Dakar 2021: Sébastien Loeb se vrací

Rubrika: Auto, Dakar 2021  
/ Aktualizováno:

Sébastien Loeb se popáté postaví na start Rally Dakar. Francouz v Turecku odjel svou poslední soutěž v rámci letošní zkrácené sezony mistrovství světa v rally a brzy bychom se měli dočkat oficiálního oznámení o jeho návratu na nejznámější maratonskou rally světa.

Sébastien Loeb, Dakar 2019
Sébastien Loeb, PH Sport. Rally Dakar 2019. © Red Bull Content Pool

Britský Prodrive neskrývá své ambice a hned při svém debutu na Rally Dakar chce čeřit vody na špici kategorie automobilů. Jeho inženýři už přes rok připravují speciály BRX T1 4×4 vlastní konstrukce a šéf týmu David Richards dává dohromady silnou jezdeckou sestavu. Kromě dvojnásobného dakarského vítěze Naniho Romy, jehož angažmá potvrdil v polovině září, se Bahrain Raid Xtreme dohodl také se Sébastienem Loebem.

Šestačtyřicetiletý Francouz se na Dakar vrátí po roční přestávce a poprvé tak okusí kouzlo i nástrahy Saúdské Arábie. Premiérově také usedne do vozu s pohonem všech čtyř kol, protože v letech 2016 až 2019 pilotoval pokaždé buggy Peugeot s jedinou poháněnou nápravou. Věrný naopak zůstává svému dlouholetému navigátorovi Danielu Elenovi.

Stejně jako v roce 2019 měl devítinásobný mistr světa v rally i letos posílit tovární tým Hyundai na vybraných podnicích WRC. Po redukci kalendáře, kterou si vynutila opatření přijatá v důsledku šíření nemoci covid-19, však dostal příležitost pouze dvakrát. K šestému místu z lednové Rallye Monte Carlo přidal na zářijové Turecké rally bronz. Na zbývajících dvou podnicích v Itálii a Belgii však Hyundai s Francouzovými službami už nepočítá. Díky tomu má Loeb nyní volné ruce a může se už v říjnu zapojit do testování týmu Bahrain Raid Xtreme na Blízkém východě.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Svou novou zbraň tak poprvé okusí jen o málo později než Roma, jenž s BRX T1 4×4 absolvuje první testy tento týden v Anglii.

Zatímco Loebův návrat na Dakar by měl být jistý, nad jeho budoucností ve WRC visí otazník. Smlouva s Hyundaiem vypršela a není jisté, zda se obě strany dohodnou na pokračování spolupráce.

Loeb v první polovině roku jednal s Toyotou, a to nejen o svém dakarském comebacku. Součástí společného projektu měla být i účast na vybraných podnicích WRC 2021. Jednání však k oboustranně akceptovatelné dohodě nedospěla.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu