Dakar 2020: Po Kubienovi postihly problémy i Tůmu

Rubrika: Dakar 2020, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Z dvojice českých čtyřkolkářů si v průběhu prvního týdne Dakaru 2020 počínal lépe Zdeněk Tůma. Jenže v šesté etapě si svou porci závodnické smůly vybral také jezdec týmu Barth Racing.

Zdeněk Tůma, Dakar 2020
Zdeněk Tůma, Yamaha Raptor, Barth Racing. Rally Dakar 2020. © Barth Racing

Po defektu pneumatiky v úvodní etapě vstupoval Zdeněk Tůma do Dakaru 2020 až ze dvacáté pozice, ale v průběhu následujících čtyř dnů se dokázal probít až do první desítky. Jenže v páteční etapě z Ha‘ilu do Rijádu jeho Yamaha vypověděla poslušnost. Nevydržela spojka.

„Sedmdesát kilometrů před cílem přišly technické problémy. Do cíle jsem se doslova doploužil. Mohl jsem jet maximálně dvacet kilometrů v hodině, na zpevněném povrchu čtyřicet. Nemohl jsem jet přes duny, protože to bych opravdu nepřejel, musel jsem je objet,“ rekapituluje Zdeněk Tůma. „Na vysněné umístění v první desítce už to nebude. Dojel jsem asi šest hodin za vítězem, ale hlavně že můžu pokračovat.“

Tůmova ztráta navíc narostla kvůli vynechaným kontrolním bodům o další tři hodiny a dvacet minut, což jej mezi patnácti pokračujícími quadisty odsunulo na dvanáctou příčku.

Tomáš Kubiena, Dakar 2020
Tomáš Kubiena, Yamaha YFM 700 Raptor, Orion - Moto Racing Group. Rally Dakar 2020. © MRG

Kubiena tři etapy vynechal

Ani na čtvrtý pokus nebude v cíli dakarské rally klasifikován Tomáše Kubienu. Jezdce, hájícího barvy Orion – Moto Racing Group, vyřadila už ve třetí etapě porucha motoru. Týmu se však podařilo sehnat náhradní pohonnou jednotku a Kubiena se do druhého týdne zapojí alespoň v rámci tzv. Dakar Experience. V rámci získávání zkušeností se může zúčastnit jednotlivých etap, ale už mimo celkové pořadí závodu.

„Sice nevíme, co od motoru můžeme čekat, protože neznáme jeho historii, ale důležité je, že se ho vůbec podařilo sehnat. Měl by být repasovaný, takže pojedu tak, abych ho zajel a dostal se ze zadních pozic trochu dopředu. Doufám, že to dotáhneme do cíle,“ hlásí z rijádského bivaku Tomáš Kubiena. „Chci se dokonale seznámit s terénem a zkušeností případně využít v dalších letech.“

Roli hlavního favorita zatím potvrzuje Ignacio Casale. Chilan vyhrál tři ze šesti odjetých etap, v hodnocení jednotlivých dní nebyl nikdy hůř než třetí a na čele průběžného hodnocení si vybudoval osmatřicetiminutový náskok před Francouzem Simonem Vitsem, který se před dnem volna radoval z nejrychlejšího času v páteční etapě.

Rally Dakar 2020
ČTYŘKOLKY
průběžné pořadí po 6. etapě
1. Ignacio Casale Yamaha Raptor 700 30:08:35
2. Simon Vitse Yamaha Raptor 700 +38:14
3. Rafał Sonik Yamaha Raptor 700 +1:14:19
12. Zdeněk Tůma Yamaha Raptor 700 +14:38:54

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu