Silk Way: Mezi čtyřkolkáři suverénní Sonik

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Prvním čtyřkolkářem na světě, v jehož sbírce přibyla soška bílého tygra určená pro vítěze Silk Way Rally, se stal Rafał Sonik. Přestože se na start soutěže postavili pouze tři quadisté, menší konkurence hodnotu úspěchu polského jezdce nikterak nesnižuje.

Stejně jako účastníci v dalších kategoriích musel Sonik na trati Silk Way Rally 2019 během deseti dnů překonat více než pět tisíc kilometrů mezi ruským Irkutskem a čínským Tun-chuangem a hlavně téměř 2600 km rychlostních zkoušek.

Do soutěže vstoupil nejlépe Sonikův krajan Arkadiusz Lindner (Can-Am Renegade), který vyhrál úvodní etapu s cílem u jezera Bajkal.

Rafał Sonik se vedení ujal o den později. Zkušený Polák vyhrál i všechny čtyři etapy na rychlých mongolských tratích a před závěrečným dějstvím v Číně vedl o dvě hodiny před Alexandrem Maximovem (Yamaha YFM 700R). Odstup penalizacemi zatíženého Lindnera narostl už na 66 hodin.

Alexandr Maximov, Silk Way Rally 2019
Alexandr Maximov, Yamaha YFM700R. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

V osmé etapě, která zavedla účastníky SWR poprvé do dun pouště Gobi, zvolil Sonik maximálně bezpečnou taktiku: Maximova pustil před sebe a jel v jeho stopách. Rus pochopitelně na speciálce zvítězil a nejrychlejší byl i v následujících dvou dnech. Díky tomu ze své ztráty umazal téměř půl hodiny. Nicméně Sonik měl situaci zcela pod kontrolou a rozestup mezi oběma borci neklesl pod hodinu a půl.

Arkadiusz Lindner ze soutěže odstoupil po havárii v předposlední etapě, při které utrpěl zlomeninu pánevní kosti.

Rafał Sonik, Silk Way Rally 2019
Rafał Sonik, Yamaha Raptor 700, Sonik Team. Silk Way Rally 2019. © SWR Media

„Můj tým ani já jsme na této rally neudělali žádnou velkou chybu. Musíte závodit hned od začátku, nemůžete čekat na velké etapy. Je potřeba zvolit správné tempo a vědět, kde má být člověk opatrný,“ uděloval Rafał Sonik závodnické lekce v cíli poslední speciálky. „Organizátoři odvedli skvělou práci. Rally byla velmi dobře zorganizovaná, zvlášť roadbook byl vynikající. Nemám k němu žádnou připomínku, byl téměř perfektní. Vždycky si stěžuji, pokud někdo roadbook odflákne a nedává při jeho přípravě pozor, ale tady nemám sebemenší důvod.“

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu