Bude Dakar? Saúdská Arábie uzavřela hranice

Rubrika: Dakar 2021  
/ Aktualizováno:

Kvůli šíření nakažlivější mutace viru SARS-CoV-2 v některých evropských zemích přistoupila Saúdská Arábie od pondělí 21. prosince k takřka úplnému uzavření svých hranic. Omezení má zatím platit týden, následně však může být prodlouženo.

[aktualizováno 21. 12. 2020, 15:06]

Nalodění Marseille 2020
Z Francie technika odplula. Otázkou je, zda si ji v Džiddě bude mít kdo vyzvednout... © ASO

Saúdskoarabská letiště od neděle nepřijímají osobní lety ze zahraničí, pro cestující jsou uzavřeny také všechny přístavy a pozemní hraniční přechody. V zemi platí nové pravidlo, podle něhož musí do karantény všichni, kteří se do Saúdské Arábie vrátili po 8. prosinci z Evropy nebo dalších rizikových oblastí. Přeprava zboží a dalších komodit ze zasažených zemí však bude pokračovat bez omezení.

Podle Saúdské tiskové agentury (SPA) mohou být některé lety za výjimečných okolností povoleny.

Nová situace samozřejmě může znamenat obrovskou komplikaci také pro pořadatele Rally Dakar 2021. Výše zmíněná výjimka by sice mohla být udělena leteckým speciálům, na jejichž palubě by do Saúdské Arábie měli zamířit někteří účastníci, včetně všech českých a slovenských. Tyto osoby by již nyní měly být v dobrovolné karanténě, navíc před odletem musí podstoupit další test.

Mnozí další závodníci však počítali s dopravou běžnými spoji.

DAKARMANIA, akční balíček
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Pořádající Amaury Sport Organisation v těchto chvílích situaci řeší; žádné informace účastníkům během pondělního dopoledne neposkytla. Večer by se mělo uskutečnit jednání mezi zástupci ASO a princem Khalidem Bin Sultánem Al Faizalem, jenž je prezidentem saúdskoarabského automobilové federace.

„Řada lidí, kteří tvoří náš tým a mají s námi jet na Dakar, normálně pracuje. Museli si to nějak zařídit, aby už teď měli volno a nastoupili do karantény. Mám náhradního jezdce i mechanika a také ti jsou nyní v karanténě. Přesto nikdo neví, jestli tohle všechno k něčemu bude. Je to vyčerpávající. Už jsme z toho všichni unavení,“ popisuje manažer týmu Orion – Moto Racing Group Ervín Krajčovič.

Rally Dakar 2021 by měla oficiálně odstartovat v sobotu 2. ledna, kdy je na programu také prolog. Jeho výsledky by měly určit startovní pořadí pro první etapu, jež je naplánována na neděli 3. ledna.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu