Du Maroc: Etapa pro Gonçalvese, novým leaderem Short

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Rallye du Maroc  
/ Aktualizováno:

Předposlední etapa Marocké rally znovu důkladně zamíchala pořadím na špici kategorie motocyklistů. Čtvrtý čas dne vynesl do čela Andrewa Shorta s tovární Husqvarnou.

Ve čtvrté etapě Rallye du Maroc 2019 čekala na účastníky mistrovství světa FIM stejná porce ostrých kilometrů jako na závodníky v kategoriích Open. Pořadatelé se rozhodli úterní speciálku zkrátit z původně plánovaných 409 na 311 kilometrů. Jezdci se museli vypořádat s kamenitými úseky, řečišti, dunami, rychlými pistami i velbloudí travou.

Stejně jako včera byl roadbook distribuován až těsně před startem. Rozdíl byl jen v tom, že jej závodníci dostali k dispozici 25 minut před odjezdem na trať, tedy o deset minut dříve než v pondělí.

„Speedy“ Gonçalves potvrdil přezdívku

Po spíše nevýrazných výkonech svých jezdců v dosavadním průběhu soutěže mají konečně důvod k radosti v táboře týmu Hero MotoSports. Ze zadních pozic dnes zaútočil Paulo Gonçalves. Zkušený Portugalec vyrážel na trať až jako osmnáctý a měl tak do jisté míry přehled o počínání dříve startujících soupeřů.

Paulo Gonçalves, Rallye du Maroc 2019

Speciálku zdolal za tři hodiny a 37 minut. O rovnou minutu porazil dnes druhého Rickyho Brabeca z továrního týmu Honda, který Gonçalves letos na jaře opustil.

„Konečně jsem si připsal dobrý výsledek. Speciálku jsem zvládl bez chyb při navigaci a díky tomu jsem mohl ukázat sílu našeho týmu,“ radoval se Paulo Gonçalves. „Zbývá poslední den závodu. Dál testujeme odolnost naší motorky. Máme za sebou 1500 kilometrů a všechno je výborné. Teď jde jen o to, abychom zítra bezpečně dojeli do Fezu. Děkuji týmu za trpělivost. První tři etapy pro nás byly komplikované, ale nevzdali jsme se a nakonec jsme dosáhli dobrého výsledku.“

A co říká vítěz etapy na nový systém distribuce roadbooku? „Z mého pohledu je to lepší. Bez ‚mapmanů‘ týmům odpadá další závod, v němž šlo o to, kdo získá lepšího odborníka na tuto činnost. Jedná se o návrat k podstatě cross-country rally. Lidé, kteří píší roadbook, sice mají velikou zodpovědnost, protože musí připravit perfektní itinerář, ale se jim to povede, pak je to pro rally perfektní cesta.“

Husqvarna na špici

Andrew Short sice stále patří mezi továrními jezdci k těm méně zkušeným, nicméně letošní sezona znamená pro Američana velký posun vpřed. Druhý muž průběžného hodnocení mistrovství světa si dnes připsal třetí čas (+1:31 min) a ujal se vedení v průběžné klasifikaci, přestože neprožil vůbec jednoduchý den.

Andrew Short, Rallye du Maroc 2019

„Od začátku jsem jel rychle a v písku a dunách jsem přejel pár kluků. Před dotankováním se něco dělo s mou motorkou, která hodně vibrovala. Navíc roadbook byl v této pasáži opravdu komplikovaný. Úplně jsem se zamotal a ztratil. Stál jsem na kopci a rozhlížel se, jestli neuvidím tankovací zónu. Nic jsem neviděl a musel jsem se ptát místního člověka, který mě poslal správným směrem,“ líčil Andrew Short. „Jsem rád, že dnešní etapu zkrátili. Kdyby to neudělali, nejsem si jistý, že bych dojel do cíle.“

Na druhé místo celkově se posunul dnes čtvrtý (+4:20 min) Pablo Quintanilla. Před závěrečnou etapou dělí oba jezdce továrního týmu Husqvarna pouhých 28 sekund. Třetí Brabec ztrácí 2:06 min.

Price bloudil, Walkner upadl

Toby Price a Matthias Walkner (oba KTM), kteří ještě ráno figurovali na prvních dvou pozicích, dnes obsadili až 14., resp. 15. místo a v průběžném pořadí klesli na pátou a sedmou pozici, když se před ně kromě jezdců Husqvarny dostali také Brabec a Barreda na Hondách.

„Ráno to šlo dobře, ale před dotankováním nebyly v roadbooku informace, které jsme potřebovali, a cestu, která tam měla být, spláchla voda,“ upozornil Toby Price, který jel jako první. „Snažil jsem se to vyřešit a ztratil jsem tím spoustu času.“

Matthias Walkner, Rallye du Maroc 2019

Ještě horší den prožil Matthias Walkner: „Při pádu jsem si trochu poranil rameno a koleno, ale mohl jsem pokračovat. Podobně jako v předchozích dnech jsme kvůli několika problémům s roadbookem ztratili spoustu času v porovnání s jezdci startujícími později. Ti jsou vždycky ve výhodě, ale je frustrující, když ji získávají proto, že v roadbooku něco chybí.“

Nejlepším z jezdců KTM byl tentokrát třináctý Luciano Benavides. V celkovém součtu se Argentinec zařadil mezi týmové kolegy na šesté místo.

Češi ve třetí desítce

Čtvrtou etapu zdárně zdolali také oba čeští závodníci týmu Orion – Moto Racing Group. Zkušenější Milan Engel byl čtyřiadvacátý (+38:24), Martin Michek figuruje ve výsledcích dne o dvě příčky níže (+49:29).

„Etapa byla dost rychlá, jelo se mi dobře. Nasadil jsem tempo, dojel jsem dva jezdce, ale bloudil jsem před tankovačkou, kde jsem netrefil jednu pistu a jel jsem do úplně jiné vesnice. V dálce jsem ale viděl tankovačku, tak jsem k ní upaloval volným terénem. Posledních 70 kilometrů jsem pak jel na jistotu a pohodově. Měl jsem strach o motorku. Včera tekl olej, ale dnes je to čisté, takže můžu jet s klidnou hlavou dál. Těším se na zítřejší poslední etapu. Akorát ranní přejezd přes Atlas bude studený, takže se musím pořádně obléct,“ shrnul Milan Engel.

Rallye du Maroc 2019
MOTOCYKLY
průběžné pořadí po 4. etapě
1. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally 15:45:25
2. Pablo Quintanilla Husqvarna FR 450 Rally +0:28
3. Ricky Brabec Honda CRF450 Rally +2:06
4. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +5:04
5. Toby Price KTM 450 Rally +8:05
6. Luciano Benavides KTM 450 Rally +9:21
7. Matthias Walkner KTM 450 Rally +9:21
8. Ross Branch KTM 450 Rally Replica +12:02
9. Franco Caimi Yamaha WR450F Rally +18:05
10. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +20:13
24. Milan Engel KTM 450 Rally Replica +2:46:16
36. Martin Michek KTM 450 Rally Replica +8:03:19

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu