Dakar 2020: X-raid poprvé testuje vylepšené Mini JCW Buggy

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

X-raid vstoupil do nové fáze příprav na Rally Dakar 2020. Německý tým tento týden poprvé testuje vylepšený speciál Mini JCW Buggy. Snížený rozpočet však možná povede ke zúžení jezdecké sestavy.

Tým X-raid na jaře nevyužil opce na prodloužení kontraktu s některými ze svých jezdců. Jeho vedení čekalo na rozhodnutí o další podpoře ze strany koncernu BMW, pod který spadá i značka Mini. Během léta se leccos vyjasnilo. BMW do Dakaru opět investuje, nicméně půjde o nižší částku než v předchozích letech.

Inženýři X-raidu mezitím nečekali se založenýma rukama. Během první poloviny roku intenzivně pracovali na odstranění slabin své buginy s jedinou poháněnou nápravou.

Stéphane Peterhansel & Carlos Sainz, Dakar 2019
Stéphane Peterhansel a Carlos Sainz, X-raid Mini JCW Team. Rally Dakar 2019. © X-raid

Pozornost věnovali zejména automatickému dohušťování pneumatik, jehož nespolehlivost posádky letos v Peru několikrát potrápila. Přitom v případě optimálního fungování může právě tento systém sehrát důležitou roli hlavně v písečných etapách, neboť například „čtyřkolky“ konkurenční Toyoty podobné zařízení podle pravidel využívat nemohou.

Další změny se týkají zavěšení, zvýšení výkonu motoru i snížení hmotnosti.

Všechny úpravy prověří třídenní test, který začal u španělské Zaragozy v pondělí. Dva dny mají vůz k dispozici Carlos Sainz s Lucasem Cruzem, jeden den bude jezdit Stéphane Peterhansel. Na základě informací od obou pilotů provede tým případné další úpravy.

Sainz i Peterhansel by se s Mini JCW Buggy měli zúčastnit říjnové Rallye du Maroc a vyloučen není ani start na vybrané soutěži saúdskoarabského šampionátu.

Cyril Despres, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Cyril Despres/Daniel Oliveras, Mini JCW Buggy, X-raid Mini JCW Team. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © Red Bull Content Pool

Bez Desprese a Romy?

Podle některých informací by místo v X-raid Mini JCW Teamu nemuselo zbýt na Cyrila Desprese, přestože Francouz obsadil na Dakaru 2019 páté místo a byl z trojice pilotů bugin nejúspěšnější. Nicméně Despres se s buggy zúčastnil i jarní Abu Dhabi Desert Challenge a na počátku června se s ní objevil i v rámci promo akce během populárního rakouského Erzbergrodea.

Jasná zatím není ani situace Naniho Romy. Na letošním Dakaru vybojoval Španěl s Mini JCW Rally druhé místo, ale právě on byl jedním z jezdců, na jejichž služby X-raid následně neuplatnil opci. V dosavadním průběhu sezony se dvojnásobný dakarský vítěz objevil pouze na domácí Baje Aragón.

Účast na Dakaru 2020 je naopak prakticky jistá v případě několika klientů, pro které X-raid připravuje „čtyřkolky“ Mini JCW Rally. Ve startovním poli by neměli chybět Kuba Przygoński v barvách Orlen Teamu, současný leader průběžného hodnocení Světového poháru FIA v cross-country bajách Orlando Terranova nebo Chilan Boris Garafulic.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu