Du Maroc: České duo proti 25 továrním jezdcům

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Rallye du Maroc  
/ Aktualizováno:

Rallye du Maroc není pouze závěrečným podnikem sezony Mistrovství světa FIM v cross-country rally. V případě většiny účastníků se jedná o důležitou generálku před Rally Dakar. A tomu odpovídá kvalita startovního pole.

Mezi 57 přihlášenými motocyklisty má díky týmu Orion – Moto Racing Group dvojnásobné zastoupení také Česká republika. Milan Engel si letos připsal dvě pódiová umístění na řeckých soutěžích evropského šampionátu v cross-country rally, ale osobní premiéra na Rallye du Maroc pro něj bude i první klasickou pouštní rally od lednového Dakaru.

Engelův nový týmový kolega Martin Michek se v červenci při svém debutu v rally blýskl pátým místem na španělské Baje Aragón, přesto jede do Maroka hlavně na zkušenou. Navigace i jízda v poušti budou pro jihočeského závodníka naprostými novinkami.

Martin Michek, Baja Aragón 2019
Martin Michek, KTM 450 Rally Replica, Orion - Moto Racing Group. Baja Aragón 2019. © MRG

„Pro Martina Michka je účast svým způsobem povinná kvůli navigaci. A hlavně i já chci vědět, jestli to vůbec zvládne,“ říká manažer týmu Orion – Moto Racing Group Ervín Krajčovič. „Samozřejmě nechceme udělat ostudu, ale tentokrát nám o výsledek úplně nejde. Chceme hlavně dobře potrénovat a osvěžit si navigaci, protože jsme klasickou rally letos ještě nejeli. Jsem připraven na to, že první dva dny se budou kluci v dunách hledat. Ale všichni se těšíme.“

Oproti původním plánům se v okolí Fezu, resp. Erfoudu nepředstaví Klymčiw Racing. Tým Ondřeje Klymčiwa stáhl svou přihlášku po havárii Skylera Howese na řecké Serres Rally. Vycházející americká hvězda musela podstoupit operaci obratle a nestihla se na závod připravit.

Sam Sunderland, Rallye du Maroc 2018
Sam Sunderland, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Rallye du Maroc 2018. © FIM/RallyZone

Mimořádně kvalitní sport slibuje účast šestice továrních týmů, v jejichž barvách se představí pětadvacet jezdců.

KTM kompletní

Hlavní oporou stáje Red Bull KTM Factory Racing by měl být Sam Sunderland, který si už po Atacama Rally zajistil mistrovský titul. Toby Price a Matthias Walkner před rokem v Maroku obsadili první dvě místa. Jenže letos jsou v jiné situaci. Po dlouhé rekonvalescenci se do světového šampionátu vrátili až v září v Chile, a tak oba především ladí formu směrem k Dakaru 2020.

Tovární techniku rakouské značky budou mít k dispozici také Španělka Laia Sanz, Portugalec Mário Patrão a Argentinec Luciano Benavides, který se pokusí uhájit první příčku v hodnocení šampionátu juniorů.

Honda s nováčkem

Pět jezdců do závodu nasadí Monster Energy Honda Team. Kromě stálic Joana Barredy, Kevina Benavidese, Rickyho Brabeca a mladého Josého Ignacia Corneja dostává podruhé příležitost Jihoafričan Aaron Maré. Vítěz letošní dubajské baji startoval s podporou Hondy už na zářijové Atacama Rally a od vedení týmu si vysloužil další šanci, aby předvedl své kvality.

Aaron Maré, Atacama Rally 2019
Aaron Maré, Honda CRF 450 Rally, Honda Team. Atacama Rally 2019. © FIM

Z trojice hvězd, které první polovinu sezony odepsaly kvůli zraněním, se na Atacama Rally prezentoval nejlépe Pablo Quintanilla. Chilan dokázal svou domácí soutěž vyhrát už pošesté a je opět leaderem stáje Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Jeho americký týmový kolega Andrew Short během roku poctivě sbíral body, ale o druhé místo v šampionátu bude muset v Maroku ještě hodně zabojovat.

Yamaha s novou technikou

Yamalube Yamaha Rally Team jihoamerický podnik MS vynechal a soustředil se na testování vylepšené Yamahy WR450F Rally, která v září dostala šestistupňovou převodovku. Francouz Adrien Van Beveren v Maroku na jaře vyhrál Merzouga Rally a vysoko míří i tentokrát. Jeho týmovými kolegy budou krajan Xavier de Soultrait a Argentinec Franco Caimi.

Paulo Gonçalves, Silk Way Rally 2019
Paulo Gonçalves, Hero 450 Rally, Hero MotoSports Team Rally. Silk Way Rally 2019. © FIM

Černí koně

„Velkou čtyřku“ se opět pokusí potrápit ambiciózní sestavy Hero MotoSports a Sherco TVS Rally Factory. Hero bude spoléhat hlavně na Portugalce Paula Gonçalvese a Španěla Oriola Menu, zatímco Sherco by měli táhnout Francouz Michael Metge a Španěl Lorenzo Santolino.

Kvalitní konkurenci však představují i další závodníci, mezi nimiž nechybí nejlepší nováček letošního Dakaru Ross Branch z Botswany, Poláci Maciej Giemza a Adam Tomiczek, Bolivijec Daniel Nosiglia nebo Engelův bývalý týmový kolega Jacopo Cerutti z Itálie.

Návrat šampiona

Zajímavý závod slibuje i sedmičlenná skupinka čtyřkolkářů. Nepřehlédnutelné je ve startovní listině především jméno dvojnásobného dakarského vítěze Ignacia Casaleho, který se po loňské exkurzi do kategorie SxS vrací za řídítka quadu.

Motocyklisté vstoupí do Rallye du Maroc 2019 krátkým prologem v pátek 4. října. Následně je čeká pět etap o celkové délce 2506 km, z nichž se 1868 pojede v rámci rychlostních zkoušek.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu