Skyler Howes odešel. Klymčiw Racing opouští kategorii motorek

Rubrika: Andalucía Rally, Dakar 2021, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

V lednu v Saúdské Arábii společně vybojovali mimořádný výsledek. Do cíle Dakaru 2020 dojel Skyler Howes na motocyklu týmu Klymčiw Racing na devátém místě v kategorii motocyklistů a před sebou měl pouze osmičku továrních jezdců. Přesto českou stáj opouští. 28letý Američan se příští týden při Andaluské rally (6. až 10. října) poprvé představí v nových barvách.

Skyler Howes, Dakar 2020
Skyler Howes, Klymčiw Racing. Rally Dakar 2020. © ASO/DPPI

Ve Španělsku i na Dakaru 2021 pojede Skyler Howes pod křídly BAS Dakar KTM Racing Teamu. Nizozemská stáj je de facto satelitním týmem rakouské značky a těží z její podpory nejen v technické oblasti.

„Skyler má nového sponzora, který mu poskytl podporu pod podmínkou, že pojede s holandským týmem, nikoliv s námi,“ vysvětluje Ondřej Klymčiw. „Sice ode mě měl tovární tlumiče, převodovku a řadu dalších věcí, ale sponzor byl přesvědčen, že v béčkovém týmu KTM pro něj udělají víc a líp. To je vše, co k tomu mohu říct.“

Howes na Dakaru debutoval v roce 2019, kdy až do poruchy motoru bojoval o vítězství v kategorii nováčků. Také letos mohl ve výsledcích vystoupat ještě výš, kdyby jej nepřibrzdily pády zapříčiněné kolapsem techniky. Svými výkony si rozhodně řekl o pozornost, ale dveře do některého z továrních týmů se mu – přinejmenším zatím – neotevřely.

„Na Dakaru je nejobtížnější se na něj vůbec dostat. Jako soukromník musíte sehnat spoustu peněz a získat podporu továrny není jednoduché. Bohužel záleží hlavně na vztazích a známostech, které máte. Snažil jsem se jednat a prezentovat své výsledky, ale to nestačí,“ popisuje Skyler Howes. „Chci se vrátit a ukázat, kde jsou mé skutečné možnosti. S lepším vybavením by to mohlo být o něco jednodušší. Dosažené časy budou lepší, jestliže budu mít možnost motorku před Dakarem otestovat a nastavit si ji. Myslím, že to hraje velkou roli. Chci navázat na Rickyho Brabeca a jako další Američan útočit na umístění na stupních vítězů. Věřím, že na to mám.“

Veterán místo motorek

Po Howesově odchodu a s ohledem na celkovou ekonomickou situaci, ovlivněnou opatřeními přijímanými po celém světě kvůli šíření nemoci covid-19, nebude mít Klymčiw Racing na Dakaru 2021 žádného zástupce v kategorii motocyklů.

Ross Branch, Dakar 2020
Ross Branch vyhrál s KTM týmu BAS jednu z etap letošního Dakaru. Na jaře získal angažmá v továrním týmu Yamahy. © ASO/DPPI

„Byli jsme dohodnutí s několika jezdci, kteří dokonce zaplatili základní startovní poplatky, ale nikdo z nich nesehnal sponzory, protože doba je taková, jaká je,“ říká Klymčiw. „V létě jsem si myslel, že máme vyhráno, ale všichni politici jsou z koronaviru podělaní a drží nás ve strachu. Přitom lidé umírají na spoustu jiných nemocí. Tohle se zkrátka někomu velmi dobře hodí. Bohužel to ovlivňuje ekonomiku i nás všechny, kteří tomu nevěříme. Zasáhlo a zasáhne to lidi i firmy. A je logické, že jako první se škrtají sponzorské peníze.“

Klymčiw Racing přesto na Dakaru 2021 chybět nebude. Východočeský tým dál intenzivně pracuje na přípravách Škody 130 LR, s níž se Ondřej Klymčiw a Petr Vlček zúčastní premiérového ročníku Dakar Classic.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu