Italian Baja: Prokop letos podruhé na pódiu. Zvítězil Terranova

Rubrika: Auto, FIA SP baja, Italian Baja  
/ Aktualizováno:

Druhý letošní start ve světovém poháru v bajách proměnil Martin Prokop ve druhé umístění na stupních vítězů. Z triumfu na Italian Baja 2019 se radoval Argentinec Orlando Terranova.

Závěrečnou etapu třetího podniku Světového poháru FIA v cross-country bajách 2019 tvořily dva průjezdy osmdesátikilometrovou rychlostní zkouškou Gradisca. Jednalo se de facto o stejný úsek, jaký se jel třikrát už v sobotu. Tentokrát ovšem v protisměru.

Sobotní dopolední déšť značně rozvodnil řeky Cosa a Tagliamento, což závodníkům a jejich technice působilo problémy při zdolávání brodů, které jsou pro Italian Baja tak typické. Při každém dalším průjezdu navíc stoupala náročnost trati kvůli novým dírám a výmolům.

Orlando Terranova, Italian Baja 2019
Orlando Terranova/Ronnie Graue, Mini JCW Rally, X-raid. Italian Baja 2019. © X-raid

Orlando Terranova a Ronnie Graue se ujali vedení v sobotu ráno po druhé ze šesti erzet a od té chvíle měli průběh soutěže plně ve svých rukou. Do nedělní etapy vyráželi Argentinci s téměř dvouminutovou výhodou a první pozici si pohlídali.

S Mini JCW Rally týmu X-raid sice byli na ranní RZ5 o 37 sekund pomalejší než průběžně druhý Vasiljev, ale na závěrečném měřeném úseku Rusovi „nadělili“ více než dvě a tři čtvrtě minuty. Díky tomu si s více než čtyřminutovým náskokem dojeli pro své první vítězství na italské soutěži.

„Byl to velice pěkný závod. Velmi technický a tvrdý. Během posledních několika dnů se hodně měnily podmínky. Jeli jsme v blátě i na šotolině, bylo hodně vody, proplétali jsme se mezi keři, stromy. Byl to velmi komplexní závod, náročný na techniku,“ hodnotil Orlando Terranova. „Od Dakaru jsem nezávodil, byl to můj první závod letošní sezony. Jsem spokojený, protože jsme neustále zrychlovali, což je dobře. Myslím, že můžeme bojovat o celkové vítězství ve světovém poháru. Uvidíme.“

Vladimir Vasiljev, Italian Baja 2019
Vladimir Vasiljev/Konstantin Žilcov, Toyota Hilux, VRT. Italian Baja 2019. © Press Italian Baja

Vladimir Vasiljev s Konstantinem Žilcovem vyhráli v sobotu a v neděli po jedné erzetě. Přestože zkušený Rus čeká na své druhé vítězství na Italian Baja už od roku 2012, bude z Pordenone odjíždět spokojený. Díky vlastnímu výkonu a sobotní chybě Kuby Przygońského zvýšili svůj náskok v průběžném hodnocení světového poháru už na 22 bodů.

Vydřený bronz

Martin Prokop s Fordem zasáhl do světové série letos podruhé a stejně jako z Dubaje si odváží bronz. V útoku na vyšší příčky mu zabránila série problémů (posilovač řízení, motor) na sobotních testech. S navigátorem Janem Tománkem nastupovali do dnešní etapy ze čtvrtého místa se ztrátou 78 sekund na třetího Andreje Novikova (G-Force).

Martin Prokop, Italian Baja 2019
Martin Prokop, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Italian Baja 2019. © MP-Sports

„Chtěli jsme se pokusit vyhrát poslední rychlostní zkoušku, ale měli jsme defekt. Pak nebyl důvod tlačit na pilu, proto jsme se rozhodli jet pomaleji a šetřit auto. Rozestupy byly velké, takže už to bylo jen o dojetí do cíle,“ řekl Martin Prokop v cíli.

V tabulce světového poháru poskočil Prokop na druhou příčku. Ovšem jihlavský závodník letos absolvuje pouze vybrané závody a o pohár za celkové umístění tak velmi pravděpodobně usilovat nebude.

Fjodor Vorobjov a Kirill Šubin (Can-Am) si dnes v celkovém pořadí polepšili o dvě příčky a celkově skončili čtvrtí. Ve skupině T3 zvítězili Rusové s pětiminutovým náskokem před Španělem Santim Navarrem (Can-Am).

26. a 27. července pokračuje SP FIA v cross-country bajách čtvrtým podnikem ve Španělsku. S účastí na Baja Aragón, která je vypsána v kategoriích aut, kamionů, SxS, motorek i čtyřkolek, počítá hned několik českých týmů.

Výsledky Italian Baja 2019
1. Terranova / Graue Mini JCW Rally 5:17:24,4
2. Vasiljev / Žilcov Toyota Hilux +4:02,4
3. Prokop / Tománek Ford F-150 Evo +18:56,5
4. Vorobjov / Šubin Can-Am Maverick X3 +51:47,0
5. Codecà / Toffoli Suzuki Grand Vitara +52:44,2
6. Navarro / Solà Terradellas Can-Am Maverick X3 +56:48,5

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu