla, Husqvarna FR 450 Rally, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Rally Dakar 2019. © Husqvarna

Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing

Husqvarnu bude reprezentovat hvězda amerického motokrosu a superkrosu Andrew Short. Otazník ještě visí nad Pablem Quintanillou. Při souboji o vítězství na letošní Rally Dakar Chilan v poslední etapě havaroval a při pádu si způsobil poměrně komplikovanou zlomeninu holenní kosti. Po rehabilitaci by se měl za řídítka motocyklu poprvé vrátit počátkem května.

„Na Silk Way Rally se opravdu těšíme a doufáme, že budeme moct nasadit Andyho i Pabla, protože jeho rekonvalescence probíhá v tuto chvíli velmi dobře,“ ujišťuje Pela Renet, manažer továrního týmu Husqvarna.

José Ignacio Cornejo, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
José Ignacio Cornejo, Honda CRF 450 Rally, Monster Energy Honda Team. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © HRC

Monster Energy Honda Team

Minimálně trojici jezdců hodlá do soutěže nasadit Honda. K dispozici má Josého Ignacia Corneja, jenž se v Abu Dhabi radoval poprvé ve své kariéře ve světovém šampionátu z umístění na stupních vítězů, nebo Američana Rickyho Brabeca, který v březnu vyhrál mexickou Sonora Rally. Španěl Joan Barreda a Argentinec Kevin Benavides musí před Silk Way vyléčit zranění, která utrpěli v předchozích týdnech.

„Jsme přesvědčení, že Silk Way Rally bude pro náš tým úžasnou výzvou, protože rally podobného formátu je do světového šampionátu zařazena poprvé,“ připomíná manažer týmu Honda Raül Castells. „Naše motorky a jezdci pojedou v Rusku, Mongolsku a Číně úplně poprvé.“

Adrien Van Beveren, Merzouga Rally 2019
Adrien Van Beveren, Yamaha WR450F Rally, Yamaha Official Rally Team. Merzouga Rally 2019. © Yamaha Racing

Yamalube Yamaha Official Rally Team

Oporou Yamahy by měl být Adrien van Beveren, jenž v dubnu zvítězil na marocké Merzouga Rally. V sestavě týmu Francouze doplní krajan Xavier de Soultrait, který letos na Dakaru vyhrál jednu etapu a sedmým místem celkově dosáhl svého zatím nejlepšího výsledku na dakarské rally, a Argentinec Franco Caimi.

„Na start se těší naši tři jezdci i celý tým. V této části světa pojedou poprvé, ale Rusko, Mongolsko a Čína jsou skvělými místy pro motocyklový sport,“ nepochybuje manažer týmu Yamaha José Leloir. „Deset závodních dnů a pět tisíc kilometrů bude zajímavou výzvou, ale naši jezdci jsou na ni připraveni. V roce 1992 vyhrál Stéphane Peterhansel s Yamahou Rally Paříž-Moskva-Peking. Doufáme, že při Silk Way Rally budou mít naši jezdci příležitost zopakovat historii.“

Michael Metge, Dakar 2019
Michael Metge, Sherco TVS 450 RTR, Sherco TVS Rally Factory. Rally Dakar 2019. © ASO/DPPI

Sherco TVS Factory Rally Team

Sherco potvrdilo svůj zájem o start na Silk Way Rally okamžitě po zveřejnění informace o vypsání soutěže také v kategorii motocyklů.

Po dubnové Merzouze oznámil manažer týmu David Casteu jezdecké složení: „Soutěže by se měli zúčastnit Lorenzo Santolino, Michael Metge a náš indický jezdec Aravind Prabhakar. Těšíme se, že poznáme nové kraje a organizátory. Všichni v týmu jsou nadšení, že budeme součástí tohoto velkého dobrodružství. S ohledem na délku a náročnost podniku rozšíříme testování a přípravu.“

Oriol Mena, Dakar 2019
Oriol Mena, Speedbrain 450 Rally, Hero MotoSports. Rally Dakar 2019. © Hero MotoSports

Hero MotoSports Team Rally

Dva motocykly nasadí do soutěže indická značka Hero, která zveřejní jména jezdců později. K dispozici má Španěla Oriola Menu, jenž zazářil při posledních dvou ročnících Dakaru, Portugalce Joaquima Rodriguese a Inda C.S. Santoshe. Nejčerstvější posilou týmu se stal zkušený Portugalec Paulo Gonçalves, jenž by měl právě na Silk Way v barvách Hero MotoSports debutovat.

Devátý ročník Silk Way Rally odstartuje v ruském Irkutsku v sobotu 6. července. V následujících dnech se bude závodit v oblasti východní Sibiře, v mongolských stepích i v poušti Gobi. Do cíle v čínském Tun-chuangu dorazí úspěšní pokořitelé náročné rally v úterý 16. července.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu