Nasser Al-Attiyah píše historii i s VW Polo R5

Rubrika: Zajímavosti  
/ Aktualizováno:

Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel září v úvodu sezony 2019 nejen v cross-country rally, ale také v klasických automobilových soutěžích. Na svém kontě mají letos zatím tři starty a tři vítězství. O víkendu suverénně ovládli úvodní podnik blízkovýchodního šampionátu v rally (MERC), který se jel v Kataru.

Qatar International Rally byla první soutěží, kterou Nasser Al-Attiyah absolvoval s novým Volkswagenem Polo R5. Vůz pro něj připravil britský Autotek Motorsport.

Katarsko-francouzská dvojice byla nejrychlejší na všech jedenácti rychlostních zkouškách. Do cíle dorazila s náskokem tří a půl minuty před Al-Attiyahovým krajanem Abdulazizem Al-Kuwarim, který se za volant soutěžního vozu (a zároveň Fabie R5) vrátil po téměř tříleté přestávce.

Al-Attiyah s Baumelem se do historie světové rally zapsali jako první posádka, která dokázala s Polem R5 vyhrát v absolutním hodnocení soutěže některého z kontinentálních, resp. regionálních šampionátů.

Nasser Al-Attiyah, Qatar International Rally 2019
Nasser Al-Attiyah / Mathieu Baumel, VW Polo R5. Qatar International Rally 2019. © QMMF/NDP Publicity Services

Al-Attiyah triumfoval na domácí rally už počtrnácté. Celkově vyhrál některou ze soutěží MERC už posedmdesáté. Blízkovýchodní šampionát se jezdí od roku 1984 a víkendová katarská rally byla jeho 211. podnikem.

„Auto i tým fungovaly velmi dobře a my jsme se během závodu hodně naučili,“ hodnotil Nasser Al-Attiyah v cíli. „Byla to zábava. Za volantem jsem si rychle zvykl, jako bych to auto už dlouho znal. Je podobné Fordu a Škodě. R5 je prostě R5. Jel jsem s nastavením, jaké nám dodal Volkswagen, protože před soutěží jsme neměli čas ho vyzkoušet. Rozsáhlejší testování absolvujeme před Jordánskem.“

Baumelova bilance v MERC je o poznání skromnější, byť také úctyhodná. V Kataru vyhrál Francouz potřetí, celkově poosmnácté.

„V posledních dvou letech jsme měli problémy a tady v Kataru jsme odstoupili,“ připomněl Mathieu Baumel. „Letos jsme jeli s novým vozem a měli jsme trochu obavy, ale auto bylo perfektní. Navíc jsme neudělali žádný defekt. Byl to dobrý týden.“

Druhou soutěž MERC 2019 hostí od 24. do 27. dubna Jordánsko. Ještě před tím se Al-Attiyah a Baumel vrátí do kokpitu Toyoty Hilux. V barvách japonského továrního týmu se na přelomu března a dubna zúčastní Abu Dhabi Desert Challenge, druhého podniku Světového poháru FIA v cross-country rally.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu