Prodrive jedná s několika automobilkami

Rubrika: Auto, Dakar 2021  
/ Aktualizováno:

Britský Prodrive nasadí na Dakaru 2021 dvojici vlastních speciálů kategorie T1, které neponesou jméno žádné z existujících automobilek. Situace se však může v následujících letech změnit.

Prodrive Project Dakar 2021
Prodrive staví na Dakar 2021 dva vozy třídy T1. © Prodrive

„V tuto chvíli se jedná o kompletně soukromou iniciativu podporovanou bahrajnským investičním fondem. Je však možné, že ve střednědobém horizontu se k nám některá z automobilek připojí,“ prozradil David Richards v podcastu německého magazínu Pitwalk. „Jednáme s několika výrobci, kteří mají o spolupráci na tomto projektu zájem. Zatím jsme však naprosto nezávislí.“

Šéf společnosti Prodrive také potvrdil, že se bude jednat o vůz koncepce 4×4. O buginách, které v barvách týmů Peugeot Sport a X-raid vyhrály čtyři z pěti posledních Dakarů, Britové vůbec neuvažovali.

„Vždycky jsme počítali s koncepcí 4×4. Od počátku jsme věděli, že se připravuje změna pravidel, díky níž budou ‚čtyřkolky‘ ve výhodě. Původně k tomu mělo dojít už o rok dřív, tedy v sezoně 2022. Nakonec vstoupí nové regule v platnost až v roce 2023, ale do té doby bude uplatňován ‚Balance of Performance‘, který má koncepci 4×4 pomoci,“ rekapituluje Richards.

Podle původních plánů mělo prvotní představení projektu proběhnout při březnovém závodě formule 1 v Bahrajnu. Následně se měl dakarský speciál poprvé objevit na veřejnosti počátkem léta při Festivalu rychlosti v Goodwoodu. Kvůli omezením souvisejícím se šířením nemoci covid-19 však byly obě akce odloženy. Přibližně měsíční zpoždění nabral ze stejného důvodu také samotný projekt.

Nově tedy platí, že k prezentaci dakarských speciálů Prodrivu (a zřejmě i jmen jejich pilotů) by mělo dojít počátkem srpna, kdy jsou naplánovány také první testy.

„Je to po všech stránkách velký projekt. Myslím si, že lidé budou hodně překvapení, až konečně uvidí, na čem nyní pracujeme,“ přiživuje zvědavost fanoušků Richards.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu