Dakar 2021: Dva čeští navrátilci v jednom týmu a malle moto

Rubrika: Dakar 2021, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Není to jednoduché, ale jde to. I navzdory hranicím uzavřeným v důsledku pandemie nemoci Covid-19 lze domluvit a rozjet novou zajímavou spolupráci. Přesně tak se v posledních týdnech zrodil projekt startu česko-slovenského Jantar Teamu na Rally Dakar 2021.

KTM 450 Rally Replica, Jantar Team
KTM 450 Rally Replica v barvách Jantar Teamu pro Dakar 2021. © Jantar Team

Duchovním otcem myšlenky je slovenský automobilový závodník a majitel Jantar Teamu Ján Miloň. Vítěz loňského evropského šampionátu v závodech automobilů do vrchu v kategorii GT a třídě GT3 tyto úspěchy letos obhajovat nebude, neboť kvůli koronaviru není jisté, zda se alespoň zkrácená sezona vůbec uskuteční. Proto svou energii přesměroval jiným směrem.

„Můj závodnický život má několik rozměrů. Prvním je závodění jako takové, druhým závazky vůči reklamním partnerům a sponzorům. Jelikož po vypuknutí pandemie moje závodní sezóna okamžitě skončila, pomyslně mi zůstaly jen závazky vůči partnerům. Proto jsem chtěl vymyslet a nabídnout jim něco speciálního, významného a zároveň i divácky atraktivního,“ vysvětluje své pohnutky Ján Miloň. „V létě je takovým seriálem samozřejmě formule 1, do které se ale nedostanu, i kdybych velmi chtěl. A v zimě je to jednoznačně Rally Dakar. A tak mě napadlo, proč to nezkusit?! Rozhodil jsem své závodnické sítě a zjistil jsem, že tento ‚sen‘, není až tak nereálný. Už to chtělo jen tým a závodníky.“

Karel & DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

V sedlech zkušení Češi

Těmi se stali dva čeští motocyklisté, kteří již Dakar v minulosti několikrát absolvovali.

„Rozhodl jsem se, že raději oslovím již zkušené závodníky s praxí. Naštěstí jedním z nich je i můj kamarád a motocyklový závodník Rudolf Lhotský, který si Dakar vyzkoušel již třikrát. On zase oslovil svého dlouholetého kamaráda Davida Pabišku, který si zajel pouštní písky už jedenáctkrát. Po krátké společné debatě byli oba ochotni jezdit v ‚bojových‘ barvách mého Jantar Teamu,“ pokračuje Miloň.

David Pabiška na Dakaru dosud startoval jedenáctkrát, desetkrát na motocyklu a jednou jako navigátor v posádce kamionu. Na soutěži debutoval v roce 2007 a stihl tak i poslední africký ročník slavného maratonu. Následně se aktivně účastnil téměř celé jihoamerické éry dakarské rally. Největšího úspěchu na motocyklu dosáhl roku 2014, kdy skončil osmnáctý. Kromě toho se může pochlubit úctyhodnou bilancí, když všech jedenáct Dakarů, do nichž odstartoval, také dokončil.

Ročník 2019 Pabiška vynechal a podrobil se operaci, letos byl součástí týmu mechaniků, kteří se v barvách Big Shock Racingu starali o kamion Iveco pilotovaný Martinem Macíkem mladším.

Rudolf Lhotský chyběl kvůli operaci a následné rekonvalescenci pro změnu ve startovním poli Dakaru 2020. Na svém kontě má zatím tři dakarské starty (2016-18). Nejlépe si počínal v roce 2017, kdy mezi motocyklisty obsadil 82. příčku.

Mezi největšími drsňáky

Dakar 2021 absolvují oba jezdci Jantar Teamu na motocyklech KTM 450 Rally Replica a v kategorii malle moto, respektive Original by Motul. Budou se tak muset obejít bez jakékoliv asistence mechaniků a k dispozici budou mít pouze to, co si před závodem naloží do jedné plechové bedny a příruční tašky, jejichž přepravu mezi bivaky zajišťují pořadatelé.

„Jako divák, a hlavně organizátor celého týmu budu s jezdci vše zažívat a prožívat. I toto je stránka, která přináší velkou dávku adrenalinu. Představte si, že vaše dvě ‚děti‘ ráno někam odejdou a někam se mají večer vrátit. Mezi tím magické informační ticho. Život závodníka je opravdu plný zážitků, bez ohledu na to, na jaké pozici se právě nachází,“ těší se na svou novou roli Ján Miloň.

Jantar Team, Dakar 2021

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu