Abu Dhabi: Double KTM. První podium pro Benavidese a Corneja

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, FIM MS CCR, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Sam Sunderland potvrdil roli hlavního favorita a podruhé vyhrál Abu Dhabi Desert Challenge. Úspěch továrního týmu KTM podtrhl druhým místem Luciano Benavides.

Přestože ve Spojených arabských emirátech v jeho sestavě chyběli Toby Price a Matthias Walkner, kteří jsou stále v rekonvalescenci po zranění, vstoupil tým KTM do nové sezony Mistrovství světa FIM v cross-country rally nejlepším možný způsobem.

Sam Sunderland vyhrál úvodní etapu a od té chvíle nikoho do vedení nepustil. Triumf si ve čtvrtek pojistil nejrychlejším časem na poslední rychlostní zkoušce, která měřila 214 kilometrů a provedla jezdce jak vysokými dunami, tak v závěru také po rychlejších pistách.

„Věděli jsme, že se dnes musíme držet vlastní strategie. Rychlostní zkouška nás zavedla zpět k Abu Dhabi, takže trať byla po výjezdu z dun mnohem rychlejší,“ popisoval Sam Sunderland. „Věděl jsem, že se do toho budu muset pořádně opřít hned od startu. Při dotankování mě tým informoval, že se to pro nás vyvíjí dobře, takže pak už šlo jen o bezpečné dojetí do cíle.“

Sam Sunderland, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Sam Sunderland, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © KTM

Úspěch talentovaných juniorů

Luciano Benavides dokázal v páté etapě smazat více než čtyřminutový odstup od Josého Ignacia Corneja a v celkovém hodnocení odsunul továrního jezdce Hondy na třetí příčku.

„Věděl jsem, že musím hodně zabrat, abych se dostal na druhé místo. Dělal jsem, co jsem uměl, abych jel rychle, ale ne moc šíleně. Důležité bylo zůstat na motorce. Ta byla úžasná, proto jsem se rozhodl pro závěrečný útok a vyšlo to. Tým má první dvě místa, tak jdeme slavit!“ těšil se Luciano Benavides, který se na soutěži zařazené do světového šampionátu premiérově probojoval na stupně vítězů. Zároveň zvítězil v kategorii juniorů.

„Luciano podal v Abu Dhabi brilantní výkon,“ chválil 23letého Argentince manažer týmu KTM Jordi Villadoms. „Už na Dakaru ukázal, že se hodně zlepšuje a tady náš junior obsadil druhé místo. Máme z něj velkou radost.“

José Ignacio Cornejo, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
José Ignacio Cornejo, Honda CRF 450 Rally, Monster Energy Honda Team. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © HRC/RallyZone

José Ignacio Cornejo s Hondou sice neudržel druhou příčku, která mu patřila po předposlední etapě, přesto má důvod k oslavě. Také Chilan se ve světovém šampionátu poprvé prosadil na medailové pozice.

„Dnes jsem jel celou dobu jako první, proto na mě soupeři najeli spoustu času a celkově jsem skončil třetí. Ale jsem šťastný. Vyhrál jsem dvě etapy, do dvou jsem startoval jako první. Tyto zkušenosti se mi budou do budoucna hodit,“ věří Nacho Cornejo. „Jdeme správnou cestou. Se svým výkonem jsem spokojený, neustále zrychluji.“

Vítězstvím vůle je čtvrté místo pro Cornejova týmového kolegu Kevina Benavidese, jenž soutěž absolvoval se zlomeným žebrem a vykloubeným ramenem.

Andrew Short s tovární Husqvarnou získal body za páté místo. O lepší umístění připravily Američana při jeho debutu na ADDC technické problémy ve třetí etapě. A opravovat musel také dnes.

Třetí tovární jezdec Hondy Joan Barreda nedokončil kvůli technickým problémům první etapu a v soutěži pokračoval bez naděje na špičkové umístění v celkové klasifikaci. Přestože si dva týdny před soutěží zlomil tři žebra a poranil klíční kost, obsadil ve dvou etapách druhé místo a dnes byl třetí.

Anastasija Nifontova, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Anastasija Nifontova, Husqvarna F 450 RR. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © Red Bull Content Pool

Anastasija Nifontova, která v lednu jako první žena zdolala Rally Dakar na motocyklu v kategorii malle moto (bez asistence), startovala tentokrát s podporou svého manžela v roli mechanika a dokončila soutěž na 19. místě ve společném hodnocení motorek a čtyřkolek.

Jako čtyřiadvacátý dojel do cíle Slovák Marcel Chomič. Jeho krajan Ján Zaťko soutěž nedokončil.

Druhým podnikem Mistrovství světa FIM v cross-country rally bude Silk Way Rally, která se v Rusku, Mongolsku a Číně pojede od 6. do 16. července.

Výsledky Abu Dhabi Desert Challenge 2019

Motocykly

1. Sam Sunderland KTM 450 Rally 17:46:42
2. Luciano Benavides KTM 450 Rally +8:20
3. José Ignacio Cornejo Honda CRF 450 Rally +9:59
4. Kevin Benavides Honda CRF 450 Rally +34:51
5. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +1:01:40
6. Ryan Blair Husqvarna F 450 RR +1:36:51

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu