Italian Baja: Prokop dohání ztrátu, Przygoński neobhájí

Rubrika: Auto, FIA SP baja, Italian Baja  
/ Aktualizováno:

Kuba Przygoński třetí vítězství v řadě na Italian Baja nezíská. Polák odstoupil po chybě na první sobotní rychlostní zkoušce. Předčasně soutěž skončila také pro Petra Hozáka. A problémy se dnes nevyhnuly ani Martinu Prokopovi.

Kuba PrzygońskiTimem Gottschalkem vyhráli krátký páteční prolog, ale v úplném závěru druhého měřeného úseku se svým Mini JCW Rally havarovali.

„Tři sta metrů před cílem jsme jeli po úzké cestě lemované stromy a keři. Na velmi měkkém povrchu se auto utrhlo, narazili jsme do stromu a utrhli kolo,“ popsal situaci Kuba Przygoński.

Orlando Terranova, Italian Baja 2019
Orlando Terranova/Ronnie Graue, Mini JCW Rally, X-raid. Italian Baja 2019. © X-raid

Díky vítězství na této erzetě se vedení ujali Orlando Terranova a Ronnie Graue. Argentinci jedoucí s dalším Mini týmu X-raid byli na následujícím testu druzí a při třetím dnešním průjezdu téměř 80kilometrové speciálky Barbeano si připsali znovu nejrychlejší čas. Díky tomu půjdou do závěrečné etapy z první pozice s téměř dvouminutovým náskokem před Rusem Vasiljevem.

„V první erzetě jsme se neměli čeho držet, de facto jsme otevírali trať. Napodruhé bylo kvůli dešti hodně mokro, spousta bláta, klouzalo to. Při třetím průjezdu už bylo relativně sucho, ale v řekách bylo hodně vody, což není dobré pro elektriku v autě. Přesto jsme se snažili držet tempo a hlídat náskok. Neudělali jsme žádné chyby, takže to pro nás byl dobrý den,“ zhodnotil v podvečerním servisu Orlando Terranova.

Vladimir Vasiljev (Toyota) vedl před italskou bajou průběžné hodnocení Světového poháru FIA v cross-country bajách o tři body před Przygońskim. Případné umístění na stupních vítězů by pro něj bylo z pohledu vývoje sezony velmi cenné.

„Nebylo to zrovna snadné, ale jsme tady. Při třetím průjezdu to bylo drsné. Po tolika autech je trať rozbitá, všude jsou díry a po dešti je při každé další erzetě také víc a víc vody. Jednou jsme zůstali stát, protože v brodu se nám voda dostala všude,“ přiblížil podmínky Vasiljevův navigátor Konstantin Žilcov. „Zítra to podle mě bude ještě náročnější, protože pojedeme stejnou trať pouze v protisměru.“

Vladimir Vasiljev, Italian Baja 2019
Vladimir Vasiljev/Konstantin Žilcov, Toyota Hilux, VRT. Italian Baja 2019. © Press Italian Baja

Vasiljevův krajan Andrej Novikov (G-Force Bars) je se ztrátou dalších deseti minut třetí.

Záludné brody

Martin Prokop a Jan Tománek ztratili jedenáct minut hned ráno, když při průjezdu jedním z brodů spadl řemen od posilovače řízení. Prokop si tak na posledních třiceti kilometrech připadal ve svém Fordu jako v posilovně a klesl ze třetího na sedmé místo. Na dalších dvou erzetách byl shodně třetí za Terranovou a Vasiljevem, přestože se potýkal s problémy s motorem. V průběžném pořadí přesto poskočil na čtvrtou příčku se ztrátou 78 sekund na Novikova.

„Pořád máme problémy s motorem. Doufali jsme, že jsme to vyřešili, ale nestalo se. Ztrácíme hodně času, protože nám chybí výkon. Musíme zkontrolovat data a zlepšit to na zítřek, pokud to bude možné,“ řekl Martin Prokop v cíli posledního sobotního testu.

Petr Hozák, Italian Baja 2019
Petr Hozák/René Kilian, Hummer H3 RS, Rockstar Energy AVE Team. Italian Baja 2019. © Italian Baja Media

Petr Hozák s Reném Kilianem si v sobotu užili své. Při průjezdu jedním z brodů na RZ2 utrhli přední kapotu a po dešti, který přišel před dalším testem, Hozák ze svého Hummeru kvůli zamlženému čelnímu sklu téměř neviděl. Výsledkem byl nechtěný výlet mimo trať. Vůz, který se překulil na bok, sice diváci vrátili zpět na kola a česká posádka dojela do cíle měřeného úseku, ale s ohledem na poškození techniky a relativně brzký termín následujícího podniku ve Španělsku se rozhodla ze závodu odstoupit.

V neděli pokračuje Italian Baja 2019 závěrečnou etapou. Na programu jsou dva průjezdy 80kilometrovou rychlostní zkouškou Gradisca.

Italian Baja 2019
průběžné pořadí po 2. etapě
1. Terranova / Graue Mini JCW Rally 3:16:30,4
2. Vasiljev / Žilcov Toyota Hilux +1:52,4
3. Novikov / Novikov G-Force Bars +12:08,2
4. Prokop / Tománek Ford F-150 Evo +13:26,5
5. Codecà / Toffoli Suzuki Grand Vitara +28:58,2
6. Vorobjov / Šubin Can-Am Maverick X3 +31:39,0

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu