Dakar 2020: Cyril Despres povolán na poslední chvíli

Ve startovním poli Dakaru 2020 přibylo těsně před začátkem další hvězdné jméno. Příležitost okusit novou lokalitu dostal Cyril Despres. Pětinásobný dakarský vítěz se poprvé představí za volantem buginy kategorie SSV (SxS).

[aktualizováno 2. 1. 2020, 14:40]

Cyril Despres, Maroko 2019
Cyril Despres při testech OT3 v marockém Erfoudu na počátku října 2019. © Red Bull Content Pool

Triumfy na dakarské rally sbíral Cyril Despres za řídítky motocyklů KTM. Dvakrát uspěl v Africe, tři další trofeje vybojoval v Jižní Americe. Kromě 45letého Francouze se z účastníků Dakaru 2020 mohou podobnou bilancí pochlubit pouze čtyři další závodníci.

Přestože před rokem obsadil Despres s Mini JCW Buggy na Dakaru páté místo v kategorii automobilů, pro první ročník pořádaný na Arabském poloostrově pro něj místo v zeštíhlené sestavě týmu X-raid nezbylo. Svou budoucnost proto spojil s novým juniorským programem Red Bullu.

Výrobce energetických nápojů představil projekt v průběhu prosince a v první vlně pod svá křídla vzal trojici mladých Američanů. Blade Hildebrand a Mitch Guthrie jun. se v barvách Red Bull Off-Road Teamu USA poprvé představí právě na Dakaru 2020. Teprve sedmnáctiletý Seth Quintero se na mezinárodní scéně objeví po dovršení osmnácti let; zatím bude startovat s Polarisem pouze v USA. Despresovi byla svěřena role rádce a mentora.

„Proces předávání rad a zkušeností už začal, ale některé důležité informace se ode mě teprve dozvědí. Některé věci jim řeknu až ve chvíli, kdy pojedeme Dakar, protože v tuto chvíli je nechceme zahltit,“ vysvětluje Cyril Despres, který se nakonec v Saúdské Arábii představí za volant buginy OT3, na jejímž testování se Francouz ve druhé polovině loňského roku zásadním způsobem podílel.

Mike Horn a Cyril Despres. © Red Bull Content Pool

Juniorům pomůže i slavný dobrodruh

Desprese bude navigovat jeho přítel a jeden z nejznámějších dobrodruhů současnosti Mike Horn. Ve Švýcarsku žijící Jihoafričan má na svém kontě celou řadu jedinečných expedicí. Poslední z nich dokončil teprve minulý měsíc. S Norem Børgem Ouslandem přešli pěšky Severní pól, když cestou zdolali 1800 kilometrů. 53letý Horn v minulosti sjel Amazonku na speciálním prkně hydrospeed, za osmnáct měsíců obcestoval zeměkouli po rovníku bez využití jakéhokoliv motorového dopravního prostředku a společně s Ouslandem se stali také prvními lidmi na světě, kteří došli na Severní pól během zimního období a v permanentní tmě bez využití psů nebo motorových dopravních prostředků.

„Měsíc jsem vězel v ledu a teď mířím do Džiddy. Přímá účast je nejlepší způsob, jak se dá cokoliv poznat,“ pochvaluje si Mike Horn. „Pokud nezažijete dobrodružství na vlastní kůži, tak nikdy opravdu nevíte, o čem se vlastně mluví. Jestliže se můžete sám zúčastnit, jste emocionálně i intelektuálně zapojen do všeho, co se děje. Myslím si, že jako pozorovatel a zároveň účastník dokážu mladé lidi lépe vést a trénovat.“

Red Bull počítá s následným využitím Hornových poznatků v rámci svého programu. Mladým jezdcům by měl pomoci hlavně v oblasti zvýšení psychické odolnosti.

„Na Dakaru se budeme bavit,“ míní Cyril Despres. „Už proto, že jízda s OT3 je sama o sobě zábavná. Těším se, že naplno využiji možností vozu a zároveň přispěji k jeho dalšímu vývoji. Snažíme se maximálně připravit na výzvy, které nás na Dakaru čekají, ale je příliš brzy na to, abychom věděli, jak na tom budeme ve srovnání s konkurencí. Půjdeme etapu za etapou a budeme se snažit, abychom se každý den zlepšovali.“

Exit mobile version