Fernando Alonso: Osobní cíle jsem splnil a překročil

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Fernanda Alonsa dělily pouhé čtyři minuty od prvního etapového vítězství. Dvojnásobný mistr světa formule 1 byl v okružní speciálce u Wadi Al-Dawasiru druhý a v průběžném pořadí Dakaru 2020 vystoupal už na třináctou příčku. Díky tomu patří k nejpříjemnějším překvapením letošního ročníku. Ale svými dosavadními úspěchy je překvapen i samotný jezdec.

Fernando Alonso, Dakar 2020
Fernando Alonso/Marc Coma, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Rally Dakar 2020. © Toyota

Po tragické nehodě Paula Gonçalvese, k níž došlo o den dříve, zrušili pořadatelé osmou etapu Dakaru 2020 pro motocyklisty a čtyřkolkáře. Absolutní špička kategorie automobilů tak v pondělí vyrážela na trať jako první a při navigaci se musela obejít beze stop motorkářů, které navigátorům obvykle pomáhají.

Nastalé situace využili později startující závodníci. Kromě Mathieua Serradoriho, který speciálku (477 km) vyhrál, také Fernando Alonso a Marc Coma s tovární Toyotou. Díky druhému času dne poskočili Španělé z patnáctého na třinácté místo celkové klasifikace, navíc od elitní desítky je před úterní devátou etapou do Haradhu dělily jen čtyři a půl minuty.

V osmi úvodních etapách se Alonso pětkrát prosadil mezi sedm nejrychlejších a o výrazně lepší průběžné umístění jej připravila pouze ztráta způsobená opravou zavěšení, které ostře sledovaný dakarský nováček poškodil minulé pondělí na trati druhé speciálky.

Fernando Alonso, Dakar 2020
Fernando Alonso/Marc Coma, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Rally Dakar 2020. © Toyota

Před svým premiérovým startem na Dakaru se Alonso zúčastnil tři soutěží, ale své síly s absolutní špičkou poměřil pouze v říjnu na Marocké rally, kde ještě tempu nejlepších nestačil.

„Osobní cíle, které jsem si před Dakarem mohl stanovit, jsem nejen splnil, ale i překročil,“ říká Fernando Alonso. „V Maroku jsem se cítil dobře, ale na 250kilometrové speciálce jsem byl patnáct minut za nejlepšími. Nevěděl jsem, jestli na Dakaru nebudu na největší specialisty ztrácet půl hodiny. Klást si za cíl, že jim budu blízko, nebo dokonce před nimi, v etapách, jako byla tato, by byl nerozum.“

Štípni mě

Po dojezdu do cíle pondělní speciálky Alonso s Comou chvíli nevěřili svým očím.

„Je pravda, že když jsme na spojovacím úseku cestou do bivaku viděli časy, málem jsme museli jeden druhého štípnout, abychom se ujistili, že se nám to nezdá. Nechtěli jsme věřit, že se nám to tak povedlo,“ směje se Alonso. „Pro nás s Marcem jsou to okamžiky veliké radosti a emocí, protože víme, jak obtížné to bylo a co jsme na těch více než 470 kilometrech zažili. Víme, jaké duny jsme projeli, jaké jsme měli krizovky. A pak jste najednou v cíli, a navíc mezi nejlepšími. To je obrovská radost. Uvědomte si, jak jsme na tom byli ještě před několika měsíci. Tehdy jsme pomalu ani nevěděli, jak auto nastartovat.“

Fernando Alonso, Dakar 2020
Fernando Alonso/Marc Coma, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Rally Dakar 2020. © Toyota

Navzdory úspěchu však nová vycházející hvězda cross-country rally neztrácí respekt. Dobře si uvědomuje, jakými etapami by měl Dakar 2020 od středy do pátku vrcholit.

„Myslím, že jsme ve formě, a chceme pokračovat stejným stylem dál, ale vím, co máme ještě před sebou. Před třemi týdny jsme testovali v Abu Dhabi, kde jsme jezdili v podobných dunách, jaké nás čekají na konci závodu. Bylo to velice obtížné, skutečně tři pekelné dny. Pokud to bude opravdu stejné, pak se ještě stane mnohé,“ varuje Alonso.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu