Dakar 2021: Roučková pracuje na návratu se čtyřkolkou

Rubrika: Dakar 2021, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Po dvouletém koketování s volantem buginy kategorie side-by-side se Olga Roučková vrací stoprocentně do sedla čtyřkolky. Po uvolnění restrikcí souvisejících s jarní pandemií nemoci Covid-19 by ve druhé polovině roku ráda absolvovala několik evropských závodů. Hlavním cílem je však návrat na Dakar.

Olga Roučková, Milovice 2020
Olga Roučková při tréninku v Milovicích. © Jiří Vávra

Nejslavnější maratonské rally světa se Ollie Roučková zúčastnila zatím naposledy v roce 2019, kdy po prvním startu na čtyřkolce přestoupila do kategorie SSV. S Can-Amem se připravovala také na letošní Dakar v Saúdské Arábii, jenže vše zhatil nesoulad mezi zákony arabského světa a předmětem činnosti jejího hlavního sponzora. Dakar 2020 tudíž sledovala pouze na dálku. Na počátku příštího roku však ve stejné situaci rozhodně být nechce. Proto přehodnotila své plány.

„Zůstávám otevřená oběma kategoriím, vůbec se volantu nezříkám, protože se mi líbí a docela ráda bych se za něj zase vrátila, ale současná celosvětová situace je bohužel taková, jaká je,“ vysvětluje Ollie Roučková. „Proto jsem si řekla, že čtyřkolka teď bude rozumnější varianta.“

Konkrétně půjde opět o Yamahu Raptor, s níž pětatřicetiletá rodačka z Děčína jela svůj první Dakar v roce 2018.

Karel & DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

„Jedná se o kompletně repasovaný, ale stejný stroj. Už je vychytaný a vyladěný. Přístroje, nádrže, stupačky nebo řídítka jsou udělána přímo na mě. Před Dakarem bychom jenom vyměnili motor,“ popisuje Ollie.

Na Dakar přes evropské baji

První letošní závod by měla členka pražské Dukly absolvovat o prázdninách ve Španělsku. V okolí Teruelu se pojede populární Baja Aragón, jejíž pořadatelé minulý týden potvrdili původně plánovaný termín svého podniku (23. až 25. července). Na podzim pak počítá s portugalskými podniky Baja TT do Pinhal (11. až 13. září) a Baja TT de Idanha (2. až 4. října), které jsou součástí evropského poháru v bajách. Celý program je přípravou na Dakar 2021, ačkoliv v tuto chvíli ještě o startu definitivně rozhodnuto není.

„Záleží na několika věcech: jestli Dakar 2021 vůbec bude, jestli pro mě bude zajímavý a samozřejmě hlavně na sponzorech. Na nich je, kam mě vyšlou. Za necelý měsíc máme schůzku s hlavním partnerem, pak bude jasněji. Já jet chci a budu připravená, ale uvidíme i po tiskovce pořadatelů, jaký Dakar tentokrát připraví. Ten letošní mi nepřišel zajímavý. Trasa byla rychlá, spíš připomínala WRC. Vůbec se to nepodobalo Dakarům, jaké známe.“

Roučková, Michek, Kubiena
Olga Roučková s Martinem Michkem a Tomášem Kubienou při tréninku v Kaplici. © Marek Vincik

Pokud vše dopadne podle jejích představ, bude muset Roučková na Arabském poloostrově čelit velmi nízkým teplotám, které především na ranních přejezdech na start rychlostních zkoušek notně potrápily motocyklisty a čtyřkolkáře už letos.

„Já zimu nenávidím! O mně je známé, že kňourám a brečím, i když mám na sobě šest kožichů,“ směje se Ollie. „Ale svůj první Dakar jsem jela také ve strašné zimě. Bylo to děsné peklo, protože nebyla jenom zima, ale navíc brutálně pršelo.“

Nejen dakarské ambice

První úspěšné české pokořitelce Dakaru pomáhají v přípravě na mimořádné podmínky také extrémní překážkové běžecké závody, které loni zařadila do svého tréninkového programu.

Olga Roučková, Kaplice 2020
Olga Roučková při tréninku v Kaplici. © Marek Vincik

„Je jasné, že když běžíš dvacet kiláků se třiceti překážkami a mácháš se v tak ukrutně ledové vodě, že z toho máš křeče, tak tě to taky posune někam dál,“ míní závodnice, která se v dětství a mládežnickém věku věnovala atletice. „Běžecké závody jsou pro mě hlavně součástí přípravy, ale na druhou stranu jsem si letos ve své kategorii vyběhla titul druhé vicemistryně světa ve Spartan Race. Chtěla bych ho obhájit, respektive ráda bych svou kategorii vyhrála. Pokud by se to povedlo, chtěla bych přestoupit do kategorie Elite a také tam trochu pozlobit. Ale přednost u mě má vždycky rally. To je práce, kterou miluju.“

Jako sportovkyně tělem i duší a se Olga Roučková nebojí mluvit o konkrétních ambicích ani ve spojitosti s nejnáročnější maratonskou rally světa. Proto má jasnou představu, o jaké umístění by chtěla bojovat v hodnocení žen (motocyklistky a čtyřkolkářky společně) i v celkové klasifikaci quadů.

„Pokud pojedu na čtyřkolce, tak chci být mezi ženami zase na bedně. V roce 2018 jsem byla třetí, tak by bylo fajn zabojovat o druhé místo. Na první určitě nepomýšlím. Tam je Laia Sanz, což je paní závodnice, před kterou smekám a se vší pokorou řeknu, že ta se předjet nedá,“ oceňuje česká jezdkyně španělskou hvězdu. „Na prvním Dakaru jsem byla v hodnocení čtyřkolek šestadvacátá a říkám si, že už by bylo hezké, kdybych byla třeba v té desítce. Ale člověk musí být pokorný. Na Dakaru nikdy nevíš, co přijde. Navíc proti chlapům to není jednoduché. Podívej se na mě a na Sonika nebo na další chlapi. Pomýšlet mezi nimi na desítku, to je prostě sci-fi.“

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu