Silk Way: Kapotovaný MAZ v úvodu udolal Kamaz

Rubrika: Kamiony, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Tým MAZ-Sportauto poslal rivalům další vizitku. Posádka Sergeje Vjazoviče vyhrála s novým kapotovaným speciálem 6440RR úvodní etapu Silk Way Rally. Počáteční úspěch běloruské sestavy podtrhl třetím časem Alexej Višněvskij s trambusovým 5309RR.

Vjazovič dovedl nový „kapotnik“ k vítězství hned při soutěžní premiéře vozu na dubnové Morocco Desert Challenge. V Africe ovšem nestartovali soupeři od Kamazu. Více o skutečné síle nového vozu by proto měla napovědět právě Silk Way Rally, které se Rusové účastní se čtyřmi vozy a třemi ze svých pěti kmenových pilotů. A nedělní etapa z Irkutsku do Bajkalsku naznačila, že by mohlo jít o zajímavý souboj.

Průjezd 51kilometrovou rozblácenou speciálkou zvládla trojice Sergej Vjazovič, Anton Zaporoščenko, Andrej Žigulin o 56 sekund rychleji než posádka Antona Šibalova s nejrychlejším z Kamazů.

„V lese, především ve sjezdech v jílovitých úsecích to hodně klouzalo. Záleželo hlavně na technice řízení. Bylo to dost nebezpečné, cestou jsme viděli několik aut a buggy s utrženými koly a poškozeným zavěšením. Předjeli jsme také Kamaz Arjara Mardějeva. Asi měl nějaký problém. My sami jsme se snažili držet vysoké tempo a bavilo nás to, protože já mám jízdu na mokrých tratích rád,“ pochvaloval si Sergej Vjazovič.

Anton Šibalov, Silk Way Rally 2019
Anton Šibalov/Dmitrij Nikitin/Ivan Tatarinov, Kamaz 43509, Kamaz-Master. Silk Way Rally 2019. © Red Bull Content Pool

„Dnes to bylo jako dělané pro Sergeje Vjazoviče. Jako v Karélii. Klikatá úzká cesta v lese. Sergeji samozřejmě hodně pomohly jeho bohaté zkušenosti s klasickou rally,“ upozornil Anton Šibalov. „My jsme první den nechtěli nasadit příliš vysoké tempo, abychom se nedostali do problémů. Náš výsledek není špatný. Speciálku jsme projeli hladce, nemuseli jsme zastavovat, netrefili jsme žádný strom, ani jsme neudělali defekt.“

Odstup dalších soupeřů už byl o něco výraznější. Třetí Višněvskij (MAZ) zaostal o více než dvě a půl minuty, čtvrtý Andrej Karginov (Kamaz) téměř o další minutu.

Důvod ke spokojenosti mají pátý Nizozemec Martin van den Brink (Renault) a šestý Francouz Patrice Garrouste s Ivecem.

Sedmá příčka patří po první etapě debutujícímu kapotovanému Hinu 600, za jehož volantem sedí nováček v sestavě japonského týmu Ikuo Hanawa.

Martin van den Brink, Silk Way Rally 2019
Martin van den Brink/Wouter de Graaff/Mitchel van den Brink, Renault CBH 385, Mammoet Rallysport. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

Z hlavních favoritů se do první desítky nevešel Ajrat Mardějev. Dvojnásobný vítěz SWR ztratil osm a půl minuty a je dvanáctý. V Mardějevově posádce si svůj závodnický debut odbyl palubní mechanik Sergej Kreněv.

„Před startem jsem samozřejmě cítil určité napětí, vždyť jde o významný závod. Je to velká zodpovědnost. Nevěděl jsem, co můžu čekat přímo na trati, ale vše šlo dobře. Neměli jsme žádné technické problémy, ale jeli jsme s velkou rezervou, protože po dešti trať velice klouzala,“ vyvracel Sergej Kreněv domněnku vítězného Vjazoviče.

V pondělí 8. července čeká na účastníky Silk Way Rally 2019 další porce kilometrů v ruské tajze a sibiřských kopcích. Mezi Bajkalskem a Ulan-Ude urazí celkem 414 kilometrů, z nichž se rovná polovina pojede v rámci rychlostní zkoušky. Tratě by se svým charakterem neměly příliš lišit od těch dnešních, jen v horských úsecích by mělo přibýt kamení.

Silk Way Rally 2019
KAMIONY
Průběžné pořadí po 1. etapě
1. Vjazovič / Zaporoščenko / Andrej Žigulin MAZ 6440RR 34:32
2. Šibalov / Nikitin / Tatarinov Kamaz 43509 +56
3. Višněvskij / Haranin / Něvěrovič MAZ 5309RR +2:36
4. Karginov / Mokjejev / Malkov Kamaz 43509 +3:27
5. Van den Brink / De Graaff / Van den Brink Renault CBH 385 +3:43
6. Garrouste / Minaudier / Martinez Iveco Trakker +3:58
7. Hanawa / Hanawa / Suzuki Hino 600 +4:10
8. Kuprijanov / Kuprijanov / Galjautdinov Kamaz 4326 +4:35
9. Vasiljevskij / Novikov / Muriljev MAZ 5309RR +4:38
10. Kadshai / Armony / Wilder DAF CF85 +4:56

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu