Atacama Rally: Quintanilla udeřil

Rubrika: Atacama Rally, FIM MS CCR, Moto/Quad  

Pablo Quintanilla s tovární Husqvarnou zářil v úvodní části maratonské etapy a ujal se vedení v průběžném hodnocení Rally Atacama. Ovšem před sebou má náročný úkol. Do nejdelší etapy chilské soutěže odstartuje v pátek jako první.

Speciálka třetí etapy měřila 281 kilometrů a Pablo Quintanilla na ní naplno využil výhodné šesté startovní pozice. Domácí závodník ostatní světové hvězdy téměř deklasoval. Měřený úsek zdolal o čtyři minuty rychleji než nejbližší z jeho pronásledovatelů a připsal si už druhé etapové vítězství.

Dosud vedoucí Kevin Benavides (Honda) ve čtvrtek otevíral trať. V porovnání s Chilanem byl o více než devět minut pomalejší a klesl na třetí příčku.

„Dnešní speciálka byla poměrně komplikovaná. Jel jsem první a bylo to docela drsné. Úvod byl technický, duny a údolí se složitou navigací,“ nastínil Kevin Benavides hlavní příčiny své ztráty.

Ricky Brabec, Atacama Rally 2019
Ricky Brabec, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Atacama Rally 2019. © HRC

Ricky Brabec s další tovární Hondou splnil, co slíbil. Středeční pád hodil za hlavu a díky druhému času dne postoupil ze sedmého na šesté místo absolutně.

„Dnes to pro mě bylo lepší. Pořád se jelo velice rychle, ale terén byl o hodně tvrdší a tudíž bezpečnější než včera,“ pochvaloval si Ricky Brabec. „Na rychlých kamenitých tratích se obecně cítím jako doma, přesto pořád nemohu této soutěži přijít na chuť kvůli extrémním rychlostem.“

Pouhých osm sekund dělilo od Brabeca dnes třetího Sama Sunderlanda (KTM). Leader průběžného hodnocení Mistrovství světa FIM v cross-country rally mohl být v maratonském bivaku spokojen. Také on přeskočil v celkovém součtu Benavidese a je druhý. V pátek navíc může využít startu za Quintanillou a Brabecem k zásadnějšímu snížení své ztráty.

„Maratonská etapa je tady v Chile skutečně tvrdá, protože ji tvoří dva hodně dlouhé dny, navíc ve velmi kamenitém terénu. Do písečných dun, kde aspoň trochu uleví svým motocyklům a pneumatikám, se závodníci v podstatě dostanou až na posledních 45 kilometrech zítřejší etapy,“ popsal manažer týmu KTM Jordi Viladoms. „Všichni naši jezdci dnes naštěstí dorazili do maratonského bivaku jen s minimem problémů. Nicméně i zítra musí být mimořádně opatrní. Sam jede skvělý závod a je v dobré pozici. O kámen trochu ohnul zadní kotouč, ale v bivaku to dokázal opravit.“

Andrew Short, Atacama Rally 2019
Andrew Short, Husqvarna FR 450 Rally, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Atacama Rally 2019. © Husqvarna

Andrewa Shorta opakovaně trápí zařízení GPS, o jehož opravu musel v maratonském bivaku v Diegu de Almagro požádat organizátory.

„Andrew má bohužel stále potíže s navigačním zařízením, které funguje přerušovaně, a on kvůli tomu ztrácí,“ vysvětlil manažer týmu Husqvarna Pela Renet. „Snad pořadatelé problém vyřeší a odečtou mu nějaký čas.“

V pátek na jezdce čeká předposlední a zároveň nejdelší etapa (427 km) letošní Atacama Rally, jejíž rychlostní zkouška měří 354 km.

Rally Atacama 2019
MOTOCYKLY
průběžné pořadí po 3. etapě
1. Pablo Quintanilla Husqvarna FR 450 Rally 9:04:48
2. Sam Sunderland KTM 450 Rally +4:26
3. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +8:44
4. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +9:53
5. Toby Price KTM 450 Rally +11:01
6. Ricky Brabec Honda CRF450 Rally +13:01
7. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +21:16
8. José Ignacio Cornejo Honda CRF450 Rally +22:31
9. Luciano Benavides KTM 450 Rally +24:15
10. Matthias Walkner KTM 450 Rally +25:25

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu