Dakar 2020: Prokop se přiblížil první desítce. Vaculík na laně

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Carlos Sainz uniká soupeřům. Dvojnásobný vítěz dakarské rally v neděli vyhrál už potřetí etapu a svůj náskok na čele průběžného hodnocení zaokrouhlil na rovných deset minut. První desítce se výrazně přiblížil Martin Prokop.

Carlos Sainz, Dakar 2020
Carlos Sainz/Lucas Cruz, Mini JCW Buggy, Bahrain JCW X-Raid Team. Rally Dakar 2020. © X-raid

Po dni volna v saúdskoarabské metropoli pokračovala Rally Dakar 2020 etapou z Rijádu do Wadi Al-Dawasiru, jejíž součástí byla i nejdelší rychlostní zkouška celé soutěže (546 km). Carlos Sainz a Lucas Cruz na její trati navázali na výkony, jaké předváděli před dnem volna. Speciál Mini JCW Buggy tak vyhrál už šestou ze sedmi dosud odjetých etap.

„Bylo to poměrně rychlé,“ charakterizuje měřený úsek Carlos Sainz. „Spoustu času jsme jeli na plný plyn a přejeli jsme pár dun. Dojel jsem Stéphana [Peterhansela], ale hodně se prášilo a já se mu nemohl přiblížit, proto jsem se rozhodl zůstat za ním.“

Druhé místo v etapě obsadil Nasser Al-Attiyah s Toyotou. S desetiminutovým odstupem je druhý také celkově.

Již počtvrté v řadě se ve výsledcích etapy prosadili na medailové pozice Sainz, Al-Attiyah a Stéphane Peterhansel s další buginou Mini. Francouz dnes startoval jako první a v porovnání s týmovým kolegou byl o necelé tři minuty pomalejší. V celkovém součtu ztrácí na Španěla devatenáct a na Katařana devět minut.

Stéphane Peterhansel, Dakar 2020
Stéphane Peterhansel/Paulo Fiúza, Mini JCW Buggy, Bahrain JCW X-Raid Team. Rally Dakar 2020. © X-raid

„Bylo to opravdu rychlé. Nepočítám-li neutralizaci, urazili jsme 550 kilometrů za méně než čtyři hodiny,“ říká Stéphane Peterhansel. „Museli jsme se soustředit a neustále bedlivě sledovat trať, ale navigace byla jednoduchá. Každopádně si myslím, že tohle byla nejrychlejší podobně dlouhá speciálka, jakou jsem kdy jel.“

Serradori uvolnil cestu Toyotám

Čtvrtý čas dne je zatím nejlepším výsledkem Bernharda ten Brinkeho v letošním ročníku. Nizozemec si díky tomu polepšil v průběžném pořadí, když stejně jako kolega z týmu Toyota Giniel de Villiers přeskočil Mathieua Serradoriho. Francouz přišel o drahocenný čas hned na úvodních kilometrech, když svou buggy Century zahrabal na jedné z prvních dun.

„Před sedmou etapou jsme udělali několik modifikací aerodynamiky Bernhardova vozu,“ prozrazuje šéf týmu Toyota Glyn Hall. „Jednoznačně se to vyplatilo, protože dnes byl Bernhard jen o 46 sekund pomalejší než Nasser. Pro zbytek rally provedeme stejné změny i na ostatních vozech.“

Fernando Alonso, Dakar 2020
Fernando Alonso/Marc Coma, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Rally Dakar 2020. © Toyota

Alonso a Prokop cílí na top 10

Dvojnásobný mistr světa formule 1 Fernando Alonso se už počtvrté prosadil ve výsledcích etapy do první desítky a opět se jí o něco přiblížil i v celkové klasifikaci. Na patnáctém místě jej od desátého Číňana Wei Hana (Geely) dělí patnáct a půl minuty.

Ještě blíž mají do elitní společnosti díky nedělnímu třináctému času Martin Prokop a Viktor Chytka s Fordem.

„Dnes bylo naše tempo docela dobré a naše ztráta na špičku menší než v předešlých etapách. Vylepšili jsme jak náš výkon, tak i technické možnosti auta co se týče motoru a podvozku,“ popisuje Martin Prokop, na čem pracovali mechanici jihlavského týmu MP-Sports o volném dni. „Etapa byla extrémně rychlá. Osobně jsem ještě nic rychlejšího nejel. Byla to opravdu hrůza. Není tu zatím moc prostoru ukázat technické jezdecké dovednosti a strategii. Vše je zatím o maximální.“

Martin Prokop, Dakar 2020
Martin Prokop/Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Rally Dakar 2020. © MP-Sports

„I pro navigátory to není příliš náročné, když jedeme několik desítek kilometrů rovně a pak přijde jedna odbočka,“ dodává Viktor Chytka. „Doufám, že do konce Dakaru zažijeme ještě nějakou akci, která by k Dakaru měla podle všeho patřit. V celkovém pořadí jsme pouhé tři minuty od první desítky, takže je stále o co bojovat.“

Miroslav Zapletal a Marek Sýkora si v celkovém pořadí polepšili o jednu pozici, ale mechaniky týmu Offroadsport čekala další perná noc. O jejich mimořádnou péči si znovu řekla převodovka.

Tým Ultimate Dakar Racing dokázal zprovoznit nabouraný Ford Ranger a Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem pokračují v závodě. Osmadvacátý čas pomohl posádce k posunu o čtyři příčky vzhůru.

Boris Vaculík, Dakar 2020
Mechanici MP-Sports pomáhají s opravou Fordu týmu 3RCZ.com. Rally Dakar 2020. © 3RCZ.com

Přibližně sto čtyřicet kilometrů před cílem nedělní speciálky vypověděl službu motor Fordu Borise Vaculíka a Martina Plechatého. Vůz byl dalšími účastníky soutěže dotažen do bivaku, kde se tým 3RCZ.com pustil do jeho opravy. Před půlnocí a poté, co na další etapu připravili vůz pro Martina Prokopa, přišli pomoci také mechanici týmu MP-Sports.

V pondělí 13. ledna se pojede okružní etapa se startem a cílem ve Wadi Al-Dawasiru a měla by být spíše rychlá.

Rally Dakar 2020
AUTOMOBILY
průběžné pořadí po 7. etapě
1. Sainz/Cruz Mini JCW Buggy 27:49:14
2. Al-Attiyah/Baumel Toyota Hilux +10:00
3. Peterhansel/Fiúza Mini JCW Buggy +19:13
4. Al-Rajhi/Žilcov Toyota Hilux +44:24
5. Terranova/Graue Mini JCW Rally +55:58
6. De Villiers/Haro Toyota Hilux +1:05:58
7. Ten Brinke/Colsoul Toyota Hilux +1:15:56
8. Serradori/Lurquin Century Buggy +1:21:57
9. Seaidan/Kuzmič Mini JCW Rally +2:13:43
10. Han/Liao Hanwei 2WD +3:08:30
13. Prokop/Chytka Ford Raptor RS Cross-Country +3:11:47
15. Alonso/Coma Toyota Hilux +3:26:02
19. Zapletal/Sýkora Ford F-150 +5:08:17
37. Ouředníček/Křípal Ford Ranger +10:26:10
53. Vaculík/Plechatý Ford F-150 Evo +25:04:52

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu