Dakar 2020: Nani Roma mění tým i spolujezdce

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Dvojnásobný vítěz Rally Dakar Nani Roma po dvou letech opouští německý X-raid a značku Mini. Při Dakaru 2020 bude spoléhat také na diktát nového navigátora.

Nani Roma a X-raid prožili velkou část poslední dekády společně. V roce 2014, přesně deset let po svém triumfu v kategorii motocyklů, vybojoval Španěl s Mini své zatím jediné dakarské vítězství v hodnocení automobilů.

Na přelomu let 2016 a 2017 dal Roma sice přednost konkurenční Toyotě, ale před Dakarem 2018 se k X-raidu vrátil. Během následující sezony vyhrál rally v Turkmenistánu a baji v Maďarsku a Portugalsku. Na letošním Dakaru obsadil s JCW Rally druhé místo, přesto nebyl úplně spokojený. Po soutěži v médiích kritizoval malou míru spolupráce mezi jezdci týmu.

Nani Roma, Dakar 2019
Nani Roma/Àlex Haro, Mini JCW Rally, X-raid Team. Rally Dakar 2019. © X-raid

Od té chvíle byla Romova závodnická budoucnost obestřena rouškou tajemství. A nic na tom nezměnil ani start a druhé místo na červencové Baje Aragón. Jak se nyní ukazuje, jednalo se o jezdcovo loučení se značkou i navigátorem Àlexem Harem.

„Chci poděkovat rodině Quandtových a týmu X-raid Mini za dva poslední roky, které byly opravdu dobré. Jsem velice vděčný také Àlexi Harovi, s nímž jsme společně prožili spoustu silných a krásných okamžiků. Přeji mu hodně štěstí při jeho novém dobrodružství,“ vzkazuje Nani Roma, svému bývalému parťákovi, jehož další možné působení ve světě cross-country rally je spojováno se jménem Fernanda Alonsa.

Hvězdou ambiciózního týmu

Romovým novým útočištěm se stal Borgward Rally Team, jehož chod zajišťuje nizozemský Wevers Sport. K dispozici bude mít vylepšenou verzi speciálu BX7 DKR Evo, jenž se na dakarských tratích představil v předchozích dvou letech. Vůz je osazen novým motorem a změny se dotkly také zavěšení.

Erik Wevers, Dakar 2019
Erik Wevers/Ashley Garcia Chavez, Borgward BX7 DKR Evo, Borgward Rally Team. Rally Dakar 2019. © Borgward Rally Team

Při dakarské premiéře Borgwardu BX7 DKR v roce 2018 zaznamenal Peruánec Nicolás Fuchs třetí příčku v krátké úvodní speciálce a po osmi dnech uzavíral elitní desítku průběžného hodnocení. V desáté etapě však musel kvůli technickým problémům odstoupit. Do cíle nedojel vůz ani letos, kdy jej pilotoval Erik Wevers.

Přesto Roma projektu věří: „Jsem nadšený. Borgward je motivovaný tým, který chce na Dakaru 2020 uspět. Vím, že auto funguje dobře, protože jsem jeho vývoj v posledních dvou letech sledoval. Je to odolný vůz a díky dnešním technologiím máme velkou šanci, abychom s ním vybojovali dobrý výsledek. Samozřejmě musíme jít postupně, nejdřív musíme poznat tým a jeho fungování.“

Borgward Rally Team
Daniel Oliveras, Erik Wevers a Nani Roma. Borgward Rally Team. © Borgward Rally Team

Sedadlo spolujezdce obsadí další bývalý motocyklista Dani Oliveras, který si roli navigátora na Dakaru poprvé vyzkoušel letos. Krajana Gerarda Farrése Güella dovedl ke druhému místu v kategorii SxS. Kromě toho se s Cyrilem Despresem letos na jaře zúčastnil Abu Dhabi Desert Challenge a se Santiagem Navarrem se dvakrát představil ve světovém poháru v bajách.

Roma a Oliveras absolvují v následujících týdnech testy v Maroku a Portugalsku. Prvním společným startem v barvách nového týmu bude říjnová Rallye du Maroc, na konci téhož měsíce se představí i při portugalské Baje Portalegre 500.

Tým Borgward nasadí na Dakaru 2020 také další vůz, jehož posádku představí v následujících týdnech.

Značka Borgward byla s pomocí čínského kapitálu oživena téměř po třicetileté přestávce v roce 2008. Společnost Borgward AG sídlí ve Stuttgartu a od roku 2015 se snaží prosadit na trhu se svými SUV. V současnosti zaměstnává přibližně pět tisíc lidí.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu