Dakar 2021: Macík s automatem. Připravuje se i Liaz

Rubrika: Dakar 2021, Kamiony  
/ Aktualizováno:

Tým Big Shock Racing potvrdil svůj záměr startovat na Rally Dakar 2021 s osvědčenou posádkou a inovovaným kamionem. Martin Macík, František Tomášek a David Švanda se znovu představí s Ivecem Powerstar, které však bude nově osazeno automatickou převodovkou.

Big Shock Racing, Dakar 2020
Zleva David Švanda, František Tomášek a Martin Macík před Rally Dakar 2020. © Big Shock Racing

„Na automatickou převodovku se těšíme. Měla by nám pomoci zrychlit hlavně v dunách, kde umožňuje plynulejší jízdu pod plným plynem. Letos jsme byli jediní v top 5, kdo jel na manuální řazení. Po zvážení všech plusů i mínusů jsme se pro automat nakonec rozhodli. Aktuálně ladíme software převodovky pro náš motor a odhaduji, že už v červnu Mates na Kotlině provede první testovací jízdy,“ popisuje šéf týmu Martin Macík starší.

Macíkův tým věnoval větší pozornost také pneumatikám, s nimiž měl na Dakaru 2020 opakovaně problémy. Proto se Big Shock Racing vydá podobnou cestou, jakou volí někteří jeho rivalové z absolutní špičky kategorie kamionů. Sedlčanští vsadí na nižší vzorek, což odlehčí běhoun a ten pak nebude tak náchylný k separaci od zbytku pneumatiky. Další technické změny vozu souvisejí například s tlumiči nebo usazením kabiny.

Modely Vrky
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Kromě Karla, jak se vozu Martina Macíka mladšího přezdívá, se v sedlčanských dílnách aktuálně pracuje na dalších dvou závodních speciálech.

Přestavbou prochází Macíkův předchozí dakarský kamion značky Liaz, jenž je všeobecně známý pod přezdívkou Franta. Tým jedná s několika zájemci, kteří by se chtěli zúčastnit Dakaru 2021 právě s tímto vozem. Během karantény pokročila také práce na zcela novém speciálu pro Dakar 2022.

V rámci přípravy na následující ročník dakarské rally plánuje Big Shock Racing účast na červencové Baje Aragón ve Španělsku, zářijové Baje Poland a říjnové Rallye du Maroc.

Text připraven na základě tiskové zprávy týmu Big Shock Racing

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu