Martin Prokop v Dubaji s novým spolujezdcem

Rubrika: Auto, Dubai International Baja  
/ Aktualizováno:

Před víkendovou Dubai International Baja 2019 musel Martin Prokop řešit změnu na postu navigátora. Martinova dlouholetého „mitfáru“ Jana Tománka nepustí na start zdravotní problémy.

Dubajský závod je druhým podnikem Světového poháru FIA v cross-country bajách (FIA World Cup for Cross-Country Bajas). Ve Spojených arabských emirátech absolvuje Martin Prokop první start od úspěšného, ale i hodně bolestivého Dakaru. A musí se vypořádat hned s několika faktory, kvůli nimž není výchozí situace jihlavského jezdce před závodem úplně ideální.

V první řadě nebude moct spoléhat na prověřenou souhru s Janem Tománkem.

„Jenda si na výšlapu v horách uhnal zápal plic,“ vysvětluje Martin Prokop. „Od předminulého víkendu jsem věděl, že to s ním nevypadá dobře, a minulý týden se potvrdilo, že Dubaj nestihne. Na kontrolu půjde až tento čtvrtek. Snad bude v pořádku do následujícího závodu v Abu Dhabi.“

Jasná volba

Prokop proto hledal výpomoc u posádky, která se v lednu na Dakaru představila s druhým Fordem týmu MP-Sports.

David Křípal, Dakar 2018
David Křípal, South Racing Central Europe. Rally Dakar 2018. © South Racing CE

„Byla to jednoduchá volba. Volal jsem Tomáši Ouředníčkovi, abych se ho zeptal, zda mu nebude vadit, pokud oslovím jeho spolujezdce. Tomáš chvíli přemýšlel, že by mě navigoval sám. Nakonec jsme se dohodli na Davidu Křípalovi.“

Během své stále ještě relativně krátké kariéry v cross-country rally vystřídal Prokop už několik navigátorů. Vyzkoušel si spolupráci s Rakušankou Ilkou Minor, loni jel dvakrát s Davidem Pabiškou. Právě s ním se v Abu Dhabi radoval z prvního vítězství na podniku světového poháru.

„Nebojím se toho. Tyhle závody jsou navigačně specifické. V podstatě vás vede šipka a čas získáte, pokud najdete správnou zkratku. Davidovi pomůže týmový manažer, který s tím má zkušenosti.“

Zkratky? To bylo velké téma na letošním Dakaru. Podle Martina Prokopa se však nejedná o stejnou situaci.

„Dakar by takový být neměl, ale tady je to normální. Je to legitimní součást tohoto závodu,“ vysvětluje Prokop, co se v Dubaji naučil před rokem, kdy s Janem Tománkem obsadili čtvrtou příčku.

„Samozřejmě, že bych raději jel pořád v dunách, ale na rozdíl od Abu Dhabi nejsou v Dubaji nekonečná dunová pole. Tady se jezdí v menších dunkách, ze kterých se vyjíždí na otevřenou pláň připomínající solisko. Z ní se pak vracíme do dun najít další body. Jedeme na čas, je to závod a dělají to tu všichni. Kdo to správně propočítá, ušetří minuty a získá výhodu.“

Ruce stále bolí

Letošní dakarskou rally dokončoval Martin Prokop s bolestivě naraženýma rukama. A stoprocentně fit stále ještě není.

„Myslel jsem si, že to půjde rychleji. Pořád se nemůžu připravovat tak, jak jsem zvyklý. Nemůžu zvedat tak těžké činky a podobně.“

Z pohledu českého závodníka je tudíž další mírnou komplikací i zrušený shakedown.

„V autě jsem od Dakaru neseděl, proto mě mrzí, že si ještě před startem nemůžu vyzkoušet, jak na tom jsem, a také spolupráci s Davidem. Je to pro mě trochu nekomfortní, protože Kuba [Przygoński] už jel jeden závod a Al Qassimi v Dubaji testoval. Přesto nemůžu říct, že to vzdávám. Přijeli jsme závodit. Jen zkrátka až v první etapě zjistíme, jak na tom jsme,“ uzavírá Martin Prokop.

Dubai International Baja 2019 oficiálně startuje ve čtvrtek 7. března. Dvě více než dvousetkilometrové rychlostní zkoušky jsou na programu v pátek a v sobotu.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu