Dakar 2020: Peterhansel poosmdesáté

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Stéphane Peterhansel a Nasser Al-Attiyah se v předposlední etapě Rally Dakar 2020 snažili ukrojit maximum z náskoku vedoucího Carlose Sainze. Zároveň svedli velký souboj o etapové vítězství, které nakonec rozdílem deseti sekund ukořistil Francouz.

Stéphane Peterhansel, Dakar 2020
Stéphane Peterhansel, Bahrain JCW X-Raid Team. Rally Dakar 2020. © X-raid

Předposlední etapa Rally Dakar 2020 se jela ze Shubaytahu, kde závodníci strávili noc v maratonském bivaku bez svých mechaniků, do Haradhu. Rychlostní zkouška měřila 379 kilometrů a prakticky celá vedla v dunách. Typická dakarská etapa se stala kořistí největší hvězdy celé historie tohoto maratonu.

Třináctinásobný vítěz Dakaru Stéphane Peterhansel zaokrouhlil svou bilanci vyhraných etap na rovných osmdesát. Třiatřicetkrát byl nejrychlejší na motocyklu, sedmačtyřicetkrát za volantem automobilu. Letos se s navigátorem Paulem Fiúzou radoval už počtvrté. Druhou příčku v historických statistikách drží s velkým odstupem Vladimir Čagin, jenž pro Kamaz ukořistil třiašedesát etap.

Tři králové

Peterhansel (Mini) a Nasser Al-Attiyah (Toyota) využili ve čtvrtek výhodných startovních pozic a o osm minut se přiblížili vedoucímu Carlosi Sainzovi s další buginou Mini. V celkovém součtu má druhý Katařan před třetím Francouzem k dobru pouhých šest sekund.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Včerejší chyba v navigaci nás stála spoustu času, naopak najet minuty za normálních okolností je strašně těžké,“Stéphane Peterhansel. „Dnešní etapa byla těžší, než jsme čekali, s měkkým pískem a strmými dunami. Člověk se musí skutečně stoprocentně soustředit, ale my jsme zároveň jeli hned od začátku úplně naplno. Nějaký čas jsme ze své ztráty umazali, ale není to dost. Nicméně stále ještě bojujeme s Nasserem o druhé místo.“

Vynikající výkon dnes podal také Sainz. Přestože jako vítěz předchozí etapy startoval do speciálky první, v jejích výsledcích mu patřila třetí příčka. Díky tomu půjde do závěrečného dne s desetiminutovým náskokem.

„Je dobře, že máme maratonskou etapu za sebou. To je vždycky důležité. Včera jsme se museli o auto postarat sami, ale vše šlo dobře. Dnes jsme jeli jako první a v takovém případě je člověk vždycky trochu opatrnější. Před sebou sice vidíte stopy motorek, ale to neznamená, že tudy projede i auto,“ upozorňuje Carlos Sainz. „Trať nebyla jednoduchá. Bylo na ní hodně dun, které za hranou prudce klesaly. Na takových místech snadno uděláte chybu. Zbývá poslední den. Zítra si budu hlídat rozestupy a budu se maximálně soustředit.“

Giniel de Villiers, Dakar 2020
Giniel de Villiers/Àlex Haro, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Rally Dakar 2020. © Red Bull Content Pool

O pátou příčku dnes Orlanda Terranovu (Mini JCW Rally) připravil Giniel de Villiers (Toyota). A také tento duel se přenese i do závěrečné etapy, neboť Argentinec na Jihoafričana ztrácí jen šest minut.

Znovu těsně za desítkou

Bránu elitní desítky ani tentokrát neodemkli Martin Prokop s Viktorem Chytkou. Posádka týmu MP-Sports dovezla svůj Ford potřetí v řadě na jedenáctém místě a celkově je dvanáctá. Během dvoudenní maratonské etapy se musela vypořádat hned se dvěma technickými problémy.

„Ve středu večer jsme s Viktorem měnili prasklou pružinu na tlumiči, kterou nám naštěstí veze v kamionu Filip Škrobánek,“ zmiňuje Martin Prokop dakarského dříče, který mu ještě loni dělal asistenci. „Dnes jsme v neutralizaci na dvoustém kilometru zjistili, že máme poškozenou pravou zadní poloosu. Sedmdesát kilometrů před cílem nám přestala fungovat úplně. Rozhodli jsme se, že měřený úsek zkusíme dojet jen s pohonem tří kol. Tentokrát bylo štěstí na naší straně, protože po třech stech dvaceti kilometrech dun bylo posledních sedmdesát po jediné dlouhé rovině bez jakéhokoliv výjezdu. Jenom jsme jeli sto čtyřicet místo sto osmdesáti kilometrů v hodině, ale auto jsme dovezli do cíle.“

Fernando Alonso, Dakar 2020
Fernando Alonso/Marc Coma, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Rally Dakar 2020. © ASO/DPPI

Fernando Alonso (Toyota) figuruje po včerejší havárii těsně za Prokopem, na rozdíl od českého závodníka se však i dnes do top 10 prosadil. Celkově se to bývalému mistru světa formule 1 povedlo už posedmé.

O vzrušení se postarali Pierre Lachaume a Jean-Michel Polato, kteří se včera blýskli čtvrtým časem a posunuli se do první desítky. Jenže Francouzi letošní Dakar nedokončí. Po havárii na jedné z dun je Peugeot týmu PH Sport zničený. Posádka z incidentu vyvázla bez zranění.

V pátek 17. ledna uzavře Dakar 2020 dvanáctá etapa z Haradhu do Qiddiye. Na závodníky čeká ještě 374 kilometrů speciálky a pořadatelé opět varují před obtížnou navigací. Na posledním 20kilometrovém úseku se bude bojovat o trofej Qiddiye, dosažené časy na tomto testu se však už nebudou počítat do celkových výsledků rally.

Rally Dakar 2020
AUTOMOBILY
průběžné pořadí po 11. etapě
1. Sainz/Cruz Mini JCW Buggy 41:37:51
2. Al-Attiyah/Baumel Toyota Hilux +10:17
3. Peterhansel/Fiúza Mini JCW Buggy +10:23
4. Al-Rajhi/Žilcov Toyota Hilux +47:57
5. De Villiers/Haro Toyota Hilux +1:06:34
6. Terranova/Graue Mini JCW Rally +1:12:55
7. Ten Brinke/Colsoul Toyota Hilux +1:17:50
8. Serradori/Lurquin Century Buggy +1:57:32
9. Seaidan/Kuzmič Mini JCW Rally +3:44:41
10. Han/Liao Hanwei 2WD +3:45:07
12. Prokop/Chytka Ford Raptor RS Cross-Country +4:02:28
13. Alonso/Coma Toyota Hilux +4:43:18
17. Zapletal/Sýkora Ford F-150 +7:23:26
37. Ouředníček/Křípal Ford Ranger +15:34:29
55. Vaculík/Plechatý Ford F-150 Evo +78:05:32

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu