Silk Way: Al-Rajhi neobhájí, suverénní Al-Attiyah

Vítězstvím ve druhé etapě si Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel výrazně upevnili vedení v průběžném hodnocení Silk Way Rally 2019. Do velkých problémů se však dostaly obě další posádky jedoucí s Toyotami týmu Overdrive Racing.

Hned první dlouhá rychlostní zkouška letošního ročníku Silk Way Rally důkladně promíchala kartami v kategorii automobilů. Etapa z Bajkalsku do Ulan-Ude připravila několik favoritů o naděje na umístění na stupních vítězů.

Po defektu v nedělní úvodní speciálce figurovali Yazeed Al-Rajhi a Dirk von Zitzewitz (Toyota) s tříminutovým odstupem na třetí pozici. V pondělí zatroubili k útoku a na mezičase na 52. km byli o minutu a 23 sekund rychlejší než Al-Attiyah. Jenže jen o málo později museli zastavit kvůli problémům s motorem svého Hiluxu.

Přestože po desetiminutové opravě pokračovali dál, jejich ztráta neustále narůstala. Na WP2 činila už 52 minut a jezdec ze Saúdské Arábie se rozhodl pro odstoupení z etapy. V soutěži může po opravě pokračovat pouze za cenu obrovské penalizace a na obhajobu loňského vítězství už pomýšlet nemůže.

Erik van Loon/Sébastien Delaunay, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Silk Way Rally 2019. © Van Loon Racing

Sen o medailovém úspěchu při premiérovém startu na Silk Way se dnes rozplynul také Eriku van Loonovi. Zkušeného Nizozemce zastavily problémy s transmisemi další Toyoty. Po dlouhé opravě etapu dokončil, ale s téměř čtyřhodinovou ztrátou.

Naopak Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel (Toyota) prožili další téměř bezproblémový den, 212 kilometrů měřeného úseku zvládli za dvě a čtvrt hodiny a do další etapy půjdou s téměř 14minutovým náskokem.

„Dnešní rychlostní zkouška byla opravdu náročná, dvě stě kilometrů v lesích s mnoha brody a spoustou kamení na trati,“ popsal pondělní nástrahy Nasser Al-Attiyah. „Odvedli jsme dobrou práci, jedinou komplikaci představoval jeden defekt. S autem jsme neměli žádné problémy. Jsem spokojený. Zítra nás čeká těžká etapa, přijdou první písky. Takový terén by měl víc vyhovovat buginám, ale se čtrnáctiminutovým náskokem bychom měli být schopní pohlídat si situaci.“

Zi Yun Gang/Wang Zengrong, Hanwei Motorsport SMG Buggy, Shanxi Yunxiang Qimosport. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

Díky druhému času (+7:40 min) v dnešní etapě poskočil ze třinácté na druhou příčku Liu Kun s buggy SMG. Číňan o šest sekund předstihl Jérôma Pelicheta (Optimus), který je nyní třetí.

Své medailové ambice dnes potvrdili Mathieu Serradori a Han Wei s dalšími buginami s jednou poháněnou nápravou. Francouz se posunul ze šestého na čtvrté místo, Číňan si po nedělním defektu polepšil dokonce o devět pozic a je pátý. Ovšem ještě větší skok průběžným pořadím předvedl Denis Krotov, který se s Mini prodral z dvaadvacátého na sedmé místo.

V úterý přivítá účastníky Silk Way Rally poprvé v historii soutěže Mongolsko. Etapa z Ulan-Ude do Ulánbátaru měří celkem 691 kilometrů a je druhá nejdelší z letošního ročníku.

Trať rychlostní zkoušky (243 kilometrů) šplhá nahoru a dolů a bude náročná na navigaci. Úvod v horách (až 1000 m n. m.) zkomplikuje změť cest, nebezpečí představují hluboké strže. V další části speciálky sestoupí soutěžící do lesů v podhůří, budou se muset vypořádat s několika brody, aby se následně znovu vrátili do hor (až 1500 m n. m.). Závěr testu se pojede na planině se spoustou paralelních cest.

Silk Way Rally 2019
AUTOMOBILY
Průběžné pořadí po 2. etapě
1. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux 2:45:15
2. Liu / Pan Hanwei Motor. SMG Buggy +13:53
3. Pelichet / Larroque Optimus +13:59
4. Serradori / Lurquin Century CR6 +14:59
5. Han / Min Geely SMG Buggy +16:30
6. Bensadoun / Beaule Century CR6 +16:57
7. Krotov / Cyro Mini JCW Rally +19:05
8. Zi / Wang Hanwei Motor. SMG Buggy +19:08
9. Rudskoj / Zagorodňuk G-Force Bars +20:22
10. Sun / Ma Hanwei Motor. SMG Buggy +24:02
Exit mobile version