Dakarské plány Prodrivu koronavirus nezměnil

Rubrika: Auto, Dakar 2021  
/ Aktualizováno:

Současná zdravotní a s ní související ekonomická krize, vyvolaná pandemií nemoci Covid-19, zasáhla celou řadu odvětví, sport nevyjímaje. Přesto pomalu začínají přicházet i dobré zprávy. David Richards potvrdil, že jeho společnost Prodrive stále počítá se svým premiérovým startem na Rally Dakar.

Prodrive Project Dakar 2021
Prodrive staví na Dakar 2021 dva vozy třídy T1. © Prodrive

Britský Prodrive sbíral v uplynulých desetiletích úspěchy v rally, závodech sportovních vozů i v dalších disciplínách. Na počátku února však ohlásil také svůj vstup do nejprestižnější kategorie cross-country rally. S podporou bahrajnské Mumtalakat Holding Company nasadí na Dakaru 2021 dvojici vozů elitní třídy T1.

Dakar je jako Mount Everest

„Během let jsme se věnovali prakticky všem disciplínám motoristického sportu a ve většině z nich jsme získali tituly mistrů světa. Je až s podivem, že jsme se ještě nikdy neangažovali na Dakaru. Vždycky to byla má osobní ambice, protože se jedná o jeden ze čtyř pilířů světového motorsportu,“ míní David Richards. „Dakar je ve světě motoristického sportu tím, čím je pro horolezce Mount Everest. Proto jsme si řekli, že bychom se do něj měli pustit.“

Na dakarský projekt vyčlenil Prodrive nemalé zdroje. Podle Richardse se do příprav v jejich různých fázích zapojilo nebo ještě zapojí více než dvě stě spolupracovníků, z nichž šedesát tvoří jádro týmu. Ti, kteří se mají přímo zúčastnit závodu, již nyní procházejí intenzivní fyzickou přípravou, ale v centru pozornosti jsou samozřejmě především zbrusu nové vozy.

Karel & DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

„Během etap stráví posádky na trati i více než osm hodin. Proto je potřeba o všem přemýšlet velmi odlišným způsobem, než jsme byli dosud zvyklí,“ upozorňuje Richards. „Auto musí být nejen odolné, ale také snadno opravitelné. Musíte počítat s tím, že přijdou chvíle, kdy všechno nepůjde podle plánu. Pokud se něco rozbije, bude potřeba, aby se vše dalo jednoduše opravit.“

Omezení reagující na pandemii nového koronaviru v uplynulých týdnech pochopitelně ovlivnila také fungování Prodrivu. Nicméně Richards je přesvědčen, že se podle plánu uskuteční jak následující ročník dakarské rally, tak avizovaná premiéra britského týmu.

„V žádném případě nehodlám zlehčovat strašlivou situaci, která nyní panuje a zřejmě ještě chvíli potrvá, ale v tomto případě se nejedná o program, kde by byl rozhodující jeden nebo dva měsíce. Ve chvíli, kdy se postavíme na start, budeme za sebou mít dva roky příprav. Současná situace nás trochu zbrzdila, všichni pracují z domova, ale výrobní prostředky máme k dispozici. Ano, objevily se určité překážky na straně evropských dodavatelů, ale Prodrive je velmi přizpůsobivý. Pokud bude potřeba pracovat sedm dní v týdnu od rána do večera, abychom vše stihli, pak to také uděláme,“ ujišťuje Richards.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu