Sainz: Upravené Mini má na dakarské vítězství

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Carlos Sainz je přesvědčen, že s Mini JCW Buggy může v lednu usilovat o třetí triumf na Rally Dakar. Španěl vozu věří, přestože se letos v lednu při prvním startu v barvách X-raidu nevešel ani do první desítky. Od té doby však bugina doznala významných změn.

Carlos Sainz zakotvil u X-raidu loni na podzim společně se Stéphanem Peterhanselem a Cyrilem Despresem, s nimiž v předchozích letech působil v továrním týmu Peugeot. Francouzská automobilka se však po Dakaru 2018 ze scény cross-country rally stáhla a německý tým tak získal silnou jezdeckou sestavu s bohatými zkušenostmi se špičkovými buggy s jedinou poháněnou nápravou.

Na základě zkušeností a dat získaných během posledního jihoamerického ročníku dakarské rally zapracovali inženýři X-raidu na výrazných úpravách závodního speciálu.

Carlos Sainz, Rallye du Maroc 2019
Carlos Sainz, X-raid. Rallye du Maroc 2019. © X-raid

Sainz si inovovanou buginu poprvé vyzkoušel koncem srpna při testech ve Španělsku. Na počátku října s ní vyhrál dvě etapy a celkově obsadil druhé místo na Rallye du Maroc. Dosažené výsledky posílily jezdcovu důvěru v kvality vozu.

Připraveni bojovat o vítězství

„Kdybych nevěřil, že mohu vyhrát, tak bych se závodu ani neúčastnil,“ tvrdí Carlos Sainz. „Připravuji se stejně jako vždy a snažím se, abych se na start postavil v co nejlepší formě. Vůči Dakaru musíte mít respekt, který se u vás musí projevit už během přípravy. Jsem si jistý, že jsme připraveni bojovat o vítězství.“

„Letos jsme měli s Mini na Dakaru jisté problémy, ale během roku došlo k několika úpravám, ať už se jedná o zavěšení nebo zkrácení přední části vozu. Díky tomu můžeme jet v dunách agresivněji.“

Carlos Sainz, Rallye du Maroc 2019
Carlos Sainz/Lucas Cruz, Mini JCW Buggy, X-raid. Rallye du Maroc 2019. © Red Bull Content Pool

Do boje s Toyotou, která se s Jižní Amerikou rozloučila premiérovou dakarskou výhrou, nasadí X-raid pouze dvě buggy. Po snížení dakarského rozpočtu ze strany mateřského koncernu BMW nezbylo v týmu místo na Cyrila Desprese. Společně se Sainzem bude kouzla a nástrahy závodění v Saúdské Arábii objevovat třináctinásobný vítěz nejslavnější maratonské rally světa Stéphane Peterhansel.

„S Toyotou to bude znovu těsný souboj. Musíme počkat, až uvidíme, jaký terén nás v Saúdské Arábii skutečně čeká. Podle fotek a videí by to měla být klasická poušť více podobná Africe,“ míní 57letý Sainz spoléhající nadále na diktát o dvanáct let mladšího krajana Lucase Cruze, s nímž na Dakaru nenašli přemožitele v letech 2010 a 2018. Poprvé ještě v barvách továrního týmu Volkswagen, podruhé s Peugeotem.

Rally Dakar 2020 startuje v neděli 5. ledna v Džiddě. Do cíle v Al Qiddiyi dorazí úspěšné posádky po zdolání trasy dlouhé 9000 kilometrů v pátek 17. ledna.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu