Dakar 2020: Alonso v úvodu těsně za top 10, problémy favoritů

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Velká jména startovní listiny kategorie automobilů zastínil v úvodu Rally Dakar 32letý Litevec Vaidotas Žala se starším Mini. Některé z hvězd se navíc dostaly do vážných problémů.

[poslední aktualizace 5. 1. 2020, 18:03]

Vaidotas Žala, Dakar 2020
Vaidotas Žala/Saulius Jurgelėnas, Mini All4 Racing, Agrorodeo. Rally Dakar 2020. © X-raid

Úvodní etapa z Džiddy do Al Wejhu měřila 752 kilometrů, z nichž se 319 jelo v rámci první rychlostní zkoušky. Speciálka nabídla ochutnávku skoro všeho, co na účastníky Dakaru 2020 v následujících dnech čeká: rychlé i technické úseky, duny i kamení.

Ještě po dvou třetinách diktovali tempo obhájci loňského vítězství Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel. V závěru však tovární posádku Toyoty defekty, které katarsko-francouzskou dvojici odsunuly na čtvrtou příčku.

„Byl to těžký den. Udělali jsme tři defekty na deseti kilometrech. Netuším, co bylo špatně, ale bylo to celkem zvláštní,“ krčí rameny Nasser Al-Attiyah. „Navíc jsme dnes jeli jako první a navigace byla obtížná, ačkoliv Mathieu odvedl vynikající práci. Uvidíme, co dokážeme zítra díky výhodnější startovní pozici. Stéphane [Peterhansel] by měl jet před námi.“

Životního úspěchu tak dosáhli Vaidotas Žala a Saulius Jurgelėnas s Mini All4 Racing, kteří si připsali etapové vítězství. Litevci byli o dvě minuty rychlejší než Stéphane Peterhansel s Mini JCW Buggy, třetí příčku obsadil Francouzův týmový kolega Carlos Sainz s identickou buginou.

„Trochu jsme bloudili a ztratili jsme tři až pět minut hledáním skrytého waypointu. Bylo těžké naslouchat pokynům v angličtině. Nikdy jsem neměl navigátora, který by na mě mluvil anglicky. Musím si na to zvyknout,“ připomíná Stéphane Peterhansel problém, který mu dělal starosti už před startem. „Byly tam duny, písečné pláně i kamenité úseky, kde jsme museli jet velmi opatrně.“

Martina Prokopa a Viktora Chytku (Ford) odsunuly tři defekty na dvanáctou příčku s desetisekundovým odstupem od jedenáctého Fernanda Alonsa debutujícího na Dakaru za volantem tovární Toyoty.

Martin Prokop, Dakar 2020
Martin Prokop/Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Rally Dakar 2020. © MP-Sports

„Nemůžu říct, že by dnešní erzeta byla úplně těžká, ale byly tam některé těžké úseky. Bylo to hodně na gumy. Bohužel jsme udělali tři defekty a jednou jsme se malinko zamotali. Ale bylo vidět, že se tam motali i jiní. Kvůli tomu jsme se dostali mezi ostatní auta a já jsem po Maroku nechtěl v prachu vyloženě riskovat,“ vysvětluje Martin Prokop. „Jsem spokojený. Musíme bojovat dál. Je vidět, že všichni tlačí a chyby se dělají.“

Až za Prokopem se ve výsledcích seřadili takoví jezdci jako Khalid Al Qassimi s Peugeotem týmu PH Sport, Giniel de Villiers, dojíždějící s tovární Toyotou do cíle na pomalém defektu, nebo Nani Roma s Borgwardem.

Do první třicítky se prosadili ještě další dva čeští jezdci. Miroslav Zapletal a jeho slovenský navigátor Marek Sýkora (Ford) vstoupili do soutěže dvacátým časem, Boris Vaculík s Martinem Plechatým (Ford) byli sedmadvacátí.

Hodinu a 39 minut na vítězného Žalu ztratili Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem (Ford), kteří tak v průběžném hodnocení figurují až v šesté desítce.

Kuba Przygoński, Dakar 2020
Kuba Przygoński/Timo Gottschalk, Mini JCW Rally, Orlen Team/X-raid. Rally Dakar 2020. © Red Bull Content Pool

Z boje o stupně vítězů vypadl hned první den Kuba Przygoński. Polský jezdec a jeho německý navigátor Timo Gottschalk se na úvodních mezičasech drželi na třetí pozici, ale na 146. kilometru museli zastavit a pustit se do oprav svého Mini JCW Rally. Etapu dokončili se šestihodinovou ztrátou.

Ještě horší vzpomínky si z premiérového saúdskoarabského ročníku dakarské rally odveze Romain Dumas. Francouz do závodu odstartoval s buggy, kterou na bázi Peugeotu postavila jeho společnost RD Limited. Vůz však na 65. kilometru shořel.

Rally Dakar 2020
AUTOMOBILY
průběžné pořadí po 1. etapě
1. Žala/Jurgelėnas Mini All4 Racing 3:19:04
2. Peterhansel/Fiúza Mini JCW Buggy +2:14
3. Sainz/Cruz Mini JCW Buggy +2:50
4. Al-Attiyah/Baumel Toyota Hilux +5:33
5. Ten Brinke/Colsoul Toyota Hilux +6:30
6. Serradori/Lurquin Century Buggy +6:55
7. Terranova/Graue Mini JCW Rally +7:15
8. Al-Rajhi/Žilcov Toyota Hilux +11:46
9. Vasiljev/Jevtěchov Mini JCW Rally +13:25
10. Van Loon/Delaunay Toyota Hilux +13:58
11. Alonso/Coma Toyota Hilux +15:27
12. Prokop/Chytka Ford Raptor RS Cross-Country +15:37
20. Zapletal/Sýkora Ford F-150 +32:41
27. Vaculík/Plechatý Ford F-150 Evo +46:39
56. Ouředníček/Křípal Ford Ranger +1:39:05

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu