Jordan Baja: Przygoński a Terranova dramatizují závěr světového poháru

Rubrika: Auto, FIA SP baja, Jordan Baja  
/ Aktualizováno:

Závěrečnou etapu jordánské baji zvládli Kuba Przygoński a Timo Gottschalk výtečně. Polsko-německá dvojice si připsala druhé vítězství sezony a před závěrečným podnikem sezony významně posílila své šance na zisk titulu.

Třetí etapu Jordan Baja 2019 tvořila jediná rychlostní zkouška v poušti Wadi Rum. Kuba Przygoński s Timem Gottschalkem (Mini) po pátku vedli s více než dvouminutovým náskokem, zároveň však v sobotu vyráželi na trať jako první.

S náročnou situací se vypořádali zkušeně. Posádka Orlen Teamu sice nestačila na Yasira Seaidana (Mini), ovšem i druhý čas jí stačil, aby za sebou nechala soupeře, s nimiž bojuje o titul. Po vítězství v Dubaji triumfovali Przygoński s Gottschalkem i v Jordánsku a mohou se pyšnit nejcennějšími poháry z obou pouštních podniků, které byly součástí letošního premiérového ročníku Světového poháru FIA v cross-country bajách.

Kuba Przygoński, Jordan Baja 2019
Kuba Przygoński/Timo Gottschalk, Mini All4 Racing, Orlen X-raid Team. Jordan Baja 2019. © X-raid

„Šli jsme do toho naplno, ale poslední speciálka pro nás nebyla jednoduchá. Jeli jsme jako první a až do konce jsme netušili, jak to dopadne,“ popsal Kuba Przygoński. „V cíli jsme čekali, jak dojedou naši soupeři. Je to skvělý výsledek, díky němuž zůstáváme ve hře o celkové vítězství. V Portugalsku se může stát cokoliv. Těší mě, že jsme dokázali vyhrát i s Mini All4 Racing. Naše auto je tak staré, že jsme mu dali přezdívku Mamut. Ale fungovalo opravdu dobře.“

Se starším modelem All4 Racing se Przygoński musel tentokrát spokojit z logistických důvodů. Kvůli blízkosti termínů předchozí polské baji a jordánského závodu nebylo možné včas připravit a do Akaby přepravit Mini JCW Rally, s nímž Polák závodí po většinu sezony.

Jen o 27 sekund pomalejší byli na 211 kilometrech Orlando Terranova a Ronnie Graue (Mini). Argentinci předstihli Vladimira Vasiljeva a Konstantina Žilcova s dalším speciálem All4 Racing a v konečném hodnocení jim patřilo druhé místo. Rusové skočili třetí.

Orlando Terranova, Jordan Baja 2019
Orlando Terranova/Ronnie Graue, Mini All4 Racing, X-raid. Jordan Baja 2019. © X-raid

Přesto působil Orlando Terranova v cíli poněkud zklamaně: „Myslím, že jsme byli Kubovi blízko, ale pak přišlo jedno hloupé místo, kde jsem při zatáčení předkem něco trefil. O kilometr později jsme měli defekt a musel jsem zastavit. Od té chvíle jsem myslel na body. Pořád bojujeme o titul. Mezi námi, Vladimirem a Kubou to je opravdu těsné. Celkově to byl skutečně pěkný závod, i když nás přibrzdily defekty a pár problémů s navigací.“

Díky výsledkům jordánské baji bude závěrečná portugalská Baja Portalegre 500 (24. až 26. října) napínavá. Vasiljev udržel vedení v šampionátu, ovšem Terranova a Przygoński mají na svých kontech jen o jeden, resp. tři body méně.

Čtvrtou příčku obsadili Khalid Al Qassimi a Xavier Panseri s Peugeotem 3008 DKR. Vítěz sobotní speciálky Yasir Seaidan nepředal své Mini do závěrečného uzavřeného parkoviště a byl z pátého místa diskvalifikován.

Jordan Baja 2019
AUTOMOBILY – SP FIA
konečné výsledky
1. Przygoński / Gottschalk Mini All4 Racing 5:28:14
2. Terranova / Graue Mini All4 Racing +3:50
3. Vasiljev / Žilcov Mini All4 Racing +6:22
4. Al Qassimi / Panseri Peugeot 3008 DKR +11:31
5. Vorobjov / Šubin Can-Am Maverick X3 +1:06:41
6. Szalay / Bunkoczi Opel Grandland X +1:58:27

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu