Novinka od PH Sportu: SxS ve slušivém kabátě

Rubrika: S×S  
/ Aktualizováno:

Po třech letech působení ve světě cross-country rally představila společnost PH Sport první vlastní vůz. Nový Zéphyr je v podstatě speciál SxS oblečený do slušivé karoserie. Jako byste rozčepýřeného nezbedníka převlékli do dobře střižených svátečních šatů. Jeho duši to nezmění, ale leckdo se za ním ohlédne.

PH Sport rozšířil své aktivity z klasických automobilových soutěží do světa cross-country rally v roce 2016, kdy se s Peugeotem dohodl na pronájmu bývalých továrních vozů.

Rally Dakar se francouzský tým poprvé zúčastnil v lednu 2017. O rok později pomohl posádce Khalid Al Qassimi, Xavier Panseri k šestému místu. Letos se díky Sébastienu Loebovi a Danielu Elenovi radoval z premiérového umístění na stupních vítězů.

Nyní přichází společnost z Langres s prvním vlastním speciálem pro cross-country rally, byť vycházejícím z už existujícího vozu.

Zéphyr (vánek) je postaven podle předpisů Mezinárodní automobilové federace (FIA) pro kategorii T3P. Díky tomu se bude moci ve stejné klasifikaci postavit současným SxS na Dakaru, na podnicích Světového poháru FIA v cross-country rally i na dalších mezinárodních soutěžích.

PH Zéphyr
PH Zéphyr © PH Sport

Základem Zéphyru je dobře známý a v současnosti dominující Can-Am Maverick X3. Ovšem na rozdíl od něj je trubkový rám opatřen lehkou karbonovou karoserií, která opticky proměnila buginu v „klasický“ terénní automobil.

S ohledem na pravidla FIA zůstává zachován původní motor i jeho restriktor. Naopak vlastní cestou se PH Sport vydal na příklad v oblasti zavěšení nebo elektroniky.

Hmotnost vozu, včetně rezervního kola, se i po úpravách drží na povolené dolní hranicí 900 kilogramů. Podle pravidel jednotlivých závodů může být Zéphyr osazen čtrnácti- či patnáctipalcovými ráfky.

Otestováno, prodáno

PH Sport již Zéphyr intenzivně testoval ve Francii a Abu Dhabi. První vozy budou k dispozici už na Dakar 2020. A to jak kupcům, tak zájemcům o pronájem.

„Zájem je už teď veliký. Většina z dvaceti vozů první série je prodaná nebo pronajatá,“ tvrdí manažer PH Sportu Bernard Piallat. „Do tohoto ekonomicky zajímavého produktu, který je skvělou alternativou vozů kategorie T1, jsme investovali veškeré naše znalosti. Novou kapitolu své činnosti ale otevíráme s pokorou, protože se musíme ještě hodně učit. Chci poděkovat závodníkům, kteří se k nám přidali již nyní a důvěřují nám, přestože projekt je stále ještě ve velice rané fázi.“

PH ZÉPHYR
technické údaje
Základ: Can-Am Maverick X3
Rám trubkový, homologovaný FIA
Karoserie: karbonová
Rozměry: šířka zvětšena na 2,1 metru
Tlumiče: třícestné BOS s hydraulickou kompresí a dorazy, systémy CAS a FCS, ultra lehké pružiny
Kola: 14“ nebo 15“ (podle pravidel daného závodu), pneumatiky BF Goodrich
Hmotnost: 900 kilogramů, včetně jednoho rezervního kola
Elektronika: ECU, přístrojová deska, systém pro sběr dat a MoTec Power Box
Palivová nádrž: 130 litrů, v uhlíkovém/kevlarovém pouzdře

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu