Silk Way: Králem první etapy Nasser Al-Attiyah

Rubrika: Auto, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Nasser Al-Attiyah ještě nikdy Silk Way Rally nevyhrál a rád by to změnil. Své ambice potvrdil na úvodní rychlostní zkoušce, kterou zdolal nejrychleji ze všech účastníků soutěže.

První etapu Silk Way Rally 2019 z Irkutsku do Bajkalsku poznamenal vydatný noční déšť, po kterém byla 51kilometrová trať rychlostní zkoušky rozblácená a kluzká. Ovšem právě s takovými podmínkami v sibiřské tajze hlavní favorité počítají.

Katařan Nasser Al-Attiyah s francouzským spolujezdcem Mathieuem Baumelem suverénně vedli už na mezičase v polovině měřeného úseku. V jeho cíli se radovali z jednoznačného etapového vítězství. Posádka Toyoty porazila o více než dvě a půl minuty francouzskou dvojici Jérôme Pelichet, Pascal Larroque s buggy Optimus.

Obhájce loňského vítězství Yazeed Al-Rajhi (Toyota) musel na desátém kilometru měnit kolo a do cíle dorazil s více než tříminutovým odstupem. S německým spolujezdcem Dirkem von Zitzewitzem odstartují do druhé etapy jako třetí.

K černým koním závodu by měl patřit Číňan Han Wei. Pilot žluté buggy Geely byl v polovině speciálky druhý, necelé dvě minuty za Al-Attiyahem. Erzetu však dokončil se zničenou pravou zadní pneumatikou a se šestiminutovou ztrátou je po úvodním dnu až čtrnáctý.

Výměnu kol v náročných podmínkách potrénoval také Erik van Loon se třetím Hiluxem týmu Overdrive. Při svém debutu na Silk Way Rally je zkušený Nizozemec po prvním dnu s osmiminutovou ztrátou třiadvacátý.

„Měli jsme dva defekty a po druhém jsme už jeli opatrně do cíle. Extrémně to klouzalo a my jsme dvakrát bokem trefili kámeny ležící u cesty, o které jsme poškodili pneumatiky,“ vysvětlil příčinu nedělní ztráty van Loonův spolujezdec Sébastien Delaunay z Francie.

Austin Jones, Silk Way Rally 2019
Austin Jones/Kellon Walch, Can-Am Maverick X3, South Racing Can-Am. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

Smůlu měl Sergej Karjakin. Vítěz Rally Dakar 2017 v kategorii čtyřkolek měl problémy s elektrikou svého Mavericku X3 a do cíle speciálky dorazil tažen na laně za týmovým kolegou Alexejem Šmotevem.

Ještě hůře dopadl Austin Jones se stejným speciálem týmu South Racing. Při pokusu o předjetí další buggy SxS urazil Američan levé přední kolo. Se spolujezdcem Kellonem Walchem podali heroický výkon, když speciálku dokončili, byť s více než hodinovou ztrátou.

O vedení v kategorii SxS se dělí Francouz Vincent Gonzalez (Polaris) a Ruska Taťjana Syčjova (Can-Am), kteří v první etapě dosáhli shodného času.

V pondělí 8. července čeká na účastníky Silk Way Rally 2019 další porce kilometrů v ruské tajze a sibiřských kopcích. Mezi Bajkalskem a Ulan-Ude urazí celkem 414 kilometrů, z nichž se rovná polovina pojede v rámci rychlostní zkoušky. Tratě by se svým charakterem neměly příliš lišit od těch dnešních, jen v horských úsecích by mělo přibýt kamení.

Silk Way Rally 2019
AUTOMOBILY
Průběžné pořadí po 1. etapě
1. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux 29:24
2. Pelichet / Larroque Optimus +2:32
3. Al-Rajhi / von Zitzewitz Toyota Hilux +3:09
4. Xiang / Tao Henrard Racing Dunbee +3:27
5. Zi / Wang Hanwei Motor. SMG Buggy +4:19
6. Serradori / Lurquin Century CR6 +4:36
7. Bensadoun / Beaule Century CR6 +4:36
8. Zhang / Qin Hanwei Motor. SMG Buggy +5:00
9. Niu / Lian Hanwei Motor. SMG Buggy +5:20
10. Zi / Xing Hanwei Motor. SMG Buggy +5:21

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu