Dakar 2020: Penalizovaný Kubiena po první etapě šestý

Rubrika: Dakar 2020, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

V úvodní etapě Rally Dakar 2020, která zavedla účastníky z Džiddy do Al Wejhu, potvrdil čtyřkolkář Tomáš Kubiena beze zbytku své ambice. Na trati držel krok s absolutní špičkou, ale o lepší umístění jej připravila penalizace.

Ignacio Casale, Dakar 2020
Ignacio Casale, Yamaha Raptor 700, Casale Racing. Rally Dakar 2020. © Red Bull Content Pool

Rychlostní zkoušku dlouhou 319 kilometrů vyhrál dvojnásobný dakarský vítěz Ignacio Casale na Yamaze. Chilan se po ročním experimentováním s buginou kategorie SSV na říjnové Rallye du Maroc vrátil za řídítka quadu a stejně jako v Maroku i v Saúdské Arábii potvrzuje, že v této kategorii stále patří do absolutní špičky. Dnes druhého Poláka Rafała Sonika (Yamaha) porazil o pět a půl minuty.

„Byla to opravdu náročná etapa, terén mi připomínal marockou rally,“ srovnává Ignacio Casale. „Jel jsem rychle, ale bez chyb, i když navigace byla ďábelsky těžká. Roadbook se v porovnání s předchozími lety změnil a teď musíte přecházet od jedné poznámky k další mnohem obezřetněji. Následují rychle po sobě, takže se musíte plně soustředit. Ztratit se nebo havarovat je opravdu snadné, ale já jsem všechno zvládl. Pro mě to byla dobrá speciálka, cítil jsem se ve svém živlu. Trochu jsme upravili přední zavěšení a čtyřkolka teď funguje zase o něco lépe. Každopádně jsem se bavil.“

Tomáš Kubiena (Yamaha) v neděli dosáhl třetího času, ale patnáctiminutová penalizace za opakované překročení maximální povolené rychlosti nakonec odsunula jezdce týmu Orion – Moto Racing Group na šesté místo.

Tomáš Kubiena, Dakar 2020
Tomáš Kubiena, Yamaha YFM 700 Raptor, Orion - Moto Racing Group. Rally Dakar 2020. © MRG

„Dnes to bylo docela náročné a zrádné. Nečekal jsem tolik kamenitých pist a trialových sekcí. Budu muset přezou jiná kola, protože jsem udělal gumu a tak dvě třetiny jel na prázdné pneumatice, což bylo poměrně náročné a tahalo mě to ke straně. Musíme se připravit na trochu jiné podmínky, než jsme čekali, ale zvládneme to,“ věří Tomáš Kubiena.

Zdeněk Tůma s Raptorem v barvách týmu Barth Racing prožil perný den.

„Na kamenitých úsecích byly šutry ostré jako břitva a já o jeden z nich roztrhl pneumatiku. Kdybych s sebou neměl na čtyřkolce rezervu, tak jsem skončil,“ popisuje Zdeněk Tůma. „Guma byla tak zničená, že bohužel nešla zalepit. Musel jsem ji vyměnit. Samotná oprava mohla trvat asi dvacet minut. Horší bylo, že když jsem opravu dokončil, tak už odstartovala auta, která na trati hrozně víří prach. Takže vždycky, když mě nějaké předjelo, musel jsem počkat, až prach zmizí pryč, protože bych jinak vůbec neviděl, kam jedu. Těch aut bylo čtyřicet, takže to moje manko jen díky tomu narostlo o dalších čtyřicet minut. A navíc jsem úplně ztratil kontakt s těmi nejlepšími.“

Do cíle Tůma dorazil o hodinu a tři čtvrtě později než vítěz etapy. Následná čtyřicetiminutová penalizace jej navíc srazila až na 20. pozici.

Hned první den skončila soutěž pro Francouze Axela Dutrieho. Vítěz dvou posledních ročníků Merzouga Rally sice na začátku držel krok s Casalem, jenže na 134. kilometru nepříjemně havaroval a jeho stav si vyžádal zásah lékařského týmu.

Rally Dakar 2020
ČTYŘKOLKY
průběžné pořadí po 1. etapě
1. Ignacio Casale Yamaha Raptor 700
2. Rafał Sonik Yamaha Raptor 700 +5:36
3. Giovanni Enrico Yamaha Raptor 700 +9:55
4. Manuel Andujar Yamaha Raptor 700 +18:41
5. Simon Vitse Yamaha Raptor 700 +19:05
6. Tomáš Kubiena Yamaha Raptor 700 +21:55
20. Zdeněk Tůma Yamaha Raptor 700 +2:25:44

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu