Tomáš Enge o Dakaru 2021: Připravuji se velice intenzivně

Rubrika: Dakar 2021, S×S  
/ Aktualizováno:

V rozhovoru pro Českou televizi Tomáš Enge de facto potvrdil svůj start na Rally Dakar 2021. Díky tomu lze odhadnout, s jakou jezdeckou sestavou se tým Buggyra Racing postaví konkurentům v kategorii side-by-side.

Tomáš Enge, Buggyra Racing
Tomáš Enge, Buggyra Racing. © Buggyra Media

Kolegou Tomáše Engeho by měl být Josef Macháček, který se s týmem loni dohodl na víceleté spolupráci. Oba budou mít k dispozici nové buginy Can-Am, na jejichž vývoji Buggyra po celý rok pracuje na základě dat, která na Dakaru 2020 posbírala posádka Macháček, Tošenovský.

„Kamion je na mě moc velké auto a já jsem přeci jen zvyklejší na ta menší. Dalším vozem v týmu je bugina, takže by to byla bugina,“ potvrzuje v rozhovoru pro ČT Sport Tomáš Enge. „Doufám, že se to podaří, protože se na to připravuji velice intenzivně. Byl by to pro mě vůbec první Dakar v životě a třešinka na dortu mé motoristické kariéry.“

Enge sice v průběhu roku za volant speciálu kategorie SSV několikrát usedl, výhradně však při testech v Evropě. Především kvůli restrikcím, souvisejícím se šířením nemoci covid-19, neměl příležitost startovat na žádném ze závodů a zatím ani netestoval v poušti.

Liaz Race 1, Vimos
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

„Pro mě je to velký problém, protože jsem se potřeboval naučit jezdit v písku a pochopit dálkové soutěže a navigování,“ připouští 44letý Liberečan.

Nejen proto Buggyra stále pracuje s variantou listopadového nebo prosincového testování v Dubaji, kde má jednu ze svých základen.

„Záleží na tom, jak velký ten trénink bude, a podle toho Dakar pojmeme. Už teď je asi jasné, že to pro nás bude průzkumný ročník, který si budeme potřebovat projet celý, a nebudeme se dívat na nějaké výsledky,“ míní Enge.

Přesto se úspěšný okruhový závodník vstupu do nového prostředí díky svým bohatým zkušenostem neobává.

Tomáš Enge, ČT Sport
Rozhovor Tomáše Engeho pro ČT Sport

„Myslím si, že jen potřebuju pochopit, jaké to je jezdit v dunách, přes hrany a poznat typy písku. Tohle si potřebuju očichat. Řízení vozu mi nedělá problém. Když to má čtyři kola, tak mi trvá chvíli, než si na to zvyknu.“

„Je to stejné, jako když začínáte každou jinou disciplínu. Já už jsem pár nových disciplín začínal. Dakar je něco, co nemám vyzkoušené, ale budu k tomu přistupovat stejně. Mám kolem sebe skvělý tým lidí, kteří mají zkušenosti s Dakarem. Ať už se jedná o celý náš tým Buggyra, Martina Šoltyse, Pepu Macháčka nebo jejich spolujezdce. Jako mentor týmu velice pomáhá také Pepa Kalina. Mám kolem sebe super lidi. Navíc na základně v Dubaji máme lidi, kteří na písku vyrostli.“

„Moc se na to těším. Jediné, co potřebujeme, je najít prostor a mít možnost jet do dun trénovat. Potom už to nějak půjde. Člověk se s tím musí poprat. Moc se na to těším,“ uzavírá Tomáš Enge.

Podrobnosti o přípravách týmů na Dakar 2021, obsáhlé rozhovory s účastníky, množství aktuálních zajímavostí, jedinečné sondy do dakarské historie nebo profil další velké české osobnosti najdete na 160 stranách druhého čísla tištěného magazínu DAKARMANIA. Vychází 1. prosince!

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu