Silk Way: Skvělý den pro Andrewa Shorta a Husqvarnu

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Yamaha zůstává před poslední etapou Silk Way Rally 2019 jediným továrním týmem, který v kategorii motocyklů dosud nevyhrál žádnou z etap. Předposlední den soutěže se na seznam úspěšných zapsali Andrew Short a Husqvarna.

Američan zvítězil v etapě z Che-lan-šanu do Ťia-jü-kuanu, jejíž rychlostní zkouška měřila 290 kilometrů. Opět se závodilo v dunách pouště Gobi i na tvrdším povrchu.

Husqvarna nasadila do závodu jediného jezdce, neboť Chilan Pablo Quintanilla nebyl po zranění, které utrpěl v závěrečné etapě lednového Dakaru, ještě ve stoprocentní formě. Břímě zodpovědnosti tak leží výhradně na bedrech Andrewa Shorta. Bývalý motokrosař ale jede od počátku rally velice vyrovnaně a v pondělí přišla jeho velká chvíle. Podobně jako Oriol Mena v šesté etapě si také Američan dnes připsal premiérové etapové vítězství na soutěži zařazené do Mistrovství světa FIM v cross-country rally.

Andrew Short, Silk Way Rally 2019
Andrew Short, Husqvarna FR 450 Rally, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Silk Way Rally 2019. © Husqvarna

Short byl na měřeném úseku ze všech nejrychlejší, když druhého Paula Gonçalvese (Hero) udolal o 43 sekund. V průběžném hodnocení přeskočil oba bratry Benavidesovy a Van Beverena a posunul se na druhou příčku absolutně.

„Dnes to bylo víc jako motokros, tratě nebyly tak rychlé a měl jsem dobrou startovní pozici. Takže pro mě to byl opravdu dobrý den. Jsem rád, že jsem poprvé ve světovém šampionátu vyhrál etapu, i když mi to trvalo mnohem déle, než jsem si myslel. Navíc mám před sebou pořád ještě dlouhou cestu. Ostatní hoši se tomuto sportu věnují už hrozně dlouho. Mají mnohem větší zkušenosti a jsou rychlejší,“ ocenil soupeře Andrew Short.

Sam Sunderland, Silk Way Rally 2019
Sam Sunderland, KTM 450 Rally, KTM Factory Racing. Silk Way Rally 2019. © KTM

Sam Sunderland si pohlídal vedení čtvrtým časem (+4:19 min).

„Jsem přesvědčený, že to nejtěžší si organizátoři rozhodně nechali na konec. Tyhle dvě čínské etapy byly mimořádně fyzicky náročné. Na velice technických tratích se těžko hledá správný rytmus. Navíc je mnohem větší vedro,“ popsal podmínky Sam Sunderland. „Po dobrých výkonech v Rusku a Mongolsku je pro mě několik posledních dní hlavně o udržení vlastního tempa. Včera jsem se nechal nachytat, což bylo frustrující. S náskokem, jaký mám, je potřeba jet v klidu a neriskovat. Ale trefil jsem kámen a motorka mě vyhodila ze sedla. Dnes jsem zachoval chladnou hlavu. Andrewa jsem viděl těsně před tankovací zónou a musím říct, že jel opravdu výborně. Chvíli jsem se ho držel, ale nakonec jsem zvolil vlastní tempo a klidný dojezd do cíle.“

Luciano Benavides, Silk Way Rally 2019
Luciano Benavides, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Silk Way Rally 2019. © KTM

Méně spokojený je po dnešku jeho mladý týmový kolega Luciano Benavides. Argentinec ztratil přes dvanáct minut a spadl ze druhé na pátou pozici. Navíc se výrazněji zvětšil jeho odstup od tříčlenné skupiny, která si to mezi sebou v poslední etapě velmi pravděpodobně rozdá o medailové pozice.

„Začínali jsme ve velkých dunách a zpočátku jsem jel dobře. Ale asi po 120 kilometrech jsem se ztratil a chvíli mi trvalo, než jsem našel správnou cestu,“ přiblížil Luciano Benavides rozhodující okamžiky. „Od té chvíle jsem se soustředil pouze na bezpečné dojetí do cíle. Sice jsem se trochu propadl v průběžném pořadí, ale celkově to pro mě je zatím dobrý podnik a rozhodně dobrý trénink.“

Kevin Benavides, Silk Way Rally 2019
Kevin Benavides, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Silk Way Rally 2019. © HRC

Z elitní trojice dnes vypadl také Lucianův starší bratr Kevin, který dnes startoval jako první. Jezdec Hondy sklouzl ze třetího na čtvrté místo.

„Bylo to ještě drsnější než včera. Do 130. kilometru to bylo hodně o navigaci. Bylo těžké jet první právě v etapě, kde na navigaci záleželo ještě víc než ve všech předchozích dnech. Přesto jsem se cítil dobře, terén se mi líbil, a tak jsem do toho šel naplno,“ bilancoval Kevin Benavides. „Ostatní mě až do konce této navigačně náročné sekce nedostihli. Pak jsem před sebe pustil Van Beverena, abych mohl po dotankování jet znovu naplno. Myslím, že to bylo dobré pro nás oba. Myslím, že to bylo dobré pro nás oba. Vytvářeli jsme na sebe vzájemně tlak a v cíli jsme byli spokojení. A zítra? Půjdeme do toho! Při rally nikdy nevíte, co se může stát. Až do posledního kilometru se může stát cokoliv.“

Adrien van Beveren, Silk Way Rally 2019
Adrien van Beveren, Yamaha WR450F Rally, Yamalube Yamaha Racing Team. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

Dobré dny prožívá Adrien Van Beveren. Francouz byl v neděli druhý, dnes přidal etapový bronz a třetí je před závěrečným dnem i celkově.

Přesto mají v táboře Yamahy ke spokojenosti daleko. Van Beverenův týmový kolega Franco Caimi musel odstoupit a přišel tak o šesté místo průběžného hodnocení. Společnost na trati určené doprovodným vozidlům mu navíc dělal Xavier de Soultrait, jenž musel etapu vzdát už podruhé.

Z pěti továrních týmů startujících na Silk Way Rally 2019 zůstává jako jediná bez etapového vítězství právě Yamaha, kterou však hlavně na rychlých mongolských tratích limitovala absence šesté rychlosti. Novou šestistupňovou převodovku dostane tým k dispozici v září.

Franco Caimi, Silk Way Rally 2019
Franco Caimi, Yamaha WR450F Rally, Yamalube Yamaha Racing Team. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

KTM a Honda se mohou zásluhou Sama Sunderlanda, resp. Kevina Benavidese pyšnit třemi dílčími úspěchy, Husqvarna a Short zabodovali dnes, v pátek se díky Oriolu Menovi radovala také sestava Hero MotoSports.

Zatímco pozice vedoucího Sama Sunderlanda je velmi komfortní, o další dvě místa na stupních vítězů se bude téměř jistě bojovat až do posledních kilometrů. Trojici Short, Van Beveren, K. Benavides dělí jen tři minuty a sedmnáct sekund.

Pro Laiu Sanz je Silk Way Rally především důležitou součástí přípravy na Dakar. Přesto Španělka pokračuje ve velmi dobrých výkonech. Dnes byla závodnice továrního týmu KTM jedenáctá a po Caimiho problémech se posunula už na sedmou příčku absolutně.

V úterý 16. července dorazí účastníci Silk Way Rally 2019 do cíle v čínském Tun-chuangu. Ještě před tím však budou muset cestou z Ťia-jü-kuanu zdolat rychlostní zkoušku dlouhou 255 kilometrů. Po techničtějším úvodu v horách bude následovat rychlejší závěrečná polovina.

Silk Way Rally 2019
MOTOCYKLY
Průběžné pořadí po 9. etapě
1. Sam Sunderland KTM 450 Rally 23:27:27
2. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +22:51
3. Adrien Van Beveren Yamaha WR450F Rally +23:42
4. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +26:08
5. Luciano Benavides KTM 450 Rally +34:18
6. Oriol Mena Hero 450 Rally +48:47
7. Laia Sanz KTM 450 Rally +1:42:27
8. Adam Tomiczek Husqvarna FR450 Rally +1:56:44
9. Maciej Giemza Husqvarna FR450 Rally +2:51:40
10. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +2:56:42

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu