Dakar 2020: Alonso se dere vpřed. Buggy Mini počtvrté v řadě

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Úvodní polovina 42. ročníku dakarské rally evidentně svědčila víc buginám Mini než továrním Toyotám. Stéphane Peterhansel druhým etapovým vítězstvím vyrovnal bilanci týmového kolegy Carlose Sainze. Japonská značka uspěla jen jednou zásluhou Giniela de Villierse.

[poslední aktualizace 10. 1. 2020, 17:06]

Stéphane Peterhansel, Dakar 2020
Stéphane Peterhansel/Paulo Fiúza, Mini JCW Buggy, Bahrain JCW X-Raid Team. Rally Dakar 2020. © X-raid

Díky nejrychlejšímu času Stéphana Peterhansela a Paula Fiúzy na nejdelší speciálce (477 km) prvního týdne soutěže se tým X-raid raduje z etapového vítězství na Rally Dakar 2020 už počtvrté v řadě.

„Bylo to dlouhé a spíš rychlé, ale na několika místech jsme jeli přes duny a tam se rytmus střídal,“ popisuje Stéphane Peterhansel. „Při takhle vysokých rychlostech je zásadní udržet stoprocentní koncentraci. To je hlavní problém. Člověk není tolik unavený fyzicky, ale spíš psychicky.“

Dnes druzí Carlos Sainz a Lucas Cruz si druhým místem upevnili vedení v průběžné klasifikaci. Třetímu Nasseru Al-Attiyahovi s Toyotou ujeli téměř o dvě minuty a v celkovém součtu mají před Katařanem k dobru sedm minut a 46 sekund. Třetí Peterhansel snížil svůj odstup od obhájce loňského vítězství na osm a půl minuty.

„Jsem zklamaný, protože opravdu jedeme na maximum, ale buginy Mini jsou ve srovnání se ‚čtyřkolkami‘ příliš rychlé,“ přiznává Nasser Al-Attiyah. „Ale co můžeme dělat? Tohle je nový Dakar a my budeme muset odvést skutečně dobrou práci. První týden jsme dokončili bez jakýchkoliv problémů, takže jsem celkem spokojený. Uvidíme příští týden, který bude ještě náročnější. Myslím, že nás čeká více dun. Do cíle je pořád daleko.“

Yazeed Al-Rajhi, Dakar 2020
Yazeed Al-Rajhi/Konstantin Žilcov, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Rally Dakar 2020. © ASO/DPPI

Za trojicí největších hvězd se v posledních třech dnech pevně usadil domácí Yazeed Al-Rajhi, který s Toyotou týmu Overdrive pravidelně sbírá čtvrtá místa, díky tomu figuruje na stejné pozici i celkově a postupně uniká průběžně pátému Orlandu Terranovovi s Mini JCW Rally.

O pozornost si říkají Serradori a Alonso

Argentince navíc začíná ohrožovat Mathieu Serradori s buginou Century. Francouz byl dnes pátý, Terranovu porazil o tři a tři čtvrtě minuty a svůj odstup od úřadujícího šampiona světového poháru v cross-country bajách snížil na šest a půl minuty.

Fernando Alonso a Marc Coma (Toyota) dlouho atakovali umístění v první pětce, ale na posledních padesáti kilometrech Serradorimu podlehli. Z pohledu španělské posádky je však zásadní další postup průběžným hodnocením.

Fernando Alonso, Dakar 2020
Fernando Alonso/Marc Coma, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Rally Dakar 2020. © ASO/DPPI

Navzdory problémům ve druhé etapě je dvojnásobný mistr světa formule 1 po prvním týdnu šestnáctý, jen dvě místa a 28 minut za nesrovnatelně zkušenějším Martinem Prokopem (Ford). Českému pilotovi a jeho spolujezdci Viktoru Chytkovi patří čtrnácté místo v hodnocení etapy i celkově.

„Dnes jsme jeli bez chyby, ať už navigační nebo technické, neudělali jsme defekt, hrozně jsme se snažili, dali jsme do toho všechno, ale čas je hrozný. Už fakt propadám skepsi a jsem z toho otrávený,“ kroutí hlavou Martin Prokop. „Opravdu jsme valili, co jsme mohli, a v cíli jsme měli radost, že se nám to povedlo, ale bohužel čas je špatný.“

„Nevíme, co s tím. Během Dakaru už asi s rychlostí nic neuděláme. Prostě se vypařila a musíme to nějak dotáhnout. Ale je to demotivující. Zkusil jsem se chytit čínské buginy, která jela přede mnou, ale prostě jsem jí nestačil. A to mě dodělalo. Kluk, kterého jsem nikdy dřív neřešil, mi najednou ujíždí jako nic.“

„Dnes se jelo víc než šedesát procent po planinách na plný plyn. Je možné, že nestačíme právě tam,“ přemítá Prokop. „Protože v dunách jedeme naplno, skáčeme tam, co to jde, ale nestačí to.“

Tomáš Ouředníček, Dakar 2020
Navigátor David Křípal u zdemolovaného Ouředníčkova Fordu těsně před cílem šesté etapy Dakaru 2020. © Ultimate Dakar Racing

Další drsná rána pro Ouředníčka

Neuvěřitelný dakarský příběh Tomáše Ouředníčka a Davida Křípala je bohatší o další mimořádnou kapitolu.

„Tři kilometry před cílem do nás napálil v plné rychlosti kamion van den Brinka a úplně nám zmasakroval Rangera. My jsme v pořádku,“ hlásí přímo z místa střetu s Renautem týmu Mammoet Rallysport Tomáš Ouředníček. [VIDEO]

V první dvacítce se nadále drží Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou, i když Ford týmu Offroadsport dokončil etapu bez čtvrtého rychlostního stupně.

„Dneska jsme si trošku mákli. Všechno celkem bez problémů až na to, že po neutralizaci jsem řadil nějak až moc opatrně a zařadil jsem blbě čtyřku, která mi přestala fungovat. Během dne volna se ale všechno dá dohromady a pojedeme dál,“ těší se Miroslav Zapletal.

Boris Vaculík s Martinem Plechatým s dalším Fordem ze Zapletalových dílen, ovšem startující pod hlavičkou týmu 3RCZ.com, si o jedno místo polepšili a jsou devětadvacátí.

Sedmá etapa Dakaru 2020 se pojede v neděli z Rijádu do Wadi ad-Dawasiru (741 km) a její součástí bude nejdelší rychlostní zkouška celé soutěže (546 km).

Rally Dakar 2020
AUTOMOBILY
průběžné pořadí po 6. etapě
1. Sainz/Cruz Mini JCW Buggy 23:33:03
2. Al-Attiyah/Baumel Toyota Hilux +7:48
3. Peterhansel/Fiúza Mini JCW Buggy +16:20
4. Al-Rajhi/Žilcov Toyota Hilux +36:48
5. Terranova/Graue Mini JCW Rally +43:54
6. Serradori/Lurquin Century Buggy +50:21
7. De Villiers/Haro Toyota Hilux +55:41
8. Ten Brinke/Colsoul Toyota Hilux +1:12:58
9. Seaidan/Kuzmič Mini JCW Rally +2:00:11
10. Vanagas/Palmeiro Toyota Hilux +2:38:26
14. Prokop/Chytka Ford Raptor RS Cross-Country +2:50:01
16. Alonso/Coma Toyota Hilux +3:11:50
20. Zapletal/Sýkora Ford F-150 +4:21:11
29. Vaculík/Plechatý Ford F-150 Evo +6:39:09

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu