Rallye du Maroc: Změny pravidel v dakarském duchu

Rubrika: Rallye du Maroc  
/ Aktualizováno:

Říjnová Rallye du Maroc představuje pro závodníky a týmy už tradičně vítanou příležitost k ostrému tréninku a otestování techniky před říjnovou Rally Dakar. Letos bude mít účast na soutěži opět ještě o něco větší přínos. Účastníci poprvé okusí některá z nových pravidel, která budou implementována v lednu v Saúdské Arábii.

Společnost ODC převzala na počátku roku 2018 pořádání Rallye du Maroc. V jejím čele stojí David Castera, jenž se letos zároveň stal ředitelem Dakaru. Nová pozice ale nutně neznamenala ukončení předchozích aktivit. Naopak. Casterův dakarský tým má k dispozici takřka ideální „pokusnou laboratoř“. A využívá ji.

Na jaké novinky se tedy během pětietapového závodu (5. až 9. října) můžeme těšit?

Ještě barevnější roadbook

Barevný roadbook připravili organizátoři Rallye du Maroc už v roce 2018. Letos v něm přibydou další barvy pro větší odlišení jednotlivých typů nástrah na trati. Druhý a třetí den bude distribuován pouhých 10 minut před startem etapy. Cílem je úspora času, který navigátoři dosud věnují přípravě, i snížení rizika podvádění.

„Dálkové rally jsou charakteristické kombinací navigace, vytrvalosti a rychlosti. S příchodem GPS v roce 1993 začala hrát klíčovou roli rychlost. GPS se stala navigačním nástrojem, který dokážou organizátoři jen těžko kontrolovat. Chci se vrátit do časů před GPS,“ vysvětluje David Castera. „Jediným prostředkem navigace by měl být roadbook. GPS by měla sloužit pouze organizátorům pro kontrolu, nikoliv jako pomůcka soutěžícím.“

José Ignacio Cornejo, Rallye du Maroc 2018
José Ignacio Cornejo, Honda CRF 450 Rally, Monster Energy Honda Team. Rallye du Maroc 2018. © Monster Energy

Supermaratonská etapa

Týká se pouze motocyklistů a je modifikací maratonské etapy, jak ji po několik desetiletí v dálkových soutěžích známe. Po příjezdu do bivaku zamíří motocyklisté do uzavřeného parkoviště, kde budou moci deset minut pracovat na údržbě svého stroje. Výměna kol je povolena pouze za cenu penalizace. Motocykly zůstanou v uzavřeném parkovišti přes noc. Závodníci však mohou využít zázemí vlastních týmů, zatímco při klasických maratonských etapách většinou spali společně v jedné místnosti.

Povinná přestávka během rychlostní zkoušky

V průběhu druhé a čtvrté etapy, jejichž rychlostní zkoušky měří více než 400 kilometrů, si posádky automobilů dopřejí povinnou patnáctiminutovou přestávku. Ta proběhne na místě, kde budou dotankovávat motocyklisté. Práce na voze je během pauzy zakázána. Podobná praxe je známá například z Morocco Desert Challenge, kde je ještě delší polední pauza součástí každé z etap.

Pohodlnější odpočinek motocyklistů při supermaratonské etapě i krátký oddech posádek automobilů v dlouhých etapách mají vést ke snížení únavy účastníků, a tudíž ke zvýšení jejich bezpečnosti.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu