Prodrive míří na Dakar 2021

Rubrika: Auto, Dakar 2021  
/ Aktualizováno:

Toyotě a Mini se v nejprestižnější dakarské kategorii postaví další ambiciózní soupeř. Renomovaná britské společnost Prodrive vyšle svůj tým na Dakar už příští rok.

Prodrive Dakar
Vizualizace speciálu kategorie T1 společnosti Prodrive International pro Rally Dakar. © Prodrive

Společnost, která v minulosti stála za úspěchy značky Subaru v mistrovství světa v rally, se pouští do vlastního dakarského projektu. Pod hlavičkou Prodrive International bude ve spolupráci s Bahrajnským královstvím stavět speciály elitní kategorie T1.

Do Rally Dakar 2021 nasadí dvojici vozů pod křídly vlastního týmu, zároveň však počítá také s klientským programem. Projekt bude financován z bahrajnského fondu Mumtalakat, jehož prostřednictvím se Bahrajn letos podílel na sponzoringu týmu X-raid, resp. jeho části nasazující buginy pilotované vítězným Carlosem Sainzem a třetím Stéphanem Peterhanselem.

„Po účasti na Dakaru toužil Prodrive i já osobně velmi dlouho. Situace je o to zajímavější, že k prvnímu startu dojde ve spolupráci s Bahrajnem a v Saúdské Arábii. Právě na Blízkém východě totiž v roce 1984 začala cesta Prodrivu světem motoristického sportu,“ připomíná zakladatel a šéf společnosti David Richards titul, který v premiérovém ročníku blízkovýchodního šampionátu v rally vybojoval Saeed Al-Hajri. „Dakar je pro Prodrive novým a náročným projektem, ale já i celý tým v Banbury si ho naprosto vychutnáváme.“

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Prodrive v minulosti pomohl k titulům mistrů světa v rally Colinu McRaeovi, Richardu Burnsovi a Petteru Solbergovi. V letech 1995 až 1997 vybojoval pro Subaru tři vítězství v hodnocení značek. Kolotoč WRC opustil v roce 2012 po ukončení továrního programu Mini.

V poslední době se společnost věnuje především okruhovému mistrovství světa ve vytrvalostních závodech, v němž zajišťuje chod továrního týmu Aston Martin Racing. Kromě toho také připravila například Renault Megane, s nímž tým GCK působí v mistrovství světa v rallycrossu.

Další novinky a zajímavosti ze světa cross-country rally, podrobná ohlédnutí za Dakarem a Africa Eco Race 2020, otevřené rozhovory a rozsáhlé materiály o historii dakarské rally naleznete v novém magazínu DAKARMANIA.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu