Dubai Baja 2019: Na startu Martin Prokop i Miroslav Zapletal

Rubrika: Auto, Dubai International Baja, FIA SP baja  
/ Aktualizováno:

Druhého podniku letošní sezony Světového poháru v cross-country bajách (FIA World Cup for Cross-Country Bajas) se zúčastní dva vozy s českými piloty. Kromě Miroslava Zapletala, který už má na svém kontě dva únorové závody, poměří své síly s konkurencí poprvé od Dakaru také Martin Prokop.

Do soutěže je přihlášeno celkem 30 vozů a také tři ze čtyř nejúspěšnějších jezdců předchozího ročníku.

Vítězství obhajuje Kuba Przygoński s Mini. Pro jezdce Orlen Teamu bude dubajská baja druhou soutěží, kterou absolvuje s německým spolujezdcem Timem Gottschalkem. Poprvé je přihlášen s buginou Mini.

Dvojnásobné české zastoupení

Martin Prokop skončil loni při svém prvním startu v Dubaji těsně pod stupni vítězů. Letos se s Fordem F-150 Evo týmu MP-Sports na soutěž vrací, ovšem bez svého obvyklého navigátora. Nemocného Jana Tománka nahradí David Křípal.

Martin Prokop, Dubai International Baja 2018
Martin Prokop / Jan Tománek, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Dubai International Baja 2018. © MP-Sports/MCH Photo

Miroslav Zapletal a Marek Sýkora (Ford) si budou chtít spravit náladu po odstoupení z ruské baji a následných problémech v Kataru. V Dubaji už startovali v roce 2017 a s Hummerem skončili pátí.

Další Evropané

Vladimir Vasiljev a Konstantin Žilcov před rokem v Dubaji obsadili druhé místo s Mini, letos však pojedou s Toyotou. Ruská posádka má v úvodu sezony napilno. Po předčasném konci na Dakaru (Toyota) vybojovala druhé místo na ruské baje (Mini) a zúčastnila se také úvodního podniku světového poháru v cross-country rally v Kataru (BMW).

Benediktas Vanagas, Rally Dakar 2019
Benediktas Vanagas/Sebastian Rozwadovski, Toyota Hilux, Team Pitlane. Rally Dakar 2019. © ASO/DPPI

Dubajskou baju poprvé okusí Benediktas Vanagas. Litevec pojede s Toyotou Hilux a polským navigátorem Bartłomiejem Bobou. S Bobovým krajanem Sebastianem Rozwadovskim skončil Vanagas na letošním Dakaru jedenáctý v kategorii automobilů. Na únorové Baja Russia – Northern Forest, které se účastnil také poprvé, vybojovali s Bobou třetí místo.

Hned za Vanagasem v Karélii skončili Andrej a Vladimir Novikovovi, kteří se také vydávají do Dubaje a stejně jako na domácí půdě pojedou se speciálem G-Force BARS.

Na scénu cross-country rally se v Dubaji po téměř dvouleté přestávce vrátí Martin Kaczmarski. Polák bude pilotovat další z Hiluxů a bude spoléhat na diktát finského navigátora Tapia Suominena.

Khalid Al Qassimi, Dubai International Baja 2018
Khalid Al Qassimi / Xavier Panseri, Peugeot 3008 DKR. Dubai International Baja 2018. © ATCUAE Media/RallyZone

Domácí favorit a lokální černý kůň

S velkými ambicemi nastoupí na start také domácí Khalid Al Qassimi, který předloni s Peugeotem 2008 DKR vybojoval druhé místo. Loni jel s novějším Peugeotem 3008 DKR a francouzským navigátorem Xavierem Panserim. Z první etapy je vyřadily technické problémy, ale druhý den byl nejrychlejší. Letos má od týmu PH Sport k dispozici stejný vůz, s nímž byl v lednu Sébastien Loeb třetí na Dakaru.

Soupeři musí počítat také s Essou Al-Dossarim a jeho Nissanem Navara. Saudský jezdec na Nový rok vyhrál už podruhé v řadě Ha’il International Rally. Koncem loňského září zvítězil také na jordánské baje, která se jela jako kandidátský podnik světového poháru a letos je do něj zařazena jako předposlední podnik sezony.

Essa Al-Dossary, Dubai International Baja 2018
Essa Al-Dossary / Obaid Ail, Nissan Navara, ED Racing Team. Dubai International Baja 2018. © ATCUAE Media/RallyZone

Stejně jako při letošní Qatar Cross-Country Rally pojede s jediným kamionem i v Dubaji Ibrahim Al-Muhanna. Saudský závodník opět usedne za volant Mercedesu Unimog.

Kompletní seznam přihlášených publikují pořadatelé ve čtvrtek 28. února.

Dubai International Baja 2019 oficiálně odstartuje na dubajském autodromu ve čtvrtek 7. března. V pátek a v sobotu jsou na programu dvě pouštní etapy, jejichž rychlostní zkoušky v součtu měří 407 kilometrů.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu