Silk Way: Blátivou první etapu ovládli bratři Benavidesovi

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Kevin Benavides a Honda budou ode dneška navždy zapsáni v kronikách jako historicky první vítězové etapy Silk Way Rally v kategorii motocyklů. Přestože soutěž vstoupila už do svého devátého ročníku, motorkáři a čtyřkolkáři se jí letos mohou účastnit poprvé.

Úvodní etapa Silk Way Rally 2019 z Irkutsku do Bajkalsku měřila 256 kilometrů, z nichž se v rámci rychlostní zkoušky jelo necelých 51 kilometrů. Přesto se nejednalo o nijak snadnou rozcvičku. Zatímco přejímky a slavnostní start probíhaly v předchozích dnech v Irkutsku za slunečného počasí, po noční průtrži mračen byla původně avizovaná tvrdá trať značně blátivá a kluzká. Své zkušenosti tak využili především jezdci, kteří se v minulosti věnovali enduru. Tři z nich se také seřadili na nejvyšších příčkách.

Při účasti pěti továrních týmů slibuje letošní ročník SWR v kategorii motocyklů velmi zajímavou bitvu a výsledky prvního dne tomu nasvědčují.

Kevin Benavides s tovární Hondou zvládl rychlostní zkoušku za necelých 31 minut a byl o 36 sekund rychlejší než jeho mladší bratr Luciano s tovární KTM. Etapový double na soutěži zařazené do kalendáře Mistrovství světa FIM v cross-country rally vybojovali Benavidesovi vůbec poprvé.

Jen o dalších 15 sekund pomalejší byl Xavier de Soultrait. Francouz musel na speciálce zvolnit, když chladič jeho Yamahy ucpalo bláto a motor se začal přehřívat.

Sam Sunderland vede po úvodní Abu Dhabi Desert Challenge průběžné hodnocení světového šampionátu a do druhého podniku sezony vstoupil pátým časem, když kromě jmenované čtveřice nestačil ještě na Joana Barredu s další Hondou.

Sam Sunderland, Silk Way Rally 2019
Sam Sunderland, KTM 450 Rally, KTM Factory Racing. Silk Way Rally 2019. © KTM

„Na této krátké erzetě se nedalo mnoho získat, ale dalo se tu hodně ztratit, pokud byste na kluzké trati udělali chybu. Šel jsem do toho s chladnou hlavou a jen jsem to projel, protože před sebou máme ještě dlouhou cestu. Těším se na zítřek a všechny následující dny,“ řekl Sam Sunderland.

„Byla to krátká, ale obtížná nebo spíš komplikovaná speciálka. Na začátku byla spousta úplně podmáčených míst s hlubokými kalužemi,“ popsal Joan Barreda. „Měl jsem pár drobnějších krizovek, proto jsem pokračoval opatrněji. Byla to dobrá rozcvička a skvělý způsob, jak si osahat nám dosud neznámý terén.“

Šesté místo po první etapě je určitě povzbuzením pro Paula Gonçalvese a tým Hero MotoSports. Zkušený Portugalec po letošním Dakaru po letech opustil tábor Hondy a na SWR debutuje v nových barvách.

Paulo Gonçalves, Silk Way Rally 2019
Paulo Gonçalves, Hero 450 Rally, Hero MotoSports Team Rally. Silk Way Rally 2019. © Hero MotoSports

Z továrních jezdců v neděli nabral výraznější ztrátu pouze José Ignacio Cornejo. Se třetí tovární Hondou dokončil Chilan etapu s šestiminutovou ztrátou jako čtrnáctý.

„Šel jsem do toho opatrně, abych neudělal chybu a neupadl, což by poznamenalo mé sebevědomí,“ vysvětlil José Ignacio Cornejo. „Jsem spokojený s tím, čeho jsem na trati nevyhovující mému stylu dosáhl. Nebyl to špatný den a věřím, že v průběhu závodu budu zrychlovat.“

Gabriela Novotná (Husqvarna) se před soutěží těšila na souboj s Anastasijí Nifontovou (Husqvarna). Na úvodní erzetě byla o pět a půl minuty rychlejší než Ruska a v kategorii žen se zařadila na druhou pozici za závodnici továrního týmu KTM Laiu Sanz ze Španělska.

„Dnes se jelo prakticky jenom po rozblácených polních a lesních cestách, ale pro mě to byla výhoda. Mohla jsem obout měkčí gumy než ‚repliky‘ a jelo se mi moc pěkně. Na trati jsem předjela čtyři motorky, tak uvidíme, co přinesou další dny,“ shrnula v bivaku na březích bajkalského jezera Gabriela Novotná.

Laia Sanz, Silk Way Rally 2019
Laia Sanz, KTM 450 Rally, KTM Factory Racing. Silk Way Rally 2019. © KTM

Španělka dnes prožila opravdu náročný den, když na trať vyrážela jako první ze všech účastníků SWR. Přitom poslední cross-country rally, kterou absolvovala, byl lednový Dakar.

„Jet jako první bylo psychicky náročné a úplně mi to nepomohlo, pokud jde o sebedůvěru,“ přiznala Laia Sanz. „Ztratila jsem trochu času, ale vím, že chvíli potrvá, než se znovu dostanu do správného tempa. Nicméně máme před sebou ještě dlouhý závod.“

Dvanáctým časem absolutně se blýskl dnešní vítěz kategorie čtyřkolek Arkadiusz Lindner (Can-Am).

V pondělí 8. července čeká na účastníky Silk Way Rally 2019 další porce kilometrů v ruské tajze a sibiřských kopcích. Mezi Bajkalskem a Ulan-Ude urazí celkem 414 kilometrů, z nichž se rovná polovina pojede v rámci rychlostní zkoušky. Tratě by se svým charakterem neměly příliš lišit od těch dnešních, jen v horských úsecích by mělo přibýt kamení.

Silk Way Rally 2019
MOTOCYKLY
Průběžné pořadí po 1. etapě
1. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally 30:51
2. Luciano Benavides KTM 450 Rally +36
3. Xavier de Soultrait Yamaha WR450F Rally +51
4. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +1:06
5. Sam Sunderland KTM 450 Rally +1:15
6. Paulo Gonçalves Hero 450 Rally +1:36
7. Adrien Van Beveren Yamaha WR450F Rally +2:02
8. Franco Caimi Yamaha WR450F Rally +2:51
9. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +3:01
10. Oriol Mena Hero 450 Rally +3:31
15. Laia Sanz KTM 450 Rally +8:49
19. Gabriela Novotná Husqvarna FE450 +12:13
22. Anastasija Nifontova Husqvarna F450RR +17:45

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu