SACCS: V nejtěžším závodě sezony hvězdy Toyoty neuspěly

Rubrika: Auto  
/ Aktualizováno:

Giniel de Villiers ani Henk Lategan se úspěchu při rally Botswana Kalahari Desert 1000 nedočkali. Oba hlavní favorité na celkové vítězství v jihoafrické sérii v cross-country se v průběhu třetího podniku sezony dostali do problémů. Opravami svých Toyot ztratili spoustu času a skončili hluboko v poli poražených. Čest japonské značky zachraňoval farmář Chris Visser závodící s Hiluxem týmu Atlas Copco.

Na letošní ročník Botswana Kalahari Desert Race budou účastníci jihoafrické série ještě dlouho vzpomínat jako na jeden z mimořádně náročných závodů. Nejdelší soutěž roku a také jediná, která se jede v zahraničí, se letos přestěhovala do nového teritoria. Tentokrát se závodilo v okolí Selebi-Phikwe ležícího na východě Botswany. Na všechny startující tak čekaly naprosto neznámé terény.

Posádky Giniel de Villiers, Dennis Murphy a Henk Lategan, Brett Cummings s Hiluxy továrního týmu Toyota Gazoo Racing SA posbíraly v úvodních dvou podnicích sezony shodný počet bodů a dělily se o vedení v celkovém hodnocení šampionátu.

Giniel de Villiers, Kalahari Desert Race 2019
Giniel de Villiers/Dennis Murphy, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing SA. Kalahari Botswana Desert Race 2019. © Toyota SA

Po krátkém kvalifikačním závodě, který určuje startovní pozice do hlavní soutěže, se Lategan a de Villiers seřadili na druhé a třetí pozici následováni týmovým kolegou Shameerem Variawou. Ovšem v průběhu dalších dvou dnů spokojenosti v táboře Toyoty postupně ubývalo.

Nemilosrdné pařezy

Nejprve se do problémů dostal vítěz Rally Dakar z roku 2009.

„Od začátku jsme do toho šli opravdu naplno, ale bohužel jsme poškodili auto. Ve chvíli, kdy jsme měli zařazený šestý rychlostní stupeň, jsme trefili pařez,“ popsal Giniel de Villiers, jenž při následné opravě ztratil více než hodinu.

Henk Lategan, Kalahari Desert Race 2019
Henk Lategan/Brett Cummings, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing SA. Kalahari Botswana Desert Race 2019. © Toyota SA

Lategan po prvním dnu vedl a v případě úspěchu mohl de Villiersovi v tabulce šampionátu odskočit. Místo radosti si v neděli užil sérii vlastních dramat.

„Začali jsme dobře, jenže pak jsme měli jeden defekt za druhým a vypotřebovali jsme všechny rezervy. Ale Shameer zastavil a dal nám jednu svou, za což jsem mu velice vděčný,“ ocenil Henk Lategan.

Po výměně kola však jel v prachu za týmovým kolegou a také on přehlédl nebezpečný pařez. Náprava škod trvala ještě o půl hodiny déle než o den dříve v případě zkušenějšího parťáka. Do cíle tak Lategan dorazil až jako sedmnáctý, tři místa za celkově čtrnáctým de Villiersem.

Chris Visser, Kalahari Desert Race 2019
Chris Visser/Phillip Herselman, Toyota Hilux, Atlas Copco SA. Kalahari Botswana Desert Race 2019. © Toyota SA

Vítězství na Kalahari Desert Race 2019 je největším úspěchem dosavadní kariéry pro Chrise Vissera a Phillipa Herselmana. Druhé místo obsadil se sedmiminutovým odstupem Variawa, třetí byl Lance Woolridge s Fordem.

Sezona SACCS pokračuje první srpnový víkend závodem Bronkhorstspruit 400.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu