Atacama Rally: Uzdravené hvězdy se vracejí

Rubrika: Atacama Rally, FIM MS CCR, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Desítka hvězd ve službách tří továrních týmů ozdobí svou účastí devátý ročník Atacama Rally. Chilská soutěž se pojede na počátku září jako třetí ze čtyř podniků Mistrovství světa FIM v cross-country rally 2019.

Až v Chile se do letošního světového šampionátu poprvé zapojí Toby Price, Matthias Walkner (oba KTM), Pablo Quintanilla (Husqvarna) a Ricky Brabec (Honda). První trojice dlouho rehabilitovala po zraněních, která jezdci utrpěli během lednového Dakaru nebo ještě před ním. Brabec se dosud připravoval na americkém kontinentu, kde se v březnu blýskl výhrou na Sonora Rally v Mexiku.

Vedení v průběžném hodnocení šampionátu bude obhajovat Sam Sunderland (KTM). Brit opanoval jak dubnovou Abu Dhabi Desert Challenge, tak srpnovou Silk Way Rally, která byla letos poprvé vypsána také pro motocyklisty.

Sam Sunderland, Atacama Rally 2018
Sam Sunderland, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Atacama Rally 2018. © FIM/RallyZone

Tovární tým KTM do závodu nasadí čtyři motocykly. Kromě Sunderlanda, Price a Walknera nebude chybět ani Luciano Benavides. Mladý Argentinec se v Abu Dhabi radoval z premiérového umístění na stupních vítězů na soutěži mistrovství světa a na Silk Way byl pátý. Díky tomu vede šampionát juniorů a v absolutní klasifikaci je třetí.

Druhá příčka v tabulce MS patří Andrewu Shortovi, jenž při Quintanillově absenci v úvodu sezony osamoceně hájil barvy Husqvarny. A nevedl si vůbec špatně. Druhé místo na Silk Way je dosud nejlepším výsledkem od Američanova přestupu do světa cross-country rally. Přesto bude pozornost upřena hlavně na Quintanillu. Domácí hvězda soutěž vyhrála pětkrát v řadě (2013-17).

Ricky Brabec, Atacama Rally 2018
Ricky Brabec, Monster Energy Honda Team. Atacama Rally 2018. © FIM/RallyZone

Honda bude kromě Brabeca spoléhat také na Joana Barredu, Josého Ignacia Corneja a Kevina Benavidese, který před rokem v atacamské poušti nenašel přemožitele. V průběžném pořadí šampionátu je Argentinec čtvrtý, ovšem bodů posbíral stejně jako jeho mladší bratr Luciano na třetí pozici.

Síly s elitou poměří vítěz březnové dubajské baji Aaron Maré nebo Tomás de Gavardo, jenž letos v kategorii juniorů ovládl Světový pohár FIM v bajách.

Na seznamu přihlášených najdeme také jména devíti čtyřkolkářů. Ze zahraničních jezdců se domácím borcům postaví pouze velezkušený Polák Rafał Sonik.

Atacama Rally 2019 startuje krátkým prologem v pondělí 2. září, po kterém bude v dalších dnech následovat pět pouštních etap.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu