Silk Way: Sunderland útočí, Novotná si polepšila

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Kevin Benavides s Hondou uhájil na Silk Way Rally vedení v kategorii motocyklů, ovšem jen s minimálním náskokem. Na druhou příčku se vyhoupl vítěz dnešní etapy Sam Sunderland s tovární KTM.

V etapě z Bajkalsku do Ulan-Ude vytyčili organizátoři rychlostní zkoušku dlouho 212 kilometrů. Jednalo se o velmi rychlou speciálku, na které si hlavně motocyklisté museli dávat pozor na velké množství kamení na trati.

Sam Sunderland potřeboval k jejímu zdolání dvě hodiny a dvacet minut. Leadera závodu Kevina Benavidese, jenž startoval jako první, porazil o minutu a sedm sekund. Díky tomu si Brit v průběžném pořadí polepšil z páté na druhou pozici a na vedoucího Argentince ztrácí pouhých osm vteřin.

„Dnes bylo mimořádně důležité pozorné sledování roadbooku. Zásadní bylo věnovat pozornost každému kilometru, každé poznámce. Bylo těžké odhadnout, jak si člověk vede, protože dnes jsme jeli bez dotankování. Proto jsem si nebyl jistý, jestli mám správné tempo,“ popsal Sam Sunderland. „Vyhrát etapu je vždycky pěkné, ale dnes to nebyl náš záměr. S ohledem na naší strategii je to trochu frustrující. Uvidíme, co přinese zbývajících osm dní.“

Oriol Mena, Silk Way Rally 2019
Oriol Mena, Hero 450 Rally, Hero MotoSports Team Rally. Silk Way Rally 2019. © Hero MotoSports

Bez ohledu na to, jak velkou roli v dnešních výsledcích hrálo taktizování jezdců před následující etapou, výborný den prožil tým Hero MotoSports, jehož jezdci jako jediní zaostali za Sunderlandem méně než o minutu. Při soutěži Mistrovství světa FIM v cross-country rally se značka Hero prosadila v hodnocení etapy do elitní trojice vůbec poprvé.

Španěl Oriol Mena byl jen o 39 sekund pomalejší a polepšil si z desátého na šesté místo. Paulo Gonçalves, který jede s Hero poprvé, se díky třetímu času na speciálce (+50 s) posunul na medailové pozice.

Na nich Portugalec vystřídal Xaviera de Soultraita. Francouz měl už od třetího kilometru problémy s vidlicí a při pádu na osmnáctém kilometru svou Yamahu poškodil natolik, že musel z etapy odstoupit.

Jeho týmový kolega Adrien Van Beveren se dnes potýkal s nevolností a klesl ze sedmého na deváté místo. Dva úvodní dny soutěže zvládl z jezdců Yamaha nejlépe průběžně sedmý Argentinec Franco Caimi.

Franco Caimi, Silk Way Rally 2019
Franco Caimi, Yamaha WR450F Rally, Yamalube Yamaha Racing Team. Silk Way Rally 2019. ©

Havárii měl ve druhé etapě včera jednadvacátý Battur Baatar. Mongolský motocyklista při pádu utrpěl zranění hlavy a byl transportován do nemocnice v Ulan-Ude. Podle vyjádření ředitele závodu Vladimira Čagina je závodníkův stav vážný.

Mezi ženami byla opět nejrychlejší favorizovaná Laia Sanz. Díky desátému času v pondělní etapě se Španělka posunula v celkovém hodnocení na jedenáctou příčku.

„Bylo to velice rychlé a takové etapy mi úplně nesedí. Tak dobrý výsledek jsem nečekala, protože jsem raději jela v klidu, abych bezpečně dorazila do cíle,“ přiznala Laia Sanz.

Gabriela Novotná, Silk Way Rally 2019
Gabriela Novotná, Husqvarna FE 450, Indigo Racing. Silk Way Rally 2019. © Indigo Racing

Gabriela Novotná strávila na měřeném úseku o půl hodiny víc než tovární závodnice KTM a v hodnocení etapy byla šestnáctá. V celkovém pořadí si polepšila o dvě místa. Mezi ženami zůstává druhá, její náskok před třetí Anastasijí Nifontovou narostl už na 49 minut.

„Čekali jsme blátivou rychlostní zkoušku a podle toho jsme obuli. Cesty ale stihly uschnout a byly ztvrdlé jako beton. Musela jsem jet opatrněji, abych gumu úplně neočesala. Ale jelo se mi pěkně,“ shrnula Gabriela Novotná po dojezdu do dalšího bivaku.

Nifontová dnes „utopila“ svůj motocykl v jednom z brodů. Po průjezdu vodou motor jejího stroje utichnul a ruské závodnici trvalo dlouhé minuty, než jej uvedla znovu do chodu.

V úterý přivítá účastníky Silk Way Rally poprvé v historii soutěže Mongolsko. Etapa z Ulan-Ude do Ulánbátaru měří celkem 691 kilometrů a je druhá nejdelší z letošního ročníku.

Trať rychlostní zkoušky (243 kilometrů) šplhá nahoru a dolů a bude náročná na navigaci. Úvod v horách (až 1000 m n. m.) zkomplikuje změť cest, nebezpečí představují hluboké strže. V další části speciálky sestoupí soutěžící do lesů v podhůří, budou se muset vypořádat s několika brody, aby se následně znovu vrátili do hor (až 1500 m n. m.). Závěr testu se pojede na planině se spoustou paralelních cest.

Silk Way Rally 2019
MOTOCYKLY
Průběžné pořadí po 2. etapě
1. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally 2:52:28
2. Sam Sunderland KTM 450 Rally +0:08
3. Paulo Gonçalves Hero 450 Rally +1:19
4. Luciano Benavides KTM 450 Rally +2:25
5. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +2:39
6. Oriol Mena Hero 450 Rally +3:03
7. Franco Caimi Yamaha WR450F Rally +4:25
8. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +6:18
9. Adrien Van Beveren Yamaha WR450F Rally +7:08
10. Maciej Giemza Husqvarna FR450 Rally +18:14
11. Laia Sanz KTM 450 Rally +20:39
17. Gabriela Novotná Husqvarna FE450 +55:01
20. Anastasija Nifontova Husqvarna F450RR +1:44:08

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu