Dakar 2020: X-raid pouze se dvěma buggy

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Německý X-raid nasadí do Rally Dakar 2020 vylepšené speciály Mini JCW Buggy. Na rozdíl od předchozího ročníku však připraví pouze dva speciály. Místo nezbylo na Francouze Cyrila Desprese.

Při přesunu Rally Dakar na nový kontinent bude tým Svena Quandta spoléhat na zkušené matadory Stéphana Peterhansela a Carlose Sainze.

Rekordman Stéphane Peterhansel má ve sbírce třináct zlatých dakarských trofejí. Francouz šestkrát dominoval v kategorii motocyklů, sedmkrát za volantem automobilu. Nesmazatelně se zapsal také do historie X-raidu. V roce 2012 se s Mini All4 Racing zasloužil o první výhru německého týmu na slavné soutěži a o rok později první místo obhájil.

X-raid, test Maroko 2019
Sestava pro Dakar 2020. Zleva: Lucas Cruz, Carlos Sainz, Stéphane a Andrea Peterhanselovi. © Red Bull Content Pool

Dakaru 2020 se zúčastní společně s manželkou Andreou. Peterhanselovi se na společný start připravují už od loňského roku, letos společně absolvovali většinu podniků Světového poháru FIA v cross-country rally. Při Abu Dhabi Desert Challenge (Mini JCW Rally) dokázali jako první manželský pár v historii vyhrát soutěž světového poháru. Na Rally Kazakhstan (Mini JCW Buggy) obsadili druhou příčku a před závěrečnou Rallye du Maroc mají stále šanci na celkové vítězství.

Dvojnásobný mistr světa v rally Sainz triumfoval na Dakaru dvakrát. Poprvé uspěl s Volkswagenem v roce 2010, podruhé o osm let později s Peugeotem. V obou případech slavil společně s Lucasem Cruzem, který se na horké sedadlo po Španělově boku posadí také tentokrát.

„Díky Carlosi a Stéphanovi máme nejen dva jezdce se spoustou zkušeností, ale také piloty, kteří Mini opravdu dobře znají,“ pochvaluje si Sven Quandt. „Díky tomu bychom měli být dobře připraveni na výzvy, které nás v lednu čekají. To samé platí o Mini John Cooper Works Buggy, které jsme v průběhu sezony nepřetržitě vyvíjeli a testovali.“

Buggy s jedinou poháněnou nápravou prošla v průběhu roku dalším vývojem. Na první pohled je patrné zkrácení přední části vozu. Změna by měla především v dunách přispět k lepšímu ovládání vozu. Velkou pozornost inženýři věnovali také systému automatického dohušťování pneumatik, zavěšení, zvýšení výkonu motoru a snížení hmotnosti.

Carlos Sainz, test Maroko 2019
Carlos Sainz/Lucas Cruz, Mini JCW Buggy, X-raid. Testování v Maroku, září 2019. © X-raid

Další vozy připraví X-raid na Dakar pro své klienty. Se „čtyřkolkami“ Mini JCW Rally by se v Saúdské Arábii měli představit Kuba Przygoński, Orlando Terranova nebo Boris Garafulic.

První ročník Rally Dakar na Arabském poloostrově odstartuje 5. ledna 2020 v Džiddě.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu