Dakar 2020: Den Hondy. Van Beveren skončil

Rubrika: Dakar 2020, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Ricky Brabec v úterý na Rally Dakar naprosto zastínil veškerou konkurenci a díky suverénnímu vítězství se ujal vedení v kategorii motocyklů. Před nyní druhým Benavidesem má téměř pětiminutový náskok. Jezdcům Hondy patří čtyři z prvních pěti míst průběžného pořadí.

[poslední aktualizace 7. 1. 2020, 23:54]

Ricky Brabec, Dakar 2020
Ricky Brabec, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Rally Dakar 2020. © Monster Energy

První čtvrtinu Rally Dakar 2020 uzavřela v úterý 7. ledna okružní etapa se startem a cílem v Neomu. Rychlostní zkouška měřila 404 kilometrů, byla nejdelší v dosavadním průběhu soutěže a jela se v blízkosti hranic s Jordánskem. Na její trati převládal písčitý povrch, ale závodníci se museli zorientovat ve změti údolí procházejících mezi skalami a skalními hřebeny.

Pro motocyklisty a čtyřkolkáře se jednalo o druhou polovinu tzv. supermaratonské etapy, kterou museli zvládnout na jediné sadě pneumatik a s minimálním servisem, o nějž se navíc museli postarat pouze vlastními silami.

Kvůli technickým problémům, které prakticky znemožnily jezdcům „sebrat“ waypoint číslo 53, pořadatelé odpoledne upravili výsledky etapy. Nakonec platilo pořadí z 389. kilometru.

Vyrážet na trať mezi prvními není v cross-country rally nikdy jednoduché. A na náročném Dakaru 2020 to platí dvojnásob. Dnes se o tom přesvědčili Sam Sunderland (KTM) a Pablo Quintanilla (Husqvarna). Obě hvězdy, které ještě ráno figurovaly na prvních dvou příčkách, nabraly obrovskou ztrátu a propadly se do druhé poloviny první desítky.

Ricky Brabec, Dakar 2020
Ricky Brabec, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Rally Dakar 2020. © Monster Energy

Drtivý nástup Hondy

Hvězdou dne se stal Ricky Brabec. Američan zdolal čtyřsetkilometrovou trať za čtyři hodiny a osm minut a byl o devět a půl minuty rychlejší než týmový kolega José Ignacio Cornejo. V absolutním pořadí Brabec poskočil z pátého na první místo, na němž vystřídal Sunderlanda.

Druhý čas dne katapultoval Corneja z jedenácté na pátou příčku. Díky Joanu Barredovi a Kevinu Benavidesovi se jezdci Hondy seřadili v průběžné klasifikaci na čtyřech z prvních pěti místech. Jejich hegemonii narušuje pouze Matthias Walkner (KTM), který byl dnes čtvrtý a celkově je třetí.

Adrien Van Beveren, Dakar 2020
Adrien Van Beveren, Yamaha WR450F Rally, Monster Energy Yamaha Rally Team. Rally Dakar 2020. © Monster Energy

Pády i poruchy

Tovární tým Yamahy se v dalším průběhu rally už bude muset obejít bez Adriena Van Beverena. Francouz měl už na třetím kilometru nepříjemný pád, po němž skočil v péči lékařů a byl vrtulníkem transportován zpět do bivaku. První vyšetření odhalila zlomeninu klíční kosti a pohmožděný bok. Pro Van Beverena skončil Dakar předčasně už potřetí v řadě.

Ross Branch poprvé okusil pocity jezdce otevírajícího na Dakaru trať, ale na třetí etapu jistě nebude mít tak dobré vzpomínky jako na tu předchozí, kterou vyhrál. Botswanský závodník havaroval na 88. kilometru a při pádu si poranil rameno.

„Měl jsem trochu smůlu. Do zatáčky jsem najel poněkud zeširoka a zadním kolem jsem trefil kámen, který nakopl mou motorku. Jsem trochu potlučený, ale to k tomuto závodu patří,“ řekl Ross Branch.

Trpké chvíle prožil Paulo Gonçalves. Jezdec továrního týmu Hero zastavil na 30. kilometru kvůli poruše motoru a přišel o čtrnáctou pozici průběžného hodnocení. Portugalec se pokoušel o opravu, ale musel počkat až na příjezd asistenčního kamionu. Pokračovat mohl až po šesti hodinách. Téměř jistě proto obdrží penalizaci za nedodržení limitu, ale měl by zůstat v závodě.

Milan Engel, Dakar 2020
Milan Engel, KTM 450 Rally Replica, Orion - Moto Racing Group. Rally Dakar 2020. © MRG

Engel se přiblížil první dvacítce

Z českých motocyklistů si s velmi náročnou etapou nejlépe poradil devatenáctý  Milan Engel, který prožívá nejvydařenější vstup do závodu ve své dakarské kariéře. Jezdec týmu Orion – Moto Racing Group se po třetím dnu soutěže se zase o něco víc přiblížil první dvacítce, nyní je dvaadvacátý.

„Dneska to bylo dlouhé a náročné. Etapa byla rozdělena na tři části,“ popisuje Milan Engel. „V té první jsme v horách vyjeli do nějakých dvanácti set metrů nad mořem. Tam se mi jelo dobře, chvílemi to bylo i dost rychlé a chytil jsem se dobré skupinky, kterou jsem také chvíli vedl a navigoval. Vše mi navazovalo, dostával jsem se do tempa a měl jsem z toho radost.“

Engelův týmový kolega Martin Michek byl dnes klasifikován jako 26., celkově postoupil na 22. pozici a s náskokem necelých pěti minut před Francouzem Sebastienem Lagutem nadále vede hodnocení nováčků.

„Dnes jsem si opravdu máknul. Pereme se o čelo v kategorii nováčku s jedním z továrních jezdců z Yamahy a několikrát jsme se na trati dokonce předjeli,“ popisuje Martin Michek souboj s Jamiem McCanneyem, jenž však mezi debutanty klesl ze druhého na čtvrté místo. „Je to ale Dakar a já vím, že se nevyhrává v jedné etapě, nebo jedním předjetím jako v motocrossu. Ale každý z nás chce ukrojit alespoň vteřinu dolů.“

Jan Brabec, Dakar 2020
Jan Brabec, KTM 450 Rally Replica, Big Shock Racing. Rally Dakar 2020. © Big Shock Racing

Jan Brabec (KTM, Big Shock Racing) je průběžně třiatřicátý.

„Dneska jsem jel lážo plážo. Vím, že nohu budu ještě potřebovat. Jsme teprve na začátku, velká dálka před námi. V hlavě pořád ještě mám nedávný úraz, proto když naberu velkou rychlost, naskočí mi automaticky záklopka. Ještě bude chvilku trvat, než si zvyknu na stoprocentní tempo. Ale paradoxně mi to i pomáhá víc se soustředit na navigaci,“ uvědomuje si Jan Brabec.

Američan Skyler Howes s Husqvarnou českého týmu Klymčiw Racing dnes obsadil desáté místo a poskočil těsně za hranici elitní desítky.

Ve středu se soutěž přesune do Al Uly. Celkem bude potřeba zdolat 676 km včetně rychlostní zkoušky, která bude zase o něco delší (453 km) a pojede se převážně po šotolinových cestách. Organizátoři opět slibují obtížnou navigaci.

Rally Dakar 2020
MOTOCYKLY
průběžné pořadí po 3. etapě
1. Ricky Brabec Honda CRF450 Rally 10:39:04
2. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +4:43
3. Matthias Walkner KTM 450 Rally +6:02
4. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +11:02
5. José Ignacio Cornejo Honda CRF450 Rally +11:19
6. Toby Price KTM 450 Rally +11:58
7. Pablo Quintanilla Husqvarna FR 450 Rally +12:37
8. Luciano Benavides KTM 450 Rally +14:20
9. Sam Sunderland KTM 450 Rally +17:10
10. Xavier de Soultrait Yamaha WR450F Rally +19:55
22. Milan Engel KTM 450 Rally Replica +1:10:35
26. Martin Michek KTM 450 Rally Replica +1:29:59
33. Jan Brabec KTM 450 Rally Replica +1:56:45
49. Petr Vlček KTM 450 Rally Replica +3:59:10
50. Roman Krejčí KTM 450 Rally Replica +4:04:21
101. Jan Veselý Husqvarna FE 450 +7:03:58

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu