Italian Baja: Vítězný Vorobjov minimalizoval Cinottův náskok

Rubrika: FIA SP baja, Italian Baja, S×S  
/ Aktualizováno:

Fjodor Vorobjov a Kirill Šubin (Can-Am) si na Italian Baja připsali první vítězství sezony a v průběžném pořadí světového poháru snížili ve skupině T3 náskok vedoucího Itala Cinotta na jediný bod.

Posádky SxS to neměly v okolí Pordenone vůbec jednoduché. Závodníci v buginách bez bočních a – někdy také – čelních skel si po sobotním dešti „užili“ hlavně zdolávání brodů na rozvodněných řekách Cosa a Tagliamento.

Vorobjov se Šubinem sice v Itálii nevyhráli jedinou rychlostní zkoušku, ale naplno využili svých zkušeností. Ještě po druhé rychlostní zkoušce figurovala dvojice Zavidovo Racing Teamu s téměř šestiminutovou ztrátou na čtvrté pozici. Avšak po dvou následujících testech se Rusové v sobotu odpoledne ujali vedení a první příčku si pohlídali i na dvou nedělních měřených úsecích. Druhého Španěla Santiaga Navarra (Can-Am) porazili o více než pět minut.

Michał Goczał, Italian Baja 2019
Michał Goczał/Szymon Gospodarczyk, Can-Am Maverick X3, Energylandia Rally Team. Italian Baja 2019. © South Racing

Leader průběžné klasifikace Světového poháru FIA v cross-country bajách ve skupině T3 Michele Cinotto (Polaris) nebyl na domácí půdě pánem. Ital byl po prologu až devátý a v hodnocení jednotlivých erzet nikdy nevystoupal výš než na čtvrtou pozici. Do cíle dorazil s téměř 24minutovou ztrátou jako třetí a jeho náskok na čele tabulky šampionátu se ztenčil z jedenácti na pouhý bod.

Michał Goczał (Can-Am) nabral v úvodu italské baji více než půlhodinovou ztrátu, ve druhé polovině ale demonstroval svou sílu. Polák byl nejrychlejší na třech závěrečných testech a díky tomu získal body za čtvrté místo.

Alexandr Dorossinskij, Italian Baja 2019
Alexandr Dorossinskij/Oleg Upěrenko, Can-Am Maverick X3, Sports Racing Technologies. Italian Baja 2019. © Andrea Mickova

Vstup do závodu se naopak povedl Alexandru Dorossinskému, který vyhrál jak páteční prolog, tak první sobotní speciálku. Jenže při dalším průjezdu stejným úsekem převrátil svůj Can-Am na bok, ztratil skoro 23 minut a celkově se musel smířit s pátou pozicí.

Ještě hůře dopadl Abdullah Al-Zubair (Can-Am). Po nárazu do stromu na předposlední erzetě odjížděl Ománec z Itálie s prázdnou. Po třetím z osmi závodů klesl v průběžné klasifikaci SP ze druhé na pátou příčku.

Následující podnik hostí ve dnech 26. a 27. července Španělsko. Při Baja Aragón by se měl ve světovém poháru letos poprvé objevit také Maverick X3 posádky Olga Roučková, Daniel Zelenka.

Výsledky Italian Baja 2019
skupina T3
1. Vorobjov / Šubin Can-Am Maverick X3 +6:09:11,4
2. Navarro / Solà Terradellas Can-Am Maverick X3 +5:01,5
3. Cinotto / Dominella Polaris RZR 1000 +23:58,5
4. Goczał / Gospodarczyk Can-Am Maverick X3 +26:52,6
5. Dorossinskij / Upěrenko Can-Am Maverick X3 +39:23,0
6. Abdulla / Polato Can-Am Maverick X3 +1:10:34,6

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu