Kapotovaný MAZ při premiéře kraloval

Rubrika: Kamiony, Morocco Desert Challenge  
/ Aktualizováno:

První měření sil kapotovaného kamionu MAZ 6440RR s konkurencí nemohlo dopadnout lépe. Posádka Sergeje Vjazoviče zvládla celou Morocco Desert Challenge 2019 bez vážnějších technických problémů a v cíli slavila vítězství.

Tým MAZ-Sportauto představil své nové soutěžní náčiní loni před Vánoci. V březnu MAZ 6440RR pouhé dva dny testoval u ruské Astrachaně a minulou sobotu se postavil na start své první soutěže, která měla být hlavně dalším testem. Vjazovič se jí účastnil s nově zformovanou posádkou. Na místo navigátora usedl Anton Zaporoščenko, roli palubního mechanika plnil Sergej Sačuk.

Jenže už druhou etapu letošní Morocco Desert Challenge Vjazovičova posádka vyhrála a po pátém dni se ujala vedení, které kontrolovala až do cíle. V celkovém součtu zvítězila s více než 22minutovým náskokem před Nizozemcem Peterem Versluisem (MAN).

„Vítězství je vždy příjemné a zvlášť, když bojujete s tak silnými soupeři. Byl to velice náročný a zajímavý závod. Udělali jsme dobře, že jsme se rozhodli tady startovat. Domů si vezeme nejen vítěznou trofej, ale také bohaté zkušenosti, které můžeme uplatnit na jakékoliv další soutěži kdekoliv na světě,“ věří šéf týmu MAZ Sergej Vjazovič. „Skutečně jsme si mysleli, že pro ‚kapotnik‘ bude závod zkouškou odolnosti a celkovou prověrkou. Auto však překonalo veškerá naše očekávání.“

Úspěch týmu MAZ podtrhl Alexej Višněvskij, který s trambusovým 5309RR v poslední etapě předstihl Martina van den Brinka s Renaultem. Oba vozy běloruského týmu tedy vybojovaly umístění na stupních vítězů, přestože se jednalo o úplně první závod, který MAZ-Sportauto v Africe absolvoval.

Gert Huzink, Morocco Desert Challenge 2019
Gert Huzink / Rob Buursen / Martin Roesink, Renault K-520, Riwald Dakar Team. Morocco Desert Challenge 2019. © MKR Technology

Van den Brink, v jehož posádce jel i mechanik Daniel Kozlovský, prohrál s Višněvským o dvě minuty a dvě sekundy a musí se smířit s nepopulárním čtvrtým místem.

Severočeské společnosti MKR Technology, která připravuje soutěžní Renaulty pro Van den Brinka a Gerta Huzinka, udělal v sobotu radost druhý jmenovaný. Jezdec Riwald Dakar Teamu závěrečnou rychlostní zkoušku vyhrál a v konečném hodnocení se posunul na šestou příčku.

Spokojenost určitě nepanuje u týmu De Rooy, který v Maroku pokračoval ve zkoušení nového Iveca Powerstar s nezávislým zavěšením. Ton van Genugten sice dokázal vyhrát dvě etapy, jenže v dalších dnech se potýkal s problémy a před poslední etapou byl s více než 50minutovým odstupem šestý. Vše dnes vyvrcholilo problémy s motorem, kvůli kterým Nizozemec soutěž nedokončil.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu